Polițe RCA sub 1.000 de lei mai găsiți la doar trei firme. Celelalte cinci societăți au vândut, în medie, cu până la 28% mai scump. În ceea ce privește primele medii, doar două societăți au păstrat același nivel cu aprilie 2023 și în cazul uneia singure observăm o scădere.
Polițe RCA sub 1.000 de lei mai găsiți la doar trei firme
Dintre cele 8 autorizate să vândă RCA în România, doar trei societăți aveau, în ultima săptămână, o primă medie mai mică decât în prima săptămână de după plafonarea prețurilor, în urmă cu un an. În cazul uneia singure, prima medie a scăzut notabil. Restul celor cinci societăți au vândut, în medie, cu până la 28% mai scump. Pe 11 aprilie a intrat în vigoare o Hotărâre de Guvern (HG), prelungită ulterior de două ori, care spunea că tarifele RCA nu pot depăși nivelul prețurilor maxime de vânzare din 28 februarie 2023, pentru fiecare societate de asigurări în parte și pe fiecare segment de clienți. Această limitare este valabilă și în prezent.
Precizăm că analiza noastră nu are pretenția de a fi una de acuratețe, având în vedere că nu pornește de la prețuri de vânzare pe segmente ci ia în calcul întregul portofoliu al societăților analizate. Prima medie este calculată ca raport între PBS și numărul de contracte emise, deci depinde de structura portofoliului. Dacă, de exemplu, o societate vinde mai multe asigurări pentru camioane (unde prețul este foarte ridicat), va avea o primă medie mai mare, fără ca aceasta să însemne că are prețuri mai mari decât concurența pe alte segmente. Totuși, dinamica acestui indicator arată cu destulă acuratețe care este tendința în privința prețurilor.
Faptul că în acest moment doar trei societăți mai au o primă medie de sub 1.000 de lei, față de 6 înainte de plafonare, relevă o tendință de creștere a prețurilor.
Grawe pune presiune pe Groupama și Allianz Țiriac
Pe de altă parte, datele analizate de noi arată că, așa cum s-a întâmplat și imediat după plafonarea prețurilor, urcă foarte tare Grawe, o societate de dimensiuni mici înainte să intre pe RCA, dar care a crescut substanțial în două etape de boom: imediat după falimentul City Insurance și imediat după falimentul Euroins și plafonarea tarifelor. Una dintre explicațiile de atunci a fost că Grawe nu apucase să își ajusteze tarifele în sus și a vândut vrând-nevrând.
Datele din ultima săptămână arată că, cel puțin în ceea ce privește vânzările prin marii intermediari, societatea e iar într-o fază de expansiune. Conform datelor analizate de noi, săptămâna trecută, Grawe a emis circa 20% din totalul contractelor RCA, fiind pe primul loc. La nivel de portofolii, Grawe nu sare în mod normal de 10-15% și, în orice caz, nu domină clasamentul, acolo unde granzii Groupama și Allianz Țiriac, alături de Axeria, sunt în general abonate.
Având în vedere istoricul acțiunilor, toată această dinamică arată că Grawe urmează să scumpească, pentru a evita încărcarea prea mare cu RCA și, deci, cu daune care vor cere, la rândul lor, capital suplimentar.
Prima medie a fost calculată ca raport dintre Primele Brute Subscrise și numărul de contracte RCA încheiate în perioada analizată, pe baza datelor zilnice de vânzări ale unor intermediari reprezentativi. Așadar, Polițe RCA sub 1.000 de lei mai găsiți la doar trei firme.