Prima pagină » Sanatate » Sfatul medicului » Poate supraviețui coronavirusul în păr?
Poate supraviețui coronavirusul în păr?

Poate supraviețui coronavirusul în păr?

02 sept. 2020, 08:12,
BZI.ro, în Sanatate

Poate supraviețui coronavirusul in păr? În conditiile in care noul tip de corovirus, care declanseaza boala Covid-19, poate fi găsit pe mâinile noastre, ce se intampla când le trecem prin păr? Ne putem contamina din cauza eventualelor picături care se ascund in părul nostru?

Pandemia de coronavirus impune măsuri de igienă deosebit de stricte, dar poate multi dintre noi ne-am pus sau nu întrebarea: poate fi părul un loc propice pentru acest nou tip de, la fel ca mâinile, atunci când nu sunt spălate?

Dupa cum stim, contactul strâns cu o persoană bolnavă este principalul mod de transmitere al noului tip de coronavirus care declanseaza boala Covid-19, prin picături proiectate atunci când cineva vorbește, strănuta sau tuseste. Dar contactul cu mâinile nespălate sau suprafețele acoperite de picături ne supune, de asemenea, riscului de contaminare.

Poate supraviețui coronavirusul in păr?

Pe păr, „nu există nici cantitatea, nici condițiile suficiente pentru ca virusul să fie viabil”, sustine Gérald Kierzek, medic de urgență francez, potrivit doctissimo.fr.

Potrivit acestuia, nu este nevoie să cedam psihozei.

„Virușii nu trăiesc singuri, ei se dezvoltă intr-o gazdă vie. Aceasta înseamnă că trebuie să treacă de la o persoană bolnavă sau asimptomatică, dar în orice caz infectată, la o altă persoană. Când sunt pe suporturi inerte – părul este materie vie, dar cheratina din jurul său este inertă – riscurile de contaminare sunt foarte scăzute.”

Incărcătura virală scade foarte repede în mediul extern

Într-adevăr, ar fi necesar să avem cantități mari de virus pe mâini, astfel încât suprafețele inerte pe care le atingem, inclusiv părul nostru, să poată fi vectori de transmitere. Dar virusul nu supraviețuiește dacă se află în afara unui organism cu o temperatura de pana in 37 de grade. Incărcătura virală a virusului, adică capacitatea sa de a infecta, scade foarte repede în mediul extern și, în câteva minute, nu mai este contaminant.

Prin urmare, nu este nevoie să ne spălăm părul în fiecare zi.

„Nu există nici cantitatea, nici condițiile suficiente pentru ca virusul să fie viabil pe părul nostru”, mai precizeaza dr. Kierzek, potrivit sursei citate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *