Prima pagină » Informații utile » Poliartrita reumatoidă este cancer? Află dacă este sau nu ereditară!

Poliartrita reumatoidă este cancer? Află dacă este sau nu ereditară!

06 ian. 2025, 13:45,
Redacția BZI în Informații utile

După ce au primit acest diagnostic, mulți pacienți se întreabă dacă poliartrita reomatoidă este cancer. Este bine de știut că e o boală cronică inflamatorie în care sistemul imunitar atacă articulațiile. Simptomele cele mai evidente sunt durerea și articulațiile umflate și inflamate, iar ulterior, deformarea articulațiilor.

Chiar dacă poliartrita reumatoidă nu este fatală, complicațiile acestei boli pot reduce durata vieții cu până la un deceniu, însă progresia bolii variază mult de la un pacient la altul. Pentru că boala nu se manifestă exact la fel în cazul tuturor pacienților, este important să mergi la medic pentru consultații.

Poliartrita reumatoidă este cancer

Trebuie menționat că poliartrita reumatoidă este boală cronică inflamatorie în care sistemul imunitar atacă articulațiile, astfel că nu este considerată a fi cancer. Cu toate acestea prezența poliartritei reumatoide crește riscul de cancer care afectează sistemul limfatic.

Această boală poate să afecteze articulațiile din tot corpul, provocând daune la nivelul cartilajului, tendoanelor și ligamentelor, iar în timp, boala poate afecta oasele și alte organe. Pacienții cu poliartrită reumatoidă au riscuri mari să dezvolte o dizabilitate, iar boala le poate afecta viața de zi cu zi.

Persoanele cu poliartrită reumatoidă par să aibă un risc general mai mare de a dezvolta probleme grave pulmonare sau cardiace, precum și infecții, cancer și probleme de stomac. Motivele pentru care acești pacienți sunt mai susceptibili la infecții și cancer pot fi legate de funcția alterată a sistemului de apărare al organismuli.

Boala poate duce la numeroase complicații, cum ar fi nodulii reumatoizi formați sub piele și deformarea articulațiilor. Unii pacienți dezvoltă și alte tipuri de probleme, cum ar fi cele la nivelul coloanei cervicale. Alte complicații pot fi anemia, inflamația oculară, osteoporoza, o boală de inimă prematură și diabetul zaharat.

În plus, pacineții cu această boală au un risc să dezvolte inflamație la nivelul vaselor de sânge, vasculită reumatoidă, la stratul exterior care căptușește inima la nivelul mușchiului inimii.

Este important să te protejezi de infecții și să te vaccinezi

Dacă suferi de poliartrită reumatoidă, medicul te va sfătui să îți faci anual vaccinul antigripal, pentru a-ți proteja organismul împotriva gripei, mai ales că riscul de infecție este mai mare. De asemenea, reumatologul sau medicul de famili te va sfătui să îți faci și vaccinul pneumococic, o injecție care te protejează de o infecție gravă, numită pneumonie pneumococică.

E bine de reținut că persoanele cu afecțiuni autoimune, cum este și poliartrita reumatoidă, sunt mai predispuse să facă infecții, spre exempl tuberculoză sau infecții ale gingiilor.

E important de menționat că boala debutează prin durere la nivelul articulațiilor degetelor de la mâini sau picioare, iar pe măsură ce progresează, poate afecta articulațiile mari, genunchii, gleznele, coatele, soldurile și umerii. În general, simptomele afectează articulațiile de pe ambele părți ale corpului.

Persoanele cu poliartrită reumatoidă pot să aibă și simptome mai generale precum senzația de oboseală sau lipsă de energie, transpirații, lipsa poftei de mâncare, scădere ponderală.

De asemenea, în cazul a 40% dintre bolnavi, poliartrita reumatoidă poate afecta pielea, ochii, plămânii, inima, rinichii, glandele salivare, măduva spinării sau vasele de sânge. Așadar, poliartrita reumatoidă nu este cancer, dar este o boală destul de gravă care trebuie ținută sub supraveghere medicală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`