Multe persoane consideră că poliartrita reumatoidă este cancer. Această afecțiune este o boală inflamatorie cronică a articulațiilor de etiologie necunoscută, care are un curs clinic divers, caracterizată prin distrugerea progresivă a articulațiilor sinoviale cu degradarea cartilajului și osului.
Debutul de vârf al incidenței are loc între 45-65 de ani, apare de 2-3 ori mai des la femei. Cu un tratament prematur sau inadecvat, aproximativ 30% dintre pacienți devin invalizi în primii 10 ani de boală. Afecțiunea apare din cauza predispoziție genetică, ereditară, infecții, oreion, rujeolă, hepatită B sau virusuri herpetice. Factorul de plecare pentru dezvoltarea bolii poate fi hipotermia, hiperizolația și alergia la căldură, intoxicația, patologia endocrină și stresul. Poliartita reumatoidă este o boală cronică sistemică a țesutului conjunctiv. Considerată o boală autoimună la fel ca și bolile glandei tiroide. Afectează în principal articulațiile mici periferice. Artrita reumatoidă are o origine infecțioasă și inflamatorie.
Poliartrita reumatoidă este cancer? Simptomele bolii
Artrita reumatoidă este o boală sistemică care poate afecta nu numai articulațiile, ci și diverse organe și sisteme. Severitatea tabloului clinic depinde de mulți factori. În primul rând de severitatea bolii, prezența sau absența complicațiilor, localizarea patologiei. Conform statisticilor, 70% din cazurile de exacerbare a poliartritei reumatoide apar în sezonul rece, atunci când presiunea este crescută.
Boala afectează în principal articulațiile mici ale mâinilor și picioarelor. Pe măsură ce procesul patologic progresează, sunt implicate alte organe și sisteme. Perioada de latentă a bolii se exprimă prin slăbiciune, oboseală, scădere în greutate, dureri musculare, febră, transpirație.
Pentru poliartita reumatoidă, un debut subacut este mai caracteristic. Este însoțită de simptome precum dureri articulare. Care poate fi oprite prin administrarea de medicamente antiinflamatoare. Este localizat mai des în articulațiile mici ale picioarelor, mâinilor, încheieturilor, genunchilor și coatelor.
Durerile musculare, sunt dureroase în natură și persistă mult timp. Nivelul de creștere a temperaturii corpului depinde de activitatea procesului inflamator. Dacă afecțiunea este stopată la timp aceasta nu progresează în cancer.
Manifestări extraarticulare ale poliartritei reumatoide
Artrita reumatoidă afectează nu numai articulațiile, ci și alte organe și sisteme. Principalele simptome sunt uscăciunea și subțierea pielii, unghiile casante și micoza unghiei, precum și mici hemoragii subcutanate. De asemenea, boala se caracterizează prin noduli reumatoizi, formațiuni subcutanate, de până la 2 cm în diametru.
Din moment ce afecțiunea se dezvoltă începe să se exprime scăderea poftei de mâncare, apariția de flatulență, rareori dureri abdominale, greutate în regiunea epigastrică. De asemenea, este afectat și sistemul respirator. Artrita reumatoidă afectează pleura și țesutul interstițial. Aceasta se exprimă prin pleurezie uscată sau exudativă.
Sistemul cardiovascular este și el în pericol. Procesul reumatoid poate afecta toate straturile inimii. Leziunea se manifestă sub formă de glomerulonefrită, dezvoltând o infecție urinară. Procesul reumatoid, care s-a răspândit la sistemul nervos, este exprimat printr-o încălcare a sensibilității, paralizie, transpirație afectată și termoreglare.
Tratamentul local al acestei afecțiuni presupune utilizarea de unguent și cremă. Obiectivul principal al acestei metode este o acțiune direcționată asupra țesuturilor inflamate din jurul articulației afectate. Cele mai frecvent utilizate medicamente sunt antiinflamatoarele nesteroidiene.
Poliartrita reumatoidă este cancer dacă nu este trată la timp. În tratamentul afecțiunii, există 2 etape care trebuie respectate strict. În primul rând, ameliorarea exacerbării, după care terapia de susținere. Pentru a elimina faza acută a bolii, sunt prescrise medicamente antiinflamatoare nesteroidiene. Datorită acestora, este posibil să se reducă severitatea sindromului durerii, să se amelioreze umflarea și inflamația și roșeața locală a țesuturilor.