După ce, în vară, părea că Ungaria este ținută pe margine în contextul negocierilor privind planurile naționale de redresare și reziliență, vină fiind dată – de adepții premierului ungar – pe politicile anti-LGBT ale guvernului Orban, recent a reieșit că problemele se învârt în jurul criteriului de evaluare prin care statul beneficiar se angajează ”să detecteze și să corecteze corupția, fraudă și conflictele de interese atunci când se utilizează fondurile”.
Persistența la guvernare a unei coaliții dominate de FIDESz și liderul său – Orban Viktor – a alimentat și suspiciuni privind adevărații beneficiari ai fondurilor europene destinate Ungariei. OLAF, organismul antifraudă al Uniunii Europene, a identificat un mecanism prin care fondurile europene ajung, în fapt, în conturile unor apropiați și rude ale premierului Viktor Orban.
OLAF, singura care are dreptul să efectueze achete penale
În mod normal, OLAF sesizează justiția din statul membru, singura care are dreptul să efectueze anchete penale, dar justiția din Ungaria este de mult timp pusă sub control de guvernul Viktor Orban. La fiecare acuzație adusă de OLAF, autoritățile judiciare ungare răspund că totul este făcut legal, cel mai recent exemplu fiind cel al extinderii metroului din Budapesta, în jurul căruia a planat suspiciunea că s-ar fi deturnat cca 500 milioane euro.
Ungariei i s-a acordat un termen de două luni pentru a prezenta garanții solide cu privire la modul în care va lupta împotriva corupției, dar Budapesta nu a prezentat niciun argument pentru a reuși să pună mâna pe cele cca 8 miliarde de euro.
În schimb, discursul lui Viktor Orban – care se pregătește de alegeri în primăvara lui 2022 – este tot mai axat pe independența Ungariei față de instituțiile europene, concomitent cu transformarea comunității LGBT într-un țap ispășitor pentru relelele țării vecine (așa cum, înaintea alegerilor de acum 3 ani, tema centrală a retoricii FIDESz era George Soros).