Poliția București a anunțat că un bărbat cu o armă cu lunetă a fost zărit pe terasa unui bloc din Sectorul 1, ceea ce a dus la alertarea Serviciului pentru Acțiuni Speciale (SAS). La fața locului, informația s-a dovedit exactă, însă arma deținută de bărbat era una de tip airsoft, acesta dorind „să aibă o activitate de recreere”, împreună cu nepotul său.
„Poliția Capitalei – Secția 3, a fost sesizată despre faptul că pe terasa unui bloc din Sectorul 1, s-ar afla o persoană care ar folosi o armă, tip lunetă. La fața locului s-au deplasat de urgență polițiștii, împreună mai multe echipe de asalt din cadrul SAS, care au identificat locația exactă, pentru a putea interveni în condiții de siguranță. De asemenea, din primele verificări s-a stabilit faptul că un bărbat, care se afla la ultimul etaj al blocului, pe terasă, mânuia o armă tip lunetă, în prezența unui minor”, se spune în comunicatul Poliției Capitalei.
Au fost aduse și echipaje specializate în alpinism, precum și jandarmi
În aceste circumstanțe, au fost aduse și echipaje specializate în alpinism, precum și jandarmi, înainte de intervenția propriu-zisă.
„În urma intervenției prompte, a fost identificat bărbatul în cauză, în vârstă de 40 de ani, precum și nepotul său, în vârstă de 16 ani, fără a fi necesară pătrunderea în forță. După o primă evaluare, s-a stabilit faptul că arma respectivă este de tip airsoft, cu bile din plastic, aceștia dorind să aibă o activitate de recreere”, precizează sursa citată.
După ce forțele de ordine au realizat că au avut de-a face cu o alarmă falsă, i-au dus la secție pe bărbatul care deținea arma și pe nepotul său, pentru verificări suplimentare, precum și pentru o discuție legată de modul de utilizare chiar și al unori arme relativ inofensive, precum cele tip airsoft.
„Armele de tip lunetă, chiar și cele de airsoft, sunt adesea extrem de realiste. Persoanele care observă o astfel de armă pot crede că este una reală, ceea ce poate conduce la situații riscante. Într-o situație în care se presupune că o persoană are o armă reală, forțele de ordine pot interveni rapid și cu măsuri severe, pentru a preveni orice potențial pericol. Acest lucru poate duce la o escaladare a situației, chiar și atunci când este vorba despre o armă de airsoft”, avertizează polițiștii.
Din acest motiv, Poliția recomandă ca aceste tip de echipamente să fie utilizate doar în locuri adecvate, special amenajate.