Gruparea ieșeană de fotbal a câştigat un proces cu miză imensă, care ar fi putut genera pierderi colosale de circa 350 000 de euro şi intrarea în faliment. Meciul de Cupă cu CFR se va juca la Cluj.
Măcinată de datorii uriaşe, estimate de oficialii clubului la circa 1,4 milioane euro, Politehnica Iaşi a fost la un pas de a trage obloanele. Dezastrul a fost evitat prin câştigarea unui proces care ar fi putut înseme pierderi de circa 350 000 de euro.
Procesul Politehnicii Iași a fost câștigat după mari emoții
După cum se ştie, conducerea Politehnicii a decis ca angajaţii clubului, inclusiv jucătorii şi antrenorii, să fie trecuţi în şomaj tehnic în perioada 23 martie – 15 mai. Acest lucru a dat posibilitatea grupării ieşene, care, conform preşedintelui Ciprian Paraschiv, avea datorii de circa 1,8 milioane euro la începutul anului, să nu mai cheltuiască bani pe salarii în intervalul amintit. Precizăm că şomajul tehnic a fost plătit cu bani pe care clubul i-a primit de la bugetul de stat.
Chiar dacă au fost mai multe voci nemulţumite, singurul care a reclamat clubul ieşean a fost Andrei Radu, fotbalistul care juca în Copou sub formă de împrumut de la CFR Cluj. Acesta a solicitat diferenţa dintre salariul prevăzut în contract şi cei circa 600 de euro pe care i-a încasat lunar în perioada în care a fost în şomaj tehnic. Cum în speţe asemănătoare până la un punct, jucători care aparţin de FCSB au câştigat, clubul bucureştean fiind obligat să le plătească acestora diferenţele amintite, Poli a stat cu emoţii mari până la anunţarea verdictului în cazul Radu. Acesta a venit după mai bine de patru luni, interval în care litigiul a fost judecat de mai multe comisii federale, ultima fiind Comisia de Recurs.
Dacă fotbalistul ar fi câştigat, şi ceilalţi angajaţi puteau să reclame apoi clubul şi, fiind cazuri identice, să câştige. Astfel, Poli ar fi fost obligată să achite salariile întregi tuturor angajaţilor din perioada 23 martie – 15 mai şi, conform oficialilor ieşeni, să returneze banii primiţi de la stat pentru plata şomajului tehnic. Conform şefilor Politehnicii, ar fi fost vorba de aproximativ 350 000 de euro!
“Începutul pandemiei a reprezentat o perioadă dificilă pentru întreg sportul, la nivel mondial. Suspendarea contractelor de activitate sportivă a fost o derogare legislativă adoptată la nivelul mai multor state europene, pentru a nu împovăra financiar cluburile într-o perioadă în care orice activitate sportivă era oprită şi, în acelaşi timp, pentru a împiedica încetarea contractelor din cauza forţei majore, fapt care ar fi dus la lipsirea sportivilor de orice fel de venituri. În România, această derogare a fost adoptată prin OUG 30/2020. Deoarece nu a existat un precedent în aplicarea ordonanţei, CSM Politehnica Iaşi fiind prima structură care s-a văzut nevoită să o invoce, punerea ei în practică a necesitat o analiză amplă a tuturor recomandărilor şi principiilor juridice şi sportive. Astfel, în spiritul fair-play-ului şi al principiului egalităţii de tratament, măsura a fost aplicată fără excepţie tuturor salariaţilor şi jucătorilor, aceştia beneficiind de indemnizaţia subvenţionată de stat pentru suspendarea contractelor pe perioada stării de urgenţă”, a declarat juristul care a reprezentat Poli, doctorand Roxana Popescu, expert în dreptul muncii.
Ciprian Paraschiv, președintele Politehnicii: „Decizie extrem de importantă pentru Poli”
Preşedintele Politehnicii, Ciprian Paraschiv, a spus; “este o decizie pe care o consider firească, extrem de importantă pentru Poli. Nu vreau să-mi mai aduc aminte de acea perioadă, cea mai urâtă pentru tot fotbalul românesc”.
Andrei Radu mai poate ataca decizia dată de instanţele fotbalistice interne la TAS, însă este puţin probabil ca acest lucru să se întâmple.
În altă ordine de idei, Poli a acceptat să joace la Cluj meciul contra CFR din şaisprezecimile de finală ale Cupei României la fotbal. Reamintim, disputa trebuia să aibă loc în Copou, însă ardelenii, care au un program încărcat în cupele europene în acea perioadă, i-au rugat pe ieşeni să joace în deplasare.
“După cum am spus, dacă spectatorii aveau acces pe stadioane, subiectul nu exista. Sprijinim interesul naţional, care este ca să mai adunăm ceva puncte la coeficientul european al României, nu o echipă anume. Dacă am acceptat să jucăm la Cluj, asta nu înseamnă că vom merge acolo ca victime. Vom încerca să ne calificăm” a declarat Paraschiv. Clubul clujean va achita deplasarea delegaţiei Politehnicii.
Disputa de Cupă dintre CFR şi Poli va avea loc în jurul datei de 28 noiembrie.