De mai mulți ani, podul Alexandru cel Bun, un pericol pentru zeci de mii de ieșeni, se află într-o stare avansată de degradare. Din imaginile surprinse de reporterii BZI se poate vedea cum cad bucăți de beton din pilonii de rezistență, dar și armătura care ruginește pe grinzile de susținere. Purtătorul de cuvânt al Primăriei Iași, Sebastian Buraga, susține că a fost făcută o expertiză, iar în primăvara acestui an va demara licitația pentru reabilitare. Lucrările de reabilitare a podului sunt de 69.800.000 de lei
Zilnic, podul din Alexandru cel Bun este traversat de ieșenii care locuiesc în două dintre cele mai mari cartiere ale orașului Iași și vor să ajungă la locul de muncă ori la școală. Acest pod, una dintre puținele căi de ieșire din cartierul Alexandru cel Bun, este folosit de mai toate mijloacele de transport. De la autoturisme până la autoutilitare, de la autobuze și până la tramvaie pline cu călători, acest pod este tranzitat zilnic de foarte multe persoane.
Podul Alexandru cel Bun, un pericol pentru zeci de mii de ieșeni
Podul Alexandru cel Bun, cel care face legătura între cartierele Alexandru cel Bun și Podul de Piatră, se află într-o stare avansată de degradare. Deși podul a fost asfaltat în urmă cu câțiva ani, s-au înlocuit șinele de tramvai și s-au montat balustrade noi, pe partea de structură nu s-a intervenit. Astfel, s-a ajuns ca pilonii de rezistență să sufere segregări majore, iar printre grinzile care susțin podul, se poate vedea armătura ce a ruginit.
Purtătorul de cuvânt al Primăriei Iași, Sebastian Buraga, susține că în bugetul pe anul acesta au fost cuprinse și lucrările de reabilitare a podului din Alexandru cel Bun.
„Este o procedură care a fost bugetată și anul acesta, pentru lucrări de reabilitare și consolidare a podului. Nu se află într-o situație în care trebuie să intervenim urgent, dar pentru a preveni orice situație deosebită, în cazul unui accident sau cutremur”, declară Sebastian Buraga.
Odată cu începerea lucrărilor, traficul din zonă va fi restricționat și deviat, însă nu s-a luat încă o decizie în acest sens.
„După semnarea contractului cu firma câștigătoare se va stabili, în Comisia de Circulație, modalitatea cum se va circula pe pasaj și să vedem care vor fi variantele de ocolire a traficului pentru zona respectivă”, menționează putătorul de cuvânt al Primăriei Iași.
Lucrări de 70.000.000 de lei pentru reabilitarea podului
Primăria Iași a realizat o expertiză a podului din Alexandru cel Bun. În urma expertizei s-a constatat că acesta necesită intervenții pe partea de structură.
„A fost făcută o expertiză în care ni s-a comunicat foarte clar că necesită lucrări de intervenție, dar nu atât de grave încât să ne apucăm mâine de lucru”, adaugă Sebastian Buraga.
Licitația pentru reabilitarea podului va avea loc în primăvara acestui an.
„În primăvara acestui an va avea loc licitația și, dacă totul va decurge normal și nu vor exista contestații, atunci putem începe reabilitarea podului cât mai curând. Costurile pentru reabilitarea și consolidarea podului, prevăzute și în buget, sunt de 69.800.000 de lei”, zice Sebastian Buraga.
Chiar dacă licitația va avea loc în primăvară, începerea efectivă a lucrărilor nu se va face mai devreme de 6 luni. Asta, în condiții normale, în care vor exista firme care se vor înscrie la licitație și nu vor fi contestații. Așadar, până la reabilitare, podul Alexandru cel Bun, un pericol pentru zeci de mii de ieșeni, va fi tranzitat zilnic de aceștia.
Bine ca au limitat viteza la 30 km/h, dar nu respecta nimeni indicatoarele. Parca se merge cu viteza mai mare acum.
Nicu Ceausescu: „Nici in 20 de ani nu veti reusi sa zugraviti ce a construit tata”
Și podul din Bularga spre Bucium / Frumoasa ? După ce cade va fi făcut ?