Prima pagină » National » PNL-ul depune un proiect de legere referitor la respectarea cotei de gen, dar nu au respectat niciodată acest lucru

PNL-ul depune un proiect de legere referitor la respectarea cotei de gen, dar nu au respectat niciodată acest lucru

17 iun. 2021, 11:09,
George Cristian, în National

Noaptea minţii pentru actuala guvernare. Vorbim despre faptul că senatorul PNL, Alina Gorghiu, a cerut de urgentă adoptarea legii referitoare la cota minimă de gen. Asta în condiţiile în care liberalii nu au respectat niciodată acest lucru. În lege se impune un procent de 30% destinat persoanelor de sex feminin.

În condiţiile în care în niciun Guvern al PNL-USR-PLUS-UDMR nu s-a respectat cota minimă. De exemplu, în Guvernul Orban au existat doar 3 femei iar în Guvernul Cîțu a existat doar o femeie (la ora actuală sunt două persoane de sex feminin după ce Ministerul Sănătății a fost preluat de Ioana Mihăilă.)

Alina Gorghiu somează Camera Deputaţilor să adopte o lege de care oricum PNL nu ţine cont

În contextul faptului că PNL-ul dar și USR-PLUS nu respectă normele impuse, Alina Gorghiu solicită adoptarea de urgentă a unei legi care să prevadă o cotă minimă de gen de 30% la alegerile locale. Totuşi, situaţia este una hilară pentru că tocmai ei nu au respectat această cotă acolo unde a fost posibil.

De exemplu, în Guvernul Orban au fost doar 3 femei, iar în Guvernul Cîtu sunt în prezent doar 2 femei pe post de ministru. În altă ordine de idei, în grupul PNL de la Camera Deputaţilor sunt doar 13 reprezentante ale sexului frumos iar la Senat, din 41 de mandate avem doar 8 persoane de sex feminin.

”Legiferarea cotelor de gen în legislaţia electorală românească este o necesitate. Mai ales că regulamentul privind Mecanismul de redresare şi rezilienţă prevede ca egalitatea de gen şi egalitatea de şanse ar trebui să fie luate în considerare şi promovate pe tot parcursul pregătirii şi punerii în aplicare a planurilor naţionale de redresare şi rezilienţă. Parlamentul României are acum şansa de a face un pas crucial pentru o schimbare fundamentală în acest sens, o propunere legislativă referitoare la introducerea cotelor de gen pentru alegerile locale fiind în faza finală de adoptare. Fac apel la toate partidele politice să nu o irosească! România trebuie să arate lumii întregi că ne aliniem statelor care promovează echilibrul de gen în politică. Adoptarea PL-x nr. 329/2016 de către Camera Deputaţilor ar reprezenta un element extrem de pozitiv”, afirmă Gorghiu.

 

Este timpul să revenim la normalitate, susţine Alina Gorghiu

În continuarea declaraţiilor, Alina Gorghiu a menţionat că trebuie să revenim la normalitate în contextul în care populaţia majoritară din Români este de sex feminin iar majoritatea persoanelor care au studii superioare sunt de acelaşi gen și anume feminin.

”Este timpul să revenim la normalitate şi cu activitatea parlamentară! Sunt considerente importante, pentru care solicit, în calitate de iniţiator, nu doar că termenul de 17 iunie 2021 stabilit pentru adoptarea raportului să fie respectat, ci şi că raportul să fie favorabil adoptării, pentru ca apoi procedura să continue cât mai repede la plen pentru dezbatere şi vot”, subliniază Alina Gorghiu.

Conform senatorului liberal, în prezent, femeile reprezintă 51,1% din populaţia României şi aproape 55% dintre studenţii din învăţământul superior sunt de gen feminin, dar, cu toate acestea, există în continuare o subreprezentare a femeilor în poziţiile de răspundere politică.

”Egalitatea de gen reprezintă o valoare importantă a Uniunii Europene, iar România, ca stat membru UE, are datoria de a o respecta. O putem face, rezolvând toate carenţele legislaţiei electorale din ţara noastră”, conchide Gorghiu.

Ultima reacție pe care Alina Gorghiu a avut-o în public s-a produs în momentul în care liberala i-a cerut demisia lui Dominic Fritz, primarul Timișoarei.

Alina Gorghiu a fost președinte unic al PNL. Aceasta a venit pe filiela PDL după ce cele două formațiuni politice au fuzionat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *