Ediție-documentar despre marele poet Mihai Eminescu, în Studioul BZI LIVE luni, 14 iunie 2021, la ora 15.00 alături de poetul şi muzeograful Liviu Apetroaie de la Muzeul „Mihai Eminescu” din Parcul Copou. În cadrul acestei producţii media au fost prezentate detalii, mărturii şi documente inedite din activitatea celui care este considerat de critici şi de romani cel mai mare poet al secolului.
Pe data de 15 iunie se comemorează 132 de ani de la moartea marelui poet Mihai Eminescu
Având în vedere faptul că pe data de 15 iunie se comemorează 132 de ani de la moartea marelui poet Mihai Eminescu (1889), în acest context el a cercetat şi a intrat în posesia unor documente unicat despre activitatea de cercetător şi publicist a acestuia Astfel, muzeograful organizează o expoziţie marţi, 15 iunie 2021, la Muzeul „Mihai Eminescu” din Iaşi, în acest context. „15 iunie înseamnă de 132 de ani momentul în care Luceafărul se ridică pe bolta cerească. Este momentul în care Mihai Eminescu părăseşte lumea aceasta conjuncturală şi devine ceea ce a rămas pentru noi simbolul culturii naţionale.
Ca în fiecare an, 15 iunie este momentul în care îl comemoram şi îl şi omagiem pe Eminescu, mai ales aici în Parcul Copou care este legat prin două elemente esenţiale de existenţa lui Eminescu, mai ales de la Iaşi. Acest Tei sub care a stat de atâtea ori, ca să se inspire, ca să mediteze şi desigur ceea ce s-a construit la 100 de ani de la moarte, Muzeul dedicat lui Eminescu. Singurul loc de altfel din România care eşti legat de existenţa lui Eminescu. Atunci vor fi şi alte evenimente pe care Parcul Copou le va găzdui, dar sunt convins că nu doar Parcul Copou, ci şi alte locuri din Iaşi şi din ţară îl vor reaminti pe Eminescu aşa cum e şi normal.
La Muzeul Eminescu pe data de 15 iunie 2021 vom vernisa două expoziţii inedite, una de şarje, un Eminescu văzut din punct de vedere grafic, de artişti din străinătate şi un Eminescu în calitate de bibliotecar în cele două etape pe care le-a avut ca bibliotecar la Iaşi în momentul în care a venit pentru prima dată la 1874, şi mai târziu 1884. Sunt expoziţii inedite, pe care le-am realizat cu în colaborare cu Arhivele Naţionale ale Statului de la Iaşi, cu Biblioteca Central Universitara >. Cu siguranţă vor fi atunci şi vernisate de directorul acesteia, conf. univ. Ioan Milica. În perioada următoare vor face interes pentru publicul care va păşi în Parcul Copou, să vină la Teiul lui Eminescu şi să intre în Muzeul dedicat acestuia”, a declarat poetul și muzeograful Liviu Apetroaie.
Mihai Eminescu este socotit de cititorii români și de critică literară postumă drept cea mai importantă voce poetică
Mihai Eminescu (născut Mihail Eminovici; n. 15 ianuarie 1850, Botoșani, Moldova – d. 15 iunie 1889, București, România) a fost un poet, prozator și jurnalist român, socotit de cititorii români și de critică literară postumă drept cea mai importantă voce poetică din literatura română. Receptiv la romantismele europene de secol XVIII și XIX, a asimilat viziunile poetice occidentale, creația sa aparținând unui romantism literar relativ întârziat. Mihai Eminescu a recuperat temele tradiționale ale Romantismului european, gustul pentru trecut și pasiunea pentru istoria națională, căreia a dorit chiar să-i construiască un Pantheon de voievozi, nostalgia regresivă pentru copilărie, melancolia și cultivarea stărilor depresive, întoarcerea în natură etc.
Rădăcina ideologică principală a gândirii sale economice sau politice era conservatoare.
Prin articolele sale publicate mai ales în perioada în care a lucrat la „Timpul” a reușit să-i deranjeze pe câțiva lideri importanți din acest mare partid. Publicistica eminesciană oferă cititorilor o radiografie a vieții politice, parlamentare sau guvernamentale din acea epocă. În plus, ziaristul Mihai Eminescu era la nevoie și cronicar literar sau teatral, scria despre viața mondenă sau despre evenimente de mai mică importanță, fiind un veritabil cronicar al momentului. Eminescu a fost activ în societatea politico-literară „Junimea” și a lucrat ca redactor la „Timpul”. A publicat primul său poem la vârsta de 16 ani («De-aș avea»), iar la 19 ani a plecat să studieze la Viena. Manuscrisele poetului Mihai Eminescu, 46 de volume, aproximativ 14.000 de file, au fost dăruite Academiei Române de Titu Maiorescu.