Prima pagină » Titlurile zilei » Pod peste timp! Am găsit locul din Iași în care, în urmă cu 80 de ani, a fost făcută această fotografie ce a ascuns un destin dramatic! „După poză, a plecat și nu s-a mai întors niciodată”

Pod peste timp! Am găsit locul din Iași în care, în urmă cu 80 de ani, a fost făcută această fotografie ce a ascuns un destin dramatic! „După poză, a plecat și nu s-a mai întors niciodată”

23 aug. 2022, 02:00,
Andreea Pădurescu, în Titlurile zilei

O fotografie realizată în urmă cu 80 de ani ascunde o poveste dramatică. Reporterii BZI au găsit locul în care a fost făcută fotografia și au aflat ce s-a întâmplat cu cei imortalizați

Pod peste timp și vremuri! Reporterii BZI au găsit locul în care a fost realizată o fotografie, în urmă cu aproximativ 80 de ani, înainte de a pleca la război. Pe un grup de pe o rețea de socializare a fost publicată, în urmă cu ceva timp, o fotografie în care se regăsesc două femei și un bărbat. Cel care a publicat fotografia a precizat că un anume Gheorghe Nistor, soția și mama acestuia s-ar afla în ea. Reporterii BZI au aflat că bărbatul era de loc din comuna ieșeană Mogoșești. Acolo mai există câteva rude de-ale bărbatului. Reporterii l-au găsit pe un nepot de-a lui Gheorghe Nistor.

„Este vorba despre fratele lui tata… A plecat la război cu un alt frate și nu s-au mai întors”, a spus Neculai Nistor, nepotul lui Gheorghe Nistor.

Unde a fost realizată fotografia?

Fotografia a fost realizată la Mogoșești, la casa părintească.

„Poza asta a fost făcută în fața casei părintești. Sunt nea Gheorghe, soția și mama lui. Soția lui era însărcinată. După ce el a plecat în război, ea a născut o fată. Are vreo 80 de ani și stă prin Nicolina. Nu l-a cunoscut niciodată pe tatăl ei. A murit pe front sau cine știe pe unde… Și nea Gheorghe și celălalt frate au murit”, a mai spus nepotul lui Gheorghe Nistor.

Casa în fața căreia a fost făcută fotografia a fost dărâmată.

„Casa a fost dărâmată acum vreo 55-60 de ani. În locul ei a fost construită altă casă de către bunicul meu. În locul celei vechi a fost făcută o șură… Acum nu mai este nimeni și cam toate se dărâmă”, a mai completat bărbatul.

Un alt ieșean a fost mai norocos și a supraviețuit războiului

Reporterii BZI au prezentat, în edițiile anterioare, povestea unui alt ieșean care s-a întors viu din război. Colonelul Mihai Ciobanu este unul dintre veteranii de război din județul Iași care au luptat în cel de-al Doilea Război Mondial. Acesta a ajuns la vârsta de 99 de ani și doar cascheta de militar la care nu renunță nicio clipă este tot ce i-a rămas de pe front. Bărbatul locuiește în comuna Mogoșești din județul Iași, acolo unde mai sunt alți doi veterani.

Mihai Ciobanu își amintește clipele grele prin care a trecut în timpul războiului alături de ceilalți soldați, când vreme de mai multe zile nu a dormit și a mers sute de kilometri pe jos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
01 iulie 2024
01 iulie 2024