Prima pagină » Local » Poliția de Frontieră Iași cumpără o dronă cu 124.000 euro! Bugetul a fost mărit după anularea licitației
Poliția de Frontieră Iași cumpără o dronă cu 124.000 euro! Bugetul a fost mărit după anularea licitației

Poliția de Frontieră Iași cumpără o dronă cu 124.000 euro! Bugetul a fost mărit după anularea licitației

18 iun. 2022, 02:00,
Ciprian Boaru în Local

Licitația pentru furnizarea unei drone a fost reluată de Poliția de Frontieră Iași. Procedura este programată pentru începutul lunii iulie 2022. Prețul cel mai mic este un criteriu de alegere a ofertei câștigătoare

Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră (ITPF) Iași reia licitația pentru furnizarea unei aeronave fără pilot la bord (dronă) pentru monitorizarea zonelor de graniță. Este vizată linia de frontieră din zona lacului de acumulare Stânca-Costești, la granița cu Republica Moldova. Procedura va fi organizată pe data de 04.07.2022 și va avea o prevedere bugetară de 615.996 lei, fără TVA, aproape 124.000 euro. În trecut, licitația a fost anulată, din cauză că prevederile din caietul de sarcini nu se potriveau cu specificațiile tehnice ale dronelor civile existente pe piață. Autoritatea contractantă a mărit și prevederea bugetară pentru licitația din iulie, cu aproape 24.000 de euro.

„Aeronava fără pilot este destinată în principal misiunilor de supraveghere aeriană, în zona de competență pe apă, a Sectorului Poliției de Frontieră Stânca. De asemenea, aeronava fără pilot va fi dotată astfel încât să permită utilizarea acesteia pentru supravegherea frontierei de stat pe apă, precum și în scopuri didactice, tehnica urmând să contribuie la familiarizarea polițiștilor de frontieră din România, cât și din Republica Moldova. Datorită distanțelor între maluri, criminalitatea transfrontalieră pe lacul de acumulare putând lua amploare, este necesară conștientizarea situației operative în timp real în vederea unei intervenții rapide a autorităților de frontieră din ambele state”, se arată în caietul de sarcini.

Poliția de Frontieră Iași cumpără o dronă de 124.000 euro cu autonomie de 3 ore

Conform caietului de sarcini, drona urma să fie dotată cu o cameră video RGB (Red Green Blue), cameră video termală, turelă multi-senzor, sistem de comandă și control, propulsie electrică, decolare și aterizare pe verticală, receptor GNSS (Global Navigation Satellite Sistem). Echipamentul trebuia să aibă o autonomie de minimum 180 de minute, cu o masă maximă la decolare de 15 kilograme. Drona poate fi ridicată la o altitudine de minimum 2.500 de metri. Termenul de livrare este de 60 de zile de la semnarea contractului. Poliția de Frontieră a pus la dispoziție și un contract pentru furnizarea lucrărilor de service auto.

Pentru Vama Sculeni s-a semnat contractul

Totuși, autoritatea contractantă a finalizat licitația pentru furnizarea unei drone, care va fi folosită în zona vămii Sculeni. Procedura a fost câștigată de Survey Topo Solutions SR din Cluj, care a participat și  la procedura anulată. Valoarea finală a contractului este de 53.000 lei, fără TVA. Recent, Poliția de Frontieră a încheiat altă procedură, care viza construirea unui sediu în comuna Tomești, județul Iași. Contractul a fost încheiat cu firma Elitconstruct SRL, din Vaslui, participantă la procedură cu ofertă financiară de 7,2 milioane lei, fără TVA, aproape 1,5 milioane de euro. Societatea aparține lui Bogdan Cioncu, un afacerist care a fost implicat și în administrarea Hotelului Traian, din centrul Iașului.

Poliția de Frontieră Iași cumpără o dronă cu 124.000 euro doar după ce ofertele vor fi validate de comisia de evaluare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *