Organizația județeană PNL Iași și-a desemnat noua structură de conducere la finalul săptămânii trecute. Noul președinte ales este deputatul Alexandru Muraru. Acesta va conduce PNL pentru următorii 4 ani. La evenimentul de la Teatrul Național Iași au participat premierul Florin Cîțu și Ludovic Orban, actualul lider al PNL. Cei doi se află în campanie electorală internă pentru șefia centrală a liberalilor
Filiala județeană Iași a Partidului Național Liberal (PNL) are de la finalul săptămânii trecute o nouă conducere. Deputatul Alexandru Muraru a fost ales cu 386 de voturi din 400 drept noul lider al organizației județene pentru următorii 4 ani. De asemenea, a mai fost desemnată și componența noului Birou Politic Județean (BPJ) al formațiunii politice. Din structura noului BPJ vor face parte aleși locali și județeni, dar și o parte a primarilor liberali din județul Iași. La Conferința județeană de alegeri au participat atât Ludovic Orban, liderul actual al PNL, cât și premierul Florin Cîțu, ambii aspiranți la șefia centrală a formațiunii aflate la guvernare.
Meci Florin Cîțu și Ludovic Orban, pe scena Teatrului Național Iași
Cei doi lideri ai PNL au venit la Iași separat pentru a asista la Conferința județeană de alegeri a liberalilor ieșeni. Cei doi lideri ai PNL și-au aruncat săgeți de la distanță și nu s-au menajat deloc. Cîțu l-a acuzat pe Orban de jocuri ascunse cu PSD, principalul partid de opoziție. Mai mult, Cîțu i-a bătut obrazul lui Orban că nu a intrat la timp în sala de alegeri.
„Eu nu fac niciodată compromisuri. Și nu fac compromisuri mai ales când e vorba de PSD. Niciodată nu veți auzi despre mine vreun zvon că aș vrea să-mi dau jos propriul guvern. În același timp, cred că este cazul să avem curajul să admitem de ce nu este astăzi PNL cel mai mare partid din România. Asta este ceea ce eu vreau să fac, PNL să fie cel mai mare partid politic din România. Nu am avut curajul să facem ceea ce am promis, deși am fost la guvernare un an. Nu am făcut reforme în administrația publică, la sistemul de pensii, pentru că nu era momentul din cauza unui cost electoral. Noi ne-am pierdut electoratul de dreapta, oamenii care sunt antreprenori, cei din mediul privat. Pentru asta candidez, pentru a-i aduce înapoi”, a susținut premierul Florin Cîțu.
Săgeți de la distanță între cei doi lideri ai PNL
Ludovic Orban a susținut că nu a făcut niciun fel de compromis cu PSD, în vreme ce actualul premier abia a intrat în această bătălie politică cu social-democrații.
„Nu știu de ce alianță vorbește. Eu îmi aduc aminte că sunt singurul membru al Delegației permanente a PNL care a fost împotriva USL și sunt un luptător împotriva forțelor politice născute din Partidul Comunist de peste 30 de ani. Nu îmi aduc aminte decât în ultimii 4 ani de participarea colegului meu în această bătălie cu PSD. Nu am făcut compromisuri de 30 ani. Alegerile locale parțiale le-am câștigat cu 40,5 la sută și 35.200 voturi. La moțiune, PSD a rămas cu semnăturile, iar moțiunea a fost respinsă într-un mod rușinos pentru ei”, a replicat Ludovic Orban.
Ambii lideri ai PNL au bătut însă câmpii atunci când au fost întrebați de lipsa investițiilor în Iași și în Regiunea de Nod-Est.
Ce obiective și-a propus noul președinte al PNL Iași
Liberalii l-au ales președinte pe deputatul Alexandru Muraru, acesta fiind și singurul candidat, de altfel, la șefia filialei. Rămâne de văzut dacă Alexandru Muraru va reuși să facă ceva pentru județul Iași din această postură și dacă va reuși să aducă fonduri pentru dezvoltarea regiunii așa cum ar fi și normal.
„Alegerile nu sunt despre noi, ci despre ieșeni. O spun pentru că avem răspunderea guvernării locale și naționale. Avem un program de guvernare de pus în practică și responsabilitatea de a livra față de cetățeni! Pornesc la drum cu o serie de obiective clare: opt ani de guvernare pentru un Iași puternic și prosper, menținerea președinției Consiliului Județean Iași, menținerea Primăriei municipiului Iași, menținerea actualelor primării câștigate și creșterea numărului acestora la 60”, a spus Alexandru Muraru.
Printre obiectivele enumerate, acesta a mai susținut și creșterea numărului de consilieri locali și județeni, respectiv creșterea numărului de parlamentari.
Componența noului BPJ al PNL Iași
Pe lângă Alexandru Muraru, din noul BPJ mai fac parte și prim-vicepreședinții Lucian Rusu, Liviu Brătescu (ambii secretari de stat) și Alin Andrieș (consilier local). De asemenea, vicepreședinți au fost desemnați Andrei Cazacu (manager public al CJ Iași), Romeo Vatră (consilier județean), Silviu Apostol (consilier local), Daniel Juravle (viceprimar Iași), Stelian Turcu (primar comuna Lețcani), Benoni Moruzi (primar comuna Aroneanu), Dan Niță (primar comuna Miroslava). La capitolul membri, BPJ este compus din Marius Dangă (vicepreședinte CJ Iași și președintele organizației municipale), Ioan Alexa (primar orașul Podu Iloaiei), Liviu Dulgheru (primar Valea Lupului), Constantin Dolachi, Marius Minea, Paul Mursa, Gheorghe Hrițcu, Ion Tănasă, Mihai Țibucanu, Dumitru Prigoreanu, Ionel Oneaga, Mihai Bodoașcă, Daniel Șandru, Sorin Trandafirescu și Florentin Ciobotaru.