Prima pagină » Actualitate » Poliţia Animalelor întâmpină probleme. Ordonanța nu respectă prevederile constituţionale

Poliţia Animalelor întâmpină probleme. Ordonanța nu respectă prevederile constituţionale

20 oct. 2020, 10:33,
Elena Nicoleta BUJOR în Actualitate

Executivul condus de premierul României, Ludovic Orban, a aprobat înfiinţarea Poliţiei Animalelor. Aceasta va avea structuri în toate judeţele statului şi va funcţiona cu nu mai puțin 488 de angajaţi şi 88 de medici veterinari. Pentru a putea acționa în protecția și salvarea necuvântătoarelor, va fi dotată corespunzător, la un nivel superior. Aceste detalii le oferea ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela. Însă, actul normativ întâmpină probleme serioase în domeniul respectării prevederilor constituţionale.

„Guvernul României a aprobat, miercuri seara, prin ordonanţă de urgenţă, înfiinţarea Poliţiei Animalelor. O dorinţă a noastră a tuturor, un proiect care a fost supus unei dezbateri lungi, unei transparenţe publice, am discutat cu toţi cei care sunt implicaţi în acest domeniu, cu asociaţii pentru protecţia animalelor, cu specialişti”, a declarat Marcel Vela.

Ordonanța de urgență încalcă prevederile constituționale

Înfiinţarea Poliției Animalelor cu ajutorul ordonanţei de urgenţă se poate dovedi a fi punctul slab în domeniul protecţiei animalelor.

Conform art. 115 alin. (6) din Constituţie, „Ordonanţele de urgenţă nu pot fi adoptate în domeniul legilor constituţionale, nu pot afecta regimul instituţiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertăţile şi îndatoririle prevăzute de Constituţie, drepturile electorale şi nu pot viza măsuri de trecere silită a unor bunuri în proprietate publică”.

Ordonanţa de urgenţă prevedea posibilitatea emiterii de către poliţist a unui ordin de preluare a animalelor abuzate de la proprietari, dar şi posibilitatea efectuării unor percheziţii la domiciile proprietarilor de animale, fără aprobarea unui judecător. Aceste prevederi încalcă tocmai drepturilor prevăzute de Constituţie: dreptul la proprietate (art. 44) şi inviolabilitatea domiciliului, se arată în art. 27.

Ziua Internațională a Animalelor, sărbătorită pe 4 octombrie

În data de 4 octombrie 2020 a fost sărbătorită Ziua Internațională a Animalelor. Ministrul de Interne, Marcel Vela, dorea să le facă un cadou iubitorilor de animale din România și astfl voia să înființeze Poliția Animalelor, care a fost așteptată de ani de zile. Oficialul anunța pe pagina de Facebook a sa că în doar câteva zile ar putea intra în acțiune structura.

Marius Marinescu, președintele Federației pentru Protecția Animalelor și Mediului a precizat ce vor păți cei care îndeplinesc acte de cruzime asupra patrupedelor.

„Astăzi e ziua internațională a animalelor și avem o veste bună. Domnul Marcel Vela ne-a spus că ordonanța Vela privind protecția animalelor a intrat pe linie dreptă, a fost citită în prima ședință de Guvern, pe 1 octombrie, și săptămâna viitoare va fi trecută. Ne bucurăm că această ordonanță a ținut cont de toate recomandările, inclusiv de registrul criminalilor animalelor. Dorim ca poliția să colaboreze cu ONG-urile de specialitate pentru salvarea animalelor, pentru anchetarea cruzimilor, și pentru educație. Ne dorim să fie interzisă și vânătoarea, zeci de specii au dispărut din România din această cauză”, a comentat Marius Marinescu.

Din nefericire, în România, tot mai multe persoane supus animalelor la chinuri groaznice sau le abandonează după ce nu mai vor sau nu mai pot avea grijă de ele. În anul 2020, potrivit reprezentanților Padocului din Iași, s-au adus de două ori mai mulți căței. Patrupezii au fost aduși atât de către stăpâni, dar și de către cei care i-au găsit abandonați pe stradă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`