Mulți oameni cred că luna este capabilă să influențeze comportamentul uman – de unde a venit cuvântul „lunatic”. Pe luna plină, apar vârcolacii și vampirii care merg la vânătoare. Credința că oamenii obișnuiți sub influența lunii pot pierde ușor contactul cu realitatea, a apărut în urmă cu multe milenii și s-a răspândit.
Dacă întrebați lucrătorii de poliție sau ambulanță, unii dintre ei vor spune probabil că există mai multe accidente, atacuri și nebunie în timpul lunii pline. În 2007, poliția din orașul englezesc Brighton chiar a recrutat personal suplimentar în timpul lunilor complete.
Abilitatea Lunii de a influența comportamentul uman este, fără îndoială, un subiect popular. Ea a stat la baza nu numai a miturilor și basmelor, dar și a sutelor de studii științifice. Vara trecută, în cursul experimentului, subiecțîi care dormeau în laborator au evaluat calitatea somnului cu 15% mai mică dacă noaptea aceea a căzut pe o lună plină – chiar țînând cont de faptul că nu au văzut luna în sine sau lumina suplimentară din această. În plus, le-a fost nevoie de o medie de cinci minute în plus pentru a adormi.
Acest studiu a atras atenția presei, dar doar 33 de persoane au luat parte la acesta, ba chiar autorii înșiși nu s-au grăbit să tragă concluzii de anvergură din rezultatele sale.
De atunci, alte studii au fost efectuate și cu rezultate mixte. În 1992, o analiză a 20 de lucrări privind influența fazei lunii asupra numărului de tentative de sinucidere nu a găsit nicio relație dovedită între aceste fenomene. Din nou, oamenii de știință care au văzut o astfel de conexiune nu au luat în considerare alți factori: de exemplu, anumite zile din săptămână.
Poate unul dintre motivele care explică popularitatea teoriei influenței lunii asupra oamenilor este modul în care funcționează jurnalele științifice. Este mai probabil să publice studii care susțîn rezultate pozitive decât studii care nu găsesc nicio relație între factori. Așadar, nimeni nu știe câte lucrări care au scuturat mitul popular al lunii pline adună praf în arhivele editoriale.
O altă întrebare: cât de exact poate influența luna comportamentul? O teorie este că satelitul Pământului atrage lichide în corpul uman la fel că apă în timpul mareelor oceanului. Dar Luna este mult mai mică decât Pământul, iar gravitația să este mult mai slabă. În plus, rezistența gravitației lunare nu depinde de fază. Există, de asemenea, presupunerea că o persoană poate fi afectată de lumina lunii. Dar intensitatea să în timpul lunii pline este de patru ori mai mică decât cea a unei lumânări.
Luna plină afectează animalele?
Medicii de la Royal Bradford Hospital din nordul Angliei au analizat datele medicale de peste doi ani și au constatat că, în lunile complete, spitalul a internat de două ori mai mulți pacienți cu mușcături de câine, pisică, șobolan și cal, decât cu lunile noi.
Experțîi au sugerat că luna plină ar putea să nu afecteze în mod direct animalele, ci paraziții care trăiesc pe pielea lor. Cu toate acestea, un alt studiu a fost publicat în același număr al revistei științifice – oamenii de știință au analizat statistici anuale privind mușcăturile de câini din Australia și au constatat că, dacă țineți cont de zilele săptămânii, luna plină încetează să mai fie un factor statistic.
Există o opinie că luna plină afectează doar unii oameni și, prin urmare, se presupune că studiile generale nu pot da rezultate corecte. Susțînătorii acestui punct de vedere susțîn că este necesar să studiem în mod intenționat doar acei indivizi care cred că luna îi afectează.
Poate că această abordare, mai devreme sau mai târziu, va face posibilă aflarea faptului că Luna plină trezește cu adevărat bestia la unii oameni. Dar până acum se poate susține că acest lucru se întâmplă doar în române și filme horror.