Prima pagină » Actualitate » PNL și PSD nu au ajuns la un acord privind condițiile carantinării în contextul coronavirusului
PNL și PSD nu au ajuns la un acord privind condițiile carantinării în contextul coronavirusului

PNL și PSD nu au ajuns la un acord privind condițiile carantinării în contextul coronavirusului

08 iul. 2020, 21:54,
George Cristian în Actualitate

PSD și PNL au avut discuții în contradictoriu în ceea ce privește măsura carantinei la domiciuliu, fiindcă bolnavii COVID-19 nu o respectă. Pe de o parte, dorința liberalilor și a Guvernului este că cei care sunt surprinși că nu respectă carantina la domiciliu să fie impusă obligativitatea carantinării în centre organizate de stat și de asemenea, să suporte costurile financiare ale cazării obligatorii în spațiile statului. Miercuri 8 iulie 2020, Comisia Juridică a Camerei Deputaților, nu a reușit să ajungă la un acord privind condițiile carantinării bolnavilor în contextul coronavirusului.

Pe de altă parte, PSD nu a fost de acord cu această prevedere și a cerut eliminarea acesteia. Persoanele din cadrul PSD vor carantina în locații special amenajate, puse la dispoziție de către autorități, însă doresc să se efectueze doar în situația în care persoanele care se vor afla în carantină susțin că nu pot sta separate fizic la domiciliu sau locul declarat.

PNL și PSD nu au ajuns la un acord privind condițiile carantinării. Declarația lui Nicușor Halici, din PSD

Una dintre persoanele cu renume din PSD, Nicușor Halici, a declarat că există posibilitatea aplicării unor sancțiuni celor care refuză să respecte carantina. Însă, Cristina Trăilă și Ioan Cupșa, persoane care fac parte din PNL, au susținut că nu este suficient să fie aplicate pedeapsa amenzii sau deschiderea unui dosar penal pentru limitarea infecțiilor.

Joi dimineață sunt programate noi discuții pe tema carantinării în contextul coronavirusului, iar la prânz va exista votul final, programat în Camera Deputaților. Camera decizională, Senatul, va primi apoi proiectul.

S-a constatat de către premierul Ludovic Orban și de către președintele României Klaus Iohannis că este necesară adoptarea în regim de urgență a proiectului de lege.

Legea cuprinde elemente de care este nevoie în domeniul sănătății, dar care prezintă caracter temporar, pentru a nu exista pericolul de a răspândi bolile infecto-contagioase pe teritoriul țării noastre.

PNL și PSD nu au ajuns la un acord privind condițiile carantinării, iată principalele prevederi din proiectul de lege privind izolarea și carantina

Principalele prevederi din proiectul de lege privind izolarea și carantina pentru situații deosebite de risc epidemiologic și biologic cuprind următoarele elemente

– sintagma ”carantina persoanelor” se va referi la persoane sănătoase;

– termenul ”izolare” va cuprinde persoanele infectate sau bolnave;

– izolarea va fi făcută la domiciliu, în cazul în care se va depăși capacitatea spitalelor;

– Comitetul pentru Situații de Urgență va lua decizii în ceea ce privește carantina persoanelor care vin din zone de risc, iar ministerul subordonat se va ocupa de implemenetarea ei. Totodată, se supun aprobării CNSU, însă nu este nevoie să se aștepte întrunirea comitetului pentru luarea măsurilor respective;

– carantinarea unor zone din județele lor poate fi aprobată de prefecturi, prin intermediul Comitetelor județene pentru situații de urgență, la propunerea DSP;

– totodată, există o excepție, în sensul că dacă un medic constată un risc de infectare la nivel comunitar a unei boli foarte contagioase, este obligat să informeze DSP și poate decide carantinarea sau izolarea până se iau decizii la nivel zonal sau la nivelul întregii țări;

– se vorbește despre o epidemie declarată conform ordinului ministrului Sănătății sau urgență de sănătate publică de renume internațional declarată de directorul OMS sau eveniment mai puțin obișnuit dedus de Comitetul pentru Situații de Urgență sau de ministerele din subordine.

Decizia CCR, precursoarea proiectului de lege

Decizia CCR este precursoarea proiectului de lege, în care judecătorii constituționali au constatat că instituirea, prin ordinul ministrului Sănătății, a carantinei pentru persoanele care intră pe teritoriul României din zonele afectate nu este constituțională.

Această decizie a condus la consecința că, după ce a fost publicată în Monitorul Oficial, în lipsa unei legi, în perioada următoare, persoanelor nu li se va cere să intre ăn carantină sau în izolare, fiind obligatoriu acordul lor.

Consecința acestei decizii a fost că, după publicarea ei în Monitorul Oficial, în lipsa unei legi, va urma o perioadă în care persoanele nu vor mai putea fi obligate să intre în carantină sau izolare, fiind necesar acordul lor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *