Licitația pentru furnizarea unei drone a fost anulată de Poliția de Frontieră Iași. La procedură s-a prezentat o societate din Cluj, dar oferta a fost declarată neconformă. Autoritatea contractantă va relua procedura în perioada următoare
Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră (ITPF) Iași nu reușește să finalizeze licitația pentru furnizarea unei aeronave fără pilot la bord (dronă) pentru monitorizarea zonelor de graniță. Recent, la procedură a fost depusă o singură ofertă din partea societății Survey Topo Solutions SRL, cu sediul social în Cluj. Valoarea estimată a contractului este de 496.598 de lei, fără TVA, aproape 100.000 de euro. Însă, la evaluare, oferta a fost declarată neconformă, iar procedura a fost anulată. Reprezentanții societății au explicat că cerințele din caietului de sarcini nu puteau fi respectate.
”Drona nu s-a încadrat în cerințele din caietul de sarcini. Nu se găsește nicăieri așa ceva. Nu se încadrează la nicio dronă civilă, nu vorbim de una militară. S-au dorit un anumit timp de zbor și alte chestiuni tehnice. Eu le-am trimis o ofertă, rămâne de devăzut dacă vor face modificări”, a precizat Bogdan Presecan, administratorul societății.
Echipamentul urma să fie folosit în arealul barajului Stânca Costești, la granița cu Republica Moldova. Autoritatea contractantă a organizat altă licitație pentru furnizarea unei ambarcațiuni de patrulare.
Poliția de Frontieră Iași a anulat licitația pentru drona de 100.000 de euro ce trebuia să ajungă la mare altitudine
Conform caietului de sarcini, drona urma să fie dotată cu o cameră video RGB (Red Green Blue), cameră video termală, turelă multi-senzor, sistem de comandă și control, propulsie electrică, decolare și aterizare pe verticală, receptor GNSS (Global Navigation Satellite Sistem). Echipamentul trebuia să aibă o autonomie de minimum 60 de minute, cu o masă maximă la decolare de 15 kilograme.
Drona poate fi ridicată la o altitudine de minimum 2.500 de metri. Termenul de livrare era de 60 de zile de la semnarea contractului. Poliția de Frontieră a pus la dispoziție și un contract pentru furnizarea lucrărilor de service auto.
S-a semnat contractul pentru drona de la Sculeni
Totodată, autoritatea contractantă a lansat licitația pentru furnizarea unei drone ce va fi folosită în zona vămii Sculeni. Procedura a fost câștigată de firma din Cluj, care a participat și la cealaltă procedură. Valoarea finală a contractului este de 53.000 de lei, fără TVA. Recent, Poliția de Frontieră a încheiat altă procedură, ce viza construirea unui sediu în comuna Tomești, județul Iași. Contractul a fost încheiat cu firma Elitconstruct SRL, din Vaslui, participantă la procedură cu ofertă financiară de 7,2 milioane de lei, fără TVA, aproape 1,5 milioane de euro. Societatea aparține lui Bogdan Cioncu, un afacerist care a fost implicat și în administrarea Hotelului Traian, din centrul Iașului. Conform proiectului, vor fi construite mai multe obiective: pavilion administrativ, pavilion garaj (parc auto+depozit), stație alimentare, padoc câini, rezervor apă incendiu, rețele exterioare pentru utilități, zid de sprijin, turn de comunicații, dar și montarea unui post de transformare.
Clădirea nu va avea un regim de înălțime mai mare de P+2. Poliția de Frontieră Iași a anulat licitația pentru drona de 100.000 de euro, dar rămâne de văzut dacă la reluarea procedurii ofertele vor fi validate.