Prima pagină » Sanatate » Pojărel! Cauze, simptome și modalități de tratare

Pojărel! Cauze, simptome și modalități de tratare

31 oct. 2023, 09:46,
BZI.ro, în Sanatate

Pojărelul, cunoscut sub denumirea de rubeola este o infecţie care poate provoca simptome uşoare sau poate fi chiar asimptomatica la majoritatea persoanelor. În acest articol vom explica exact ce reprezintă această afecțiune și cum o putem trata.

Ce este pojărel și care sunt modalitățile de tratare

Rubeola, cunoscută și sub denumirea de pojar german sau pojar/rujeola de trei zile, este o infecție care poate prezenta simptome ușoare sau chiar poate rămâne asimptomatică în majoritatea cazurilor. Este important de menționat că rubeola și rujeola nu sunt identice, cu toate că ambele pot manifesta simptome comune precum erupția cutanată roșiatică. Rubeola este provocată de un virus diferit față de cel care cauzează rujeola, iar severitatea și rata de transmitere a rubeolei nu sunt la fel de mari ca în cazul rujeolei.

Vaccinul împotriva rujeolei-oreion-rubeolei (MMR sau ROR) oferă protecție pe întreaga durată a vieții împotriva rubeolei. În multe țări, rubeola este rară sau chiar inexistentă datorită vaccinării extinse. Cu toate acestea, virusul poate continua să creeze probleme serioase în cazul copiilor născuți din mame infectate în timpul sarcinii, mai ales în zonele în care vaccinarea nu este pe deplin adoptată. Rubeola se răspândește prin intermediul secrețiilor respiratorii, cum ar fi tusea și strănutul. În plus, este important de subliniat că o femeie gravidă infectată cu rubeola poate transmite boala copilului său, ceea ce poate avea consecințe grave asupra evoluției sarcinii.

O persoană care are rubeola poate fi contagioasă cu până la o săptămână înainte de apariția erupției cutanate și poate rămâne contagioasă timp de până la 7 zile după apariția acesteia. Cu toate acestea, este important de menționat că între 25% și 50% dintre persoanele infectate cu rubeola pot să nu dezvolte erupție cutanată sau să nu prezinte niciun simptom, dar totuși pot răspândi virusul altor persoane.

Care sunt simptomele rubeolei/pojărelului

La copii, rubeola este, de obicei, o afecțiune ușoară, cu puține simptome vizibile. În cazul copiilor care dezvoltă simptome, erupția cutanată roșie este adesea primul semn, apărând inițial pe față și apoi răspândindu-se pe întregul corp, cu o durată de aproximativ trei zile.

Alte simptome care pot apărea cu 1 până la 5 zile înainte de erupția cutanată includ:

  • Febra ridicată
  • Dureri de cap
  • Roșeață sau umflare a albului ochilor
  • Disconfort general
  • Mărirea și inflamarea ganglionilor limfatici
  • Tuse
  • Rinoree

În cazul majorității adulților care contractează rubeola, simptomele sunt, de obicei, ușoare, cu febră ușoară, dureri în gât și o erupție cutanată care începe pe față și se extinde treptat pe restul corpului. Unii adulți pot experimenta, de asemenea, dureri de cap, conjunctivită (ochi roșii) și disconfort general înainte de apariția erupției cutanate. Aproximativ 25 până la 50% dintre persoanele infectate cu rubeola nu vor prezenta niciun simptom.

Nu există un tratament specific care să scurteze durata infecției cu rubeola, și simptomele, de obicei, nu necesită tratament, deoarece sunt adesea ușoare. Cu toate acestea, furnizorii de servicii medicale recomandă de obicei izolarea persoanei infectate de celelalte persoane, în special de femeile însărcinate, în timpul perioadei de contagiozitate. Izolarea ar trebui să înceapă imediat ce se suspectează rubeola și să continue cel puțin până la 7 zile după dispariția erupției cutanate. Tratamentul unui copil născut cu sindrom rubeolic congenital variază în funcție de gravitatea problemelor copilului. Copiii care au complicații multiple pot necesita tratament timpuriu din partea unei echipe de specialiști.

În concluzie, pojărelul este o afecțiune care poate trece neobservată dar care, în situații destul de rare, poate duce la situații dificile. Din această perspectivă trebuie să înțelegeți că acest articol este unul care are scop informativ și nu ține loc sub nicio formă de părerea specialistului medical.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *