Prima pagină » Local » Podul Cerna și Podul „Nicolae Iorga“ din Iași vor beneficia de reparații capitale. Investiție de peste 44 milioane de lei pentru reabilitarea a două artere intens circulate din municipiu

Podul Cerna și Podul „Nicolae Iorga“ din Iași vor beneficia de reparații capitale. Investiție de peste 44 milioane de lei pentru reabilitarea a două artere intens circulate din municipiu

22 nov. 2022, 02:00,
Adnana Gafton, în Local

Podul Cerna și Podul „Nicolae Iorga“ ar urma să fie reabilitate integral. Lucrările se vor desfășura pe o perioadă de 14 luni. Municipalitatea alocă peste 44 milioane de lei pentru reabilitarea celor două obiective. Vor fi desfășurate lucrări la partea carosabilă, lucrări de consolidare a podurilor și vor fi reamenajate trotuarele și rampele de acces

Consilierii locali urmează să aprobe două proiecte privind reabilitarea podului Cerna și a podului „Nicolae Iorga”, din zona Podul de Piatră. Cele două obiective nu au fost reabilitate niciodată de când au fost date în folosință. Au trecut mai bine de 50 de ani și nicio reparație capitală nu a fost efectuată pentru consolidarea celor două poduri. Atât podul Cerna cât și podul „Nicolae Iorga” reprezintă două artere intens circulate la nivelul municipiului Iași.

cladire primaria Iasi

Consiliul Local Iași va aloca peste 44 milioane de lei pentru reabilitarea podului Cerna și a podului „Nicolae Iorga”

Podul Cerna și Podul „Nicolae Iorga“ intră în reparație

Persoane si masini pe un pod

Vor fi montate 28 de grinzi noi pentru susținerea podului

Podul Cerna, din municipiul Iași, va beneficia de reparații și extinderea rețelei de infrastructură. Vor fi montate 28 de grinzi noi pentru susținerea podului și vor fi amplasați 40 de piloni forați pentru consolidarea construcției. Se va reface structura rutieră pe o suprafață de 3.300 mp, se vor realiza reparații la suprastructura existentă pe o suprafață de 800 mp și se vor reface trotuarele și rampele de acces ale podului. Podul Cerna nu a fost reabilitat niciodată. Din anul 1970, când a fost dat în folosință, nu au fost executate lucrări de reabilitare a acestuia. De mai bine de 50 de ani acesta nu a beneficiat niciodată de lucrări complexe privind reabilitarea structurii.

Podul „Nicolae Iorga”, din zona Podul de Piatră, va fi reabilitat în întregime. Se vor executa reparații la infrastructură, se va consolida suprastructura și se va reface calea de pot pe o suprafață de 1.100 mp. Linia de tramvai pe o distanță de 110 ml va fi și ea reabilitată integral. Vor fi executate lucrări de refacere a trotuarelor și a rampelor de acces și se va reface structura rutieră a podului.

Strada cu blocuri si copaci

Reabilitarea podului Cerna este în valoare de 29.076.331 de lei, fără TVA

Primăria investește peste 44 milioane de lei în cele două proiecte

Persoane pe un pod de piatra

Podul de Piatră nu a fost reabilitat de mai bine de 50 de ani

Valorile estimate ale investiției în reabilitarea podului Cerna sunt în valoare de 29.076.331 de lei, fără TVA. Termenul de execuție al lucrărilor este de 14 luni. Starea generală a podului Cerna a suferit degradări importante la nivelul căii de rulare, a structurii de rezistență cât și la nivelul albiei și a malurilor. Creșterea traficului dintre străzile Cerna, Sarmisegetuza și bulevardul Alexandru cel Bun a fost necesară găsirea unor soluții pentru fluidizarea traficului, reabilitarea și modernizarea podului.

Devizul de reabilitare al podului „Nicolae Iorga” este în valoare de 15.262.925 de lei, fără TVA. Lucrările ar urma să aibă loc într-un interval de 14 luni. Podul a fost construit în anul 1971 și se află în exploatare de peste 50 de ani. În toți acești ani, podul a suferit procese de degradare la nivelul căii de rulare, a structurii de rezistență, a infrastructurii precum și la nivelul albiei și a malurilor râului Bahlui. Pentru desfășurarea lucrărilor de reabilitare a podului, traficul va fi restricționat, zona fiind una intens circulată la orice oră din zi.

Podul Cerna și Podul „Nicolae Iorga“ ar urma să fie reabilitate într-un interval de 14 luni. Cele două obiective nu au fost reabilitate niciodată până acum.

Structura pod

Reabilitarea Podului de Piatră costă municipalitatea 15.262.925 de lei, fără TVA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *