Liviu Vornicu trasmite că intrarea Romaniei în piața europeană reprezintă doar o componentă a strategiei de integrare în piețele internaționale, deoarece, chiar dacă sunt mai îndepărtate și implică anumite costuri de accedere, piața asiatică și piața americană sunt ținte clare ale procesului în curs de desfășurare.
Interesele României în Asia trebuie evaluate minuțios, deoarece continentul asiatic reprezintă o zonă importantă pentru manifestarea tendințelor care conturează relațiile strategice globale și viitorul nostru comun în ceea ce privește securitatea economică, diversificarea lanțurilor de aprovizionare, comerțul liber, combaterea schimbărilor climatice, libertatea navigației și apărării. de drept internațional. Mai mult, este o nevoie stringentă de revigorare a relațiilor României cu prietenii tradiționali și parteneri din Asia de Sud și de Sud-Est, și Orientul Mijlociu.
De-a lungul timpului România a dezvoltat relații comerciale cu țări din Asia, inclusiv China, Japonia, Coreea de Sud și India. În present exporturile românești către Asia constau în produse agricole, mașini și echipamente, produse chimice și textile. În contrapartidă, România importă o gamă variată de produse din regiunea Asia-Pacific.
România a atras și continuă să atragă investiții din țări asiatice. Companiile asiatice investesc în diverse sectoare, cum ar fi producția de automobile, tehnologia informației, energie și infrastructură. Aceste investiții aduc tehnologie de vârf, expertiză și contribuie la dezvoltarea economică a României.
Pentru a facilita comerțul și investițiile reciproc avantajoase România a semnat și implementat numeroase acorduri comerciale cu țări asiatice. De exemplu, România are un acord de comerț și cooperare economică cu China și a participat la negocierile Acordului de Parteneriat Economic Comprehensiv și Progresiv (CPTPP) în regiunea Asia-Pacific. Aceste acorduri crează un mediu propice pentru colaborarea dintre România și țările asiatice în domeniul tehnologiei și inovării, inclusiv în domeniile IT, telecomunicații, energie regenerabilă și inteligență artificială. Această colaborare contribuie la transferul de tehnologie și la dezvoltarea de produse și servicii inovatoare.
De asemeni, Liviu Vornicu susține că România și țările asiatice promovează schimburile turistice și culturale pentru a încuraja interacțiunea dintre popoare și pentru a valorifica atracțiile turistice și patrimoniul cultural. Mulți turiști asiatici vizitează România pentru a explora frumusețea peisajelor naturale, a castelelor și a tradițiilor locale.
După cum am prezentat în articolul anterior, în ultimele decenii, mulți cetățeni români au emigrat în căutarea unor oportunități de muncă mai bune în străinătate. Destinațiile principale ale emigranților români includ statele membre ale Uniunii Europene, în special Italia, Spania, Germania și Marea Britanie. Emigranții români aduc o contribuție semnificativă la economiile țărilor de destinație.
La rândul său România a atras, lucrători străini în diverse sectoare ale economiei sale, cum ar fi industria IT, construcțiile, turismul și agricultura. Lucrătorii străini aduc competențe și experiență în România și contribuie la dezvoltarea economică a țării.
Există agenții specializate în recrutarea și intermedierea forței de muncă asiatice pentru piața românească. Aceste agenții facilitează procesul de emigrare și furnizează informații și asistență lucrătorilor străini care doresc să lucreze în România. Atragerea de forță de muncă străină poate aduce beneficii economice, dar necesită gestionarea adecvată a integrării și protecției lucrătorilor străini.
Relația României cu piața asiatică continuă să se dezvolte, spune Liviu Vornicu, dar există încă potențial neexploatat. România poate beneficia de oportunități în creștere în regiunea Asia-Pacific prin dezvoltarea și promovarea capacităților sale, stabilirea de parteneriate strategice și extinderea prezenței comerciale și culturale în aceste piețe. Mai mult, portul Constanța poate aduce plus-valoare la masa negocierilor bilaterale, deoarece poate deveni pentru mediul de afaceri asiatic o poartă de intrare principală în Europa mult mai avantajoasă din punct de vedere economic. Creșterea importanței portului românesc ar determina părțile implicate să forțeze dezvoltarea infrastructurii feroviare și rutiere din Constanța către toate zonele României și Uniunii Europene.
Liviu Vornicu este de părere că România ar trebui să-şi urmărească interesul pentru dezvoltarea relaţiilor tradiţionale cu ţările asiatice şi să urmărească intensificarea dialogului bilateral în mod practic, pentru a valorifica potenţialul actual al relaţiilor reciproc avantajoase. În plus, pentru dezvoltarea relațiilor economice cu țările din Asia, România mai are și posibilitatea de a utiliza cadrul legal al Acordurilor de Liber Schimb ale UE cu statele asiatice. În prezent, mediul de afaceri din România nu utilizează acest instrument pentru a lucra cu partenerii săi asiatici.