Prima pagină » Local » Poliția de Frontieră Iași va fi dotată cu o dronă de 125.000 de euro! A fost semnat contractul cu o firmă din Ilfov
Poliția de Frontieră Iași va fi dotată cu o dronă de 125.000 de euro! A fost semnat contractul cu o firmă din Ilfov

Poliția de Frontieră Iași va fi dotată cu o dronă de 125.000 de euro! A fost semnat contractul cu o firmă din Ilfov

12 sept. 2022, 02:00,
Ciprian Boaru în Local

După ce a anulat licitația pentru furnizarea unei drone în scopul supravegherii zonelor de graniță, Poliția de Frontieră Iași a reușit să semneze contractul cu o firmă din județul Ilfov. Echipamentul va fi folosit în zona lacului de acumulare Stânca-Costești

Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră (ITPF) Iași a finalizat licitația pentru furnizarea unei aeronave fără pilot la bord (dronă) pentru monitorizarea zonelor de graniță. Este vizată linia de frontieră din apropierea lacului de acumulare Stânca-Costești, la granița cu Republica Moldova. Recent, a fost semnat contractul cu societatea Optoelectronica 2001 SRL, din județul Ilfov, care a depus o ofertă financiară de 615.990 de lei, fără TVA, aproape 125.000 de euro.

Echipamentul va fi furnizat în perioada următoare. Firma câștigătoare este deținută de afaceristul Valeriu Adrian Stoica ce are cele mai multe acțiuni. În 2021, a înregistrat o cifră de afaceri de 3,3 milioane de lei, un profit de 580.675 de lei, datorii de 7,9 milioane de lei și un număr de 10 angajați. Afaceristul mai are calitatea de unic asociat în firma Soft Galaxy International SRL, cu o cifră de afaceri de 11,1 milioane de lei. În trecut, procedura a fost anulată din cauză că prevederile din caietul de sarcini nu au putut fi respectate de ofertanți.

Poliția de Frontieră Iași va fi dotată cu o dronă de 125.000 de euro după mai multe tentative

Contractul a fost semnat după ce autoritatea contractantă a mărit prevederea bugetară a licitației cu aproape 25.000 de euro.

„Aeronava fără pilot este destinată, în principal, misiunilor de supraveghere aeriană, în zona de competență pe apă, a Sectorului Poliției de Frontieră Stânca. De asemenea, aeronava fără pilot va fi dotată, astfel încât să permită utilizarea acesteia pentru supravegherea frontierei de stat pe apă, precum și în scopuri didactice, tehnica urmând să contribuie la familiarizarea polițiștilor de frontieră din România și din Republica Moldova. Din cauza distanțelor între maluri, criminalitatea transfrontalieră pe lacul de acumulare putând lua amploare, este necesară conștientizarea situației operative în timp real, în vederea unei intervenții rapide a autorităților de frontieră din ambele state”, se arată în caietul de sarcini.

Poliția de Frontieră a cumpărat și o ambarcațiune

Totodată, Poliția de Frontieră Iași a finalizat altă achiziție importantă. Recent, a fost semnat contractul în cadrul procedurii de achiziție a unei ambarcațiuni de patrulare. Procedura a fost anulată de mai multe ori, pentru că nu s-au depus oferte. În final, comisia de evaluare a ales oferta societății Novell Lmm SRL, din Galați, deținută de Marius Lazăr.

Valoarea finală a contractului este de aproape 60.000 de euro. În 2020, cifra de afaceri a firmei a fost de 997.914 lei, cu un profit de 120.400 de lei, datorii de 134.901 lei și cu un singur angajat.

„Ambarcațiunea va fi dotată, astfel încât să permită utilizarea acesteia pentru supravegherea frontierei de stat pe apă, precum și în scopuri didactice, tehnica urmând să contribuie la familiarizarea polițiștilor de frontieră cu modul de utilizare în activitatea specifică. Mijlocul naval va fi folosit pentru pregătirea atât a polițiștilor de frontieră din România, cât și din Republica Moldova”, se arată în obiectivul investiției.

Poliția de Frontieră Iași va fi dotată cu o dronă de 125.000 de euro după ce a fost achiziționat și un echipament pentru supravegherea frontierei Sculeni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *