Un amendament şoc a fost depus de PNL la legea care se referă la obligativitatea certificatului verde la locul de muncă. Așadar, liberalii vor ca cei care nu s-au vaccinat şi ies pozitivi la infectarea cu COVID-19 să îşi plătească singuri spitalizarea.
Asupra certificatului verde au fost mai multe probleme dezbătute de parlament. Așadar, parlamentarii PNL au declarat, prin vocea lui Nelu Tătaru că se vor abține la un amendament pe care l-a adus PSD legii.
Angajații care sunt nevaccinați şi infectaţi cu COVID-19 ar putea să-și plătească spitalizarea, dorește PNL
Conform amendamentului depus de PNL pe legea certificatului verde pentru angajați, statul român va suporta cheltuiala a 10 teste anti-COVID-19 pe lună pentru fiecare persoană. Totuși, cei care sunt nevaccinați şi care vor ieși pozitiv la testare îşi vor plăti singuri spitalizarea. Așadar, amendamentul ar putea fi aspru criticat în spaţiul public mai ales că angajații plătesc deja asigurări de sănătate.
Preşedintele comisiei de sănătate, Nelu Tătaru, a afirmat, după şedinţă, că PNL a depus un amendament prin care angajaţii de la stat şi la privat pot fi testaţi gratuit, pe o perioadă de 30 de zile, având la dispoziţie 10 teste antigen.
În cazul în care persoana testată este pozitivă, îşi va plăti spitalizarea. Nelu Tătaru a spus, întrebat dacă se impune un lockdown, că ”România ar trebui să respecte nişte reguli de precauţie, să se vaccinezde şi să ne respectăm între noi”.
PNL se va abține la amendamentele depuse de PSD privind certificatul verde
În urmă cu doar o zi, Nelu Tătaru anunța că parlamentarii PNL din Comisia de Sănătate a Camerei Deputaților se vor opune unui amendament depus de PSD care prevedea testarea gratuită, pentru o perioadă de 60 de zile a angajaților din România. De aceeași părere este chiar și liderul PNL, Florin Cîțu care ar fi afirmat, în ședința de partid din urmă cu o săptămână că măsura propusă de mai multe partide ar fi una discriminatorie. Așadar, in viziunea premierului demis al României, discriminarea apare în contextul în care de testarea gratuită ar beneficia doar angajații de la stat, pe când cei de la privat nu ar avea aceleași drepturi.
Un alt amendament dezbătut în spațiul public a fost cel depus de USR în care se prevedea o perioadă în care angajații pot să își facă vaccinul fără să se vaccineze. Așadar, USR punea o perioadă de 60 de zile în care angajații din România se pot testa gratuit:
(…) De asemenea, având în vedere scară largă de aplicare a acestei măsuri, vom propune și o perioadă tranzitorie de 60 de zile de la intrarea în vigoare a legii.
În cele 60 de zile, angajații își vor putea efectua sau completa schema de vaccinare, iar testarea regulată (de două ori săptămânal) va fi suportată integral din bugetul statului.
După finalul perioadei tranzitorii de 60 de zile, angajații nu vor mai trebui să se testeze, dacă au optat pentru vaccinare.
În caz contrar, testarea periodică va fi suportată din fonduri proprii ale angajatului. În cazul în care un angajat ar refuza testarea periodică din fonduri proprii după perioada tranzitorie, există posibilitatea suspendării contractului de muncă al acestuia.”, arată un comunicat al USR.