Prima pagină » Actualitate » PNL cere revocarea Avocatului Poporului: Renate Weber, acuzată că și-a depășit competențele legale
PNL cere revocarea Avocatului Poporului: Renate Weber, acuzată că și-a depășit competențele legale

PNL cere revocarea Avocatului Poporului: Renate Weber, acuzată că și-a depășit competențele legale

22 iun. 2020, 13:16,
Cristian ZAVASTIN în Actualitate

PNL cere revocarea Avocatului Poporului. Liderii PNL din Senat și Camera Deputaților, Daniel Fenechiu și Florin Roman, au depus cererea de revocare din funcție a Avocatului Poporului, Renate Weber. Cei de la PNL susțin că Renate Weber și-a depășit atribuțiile legale. În cererea depusă la Parlament, Weber este criticată pentru declanșarea mecanismului național privind prevenirea torturii în spitale și pentru că a contestat legea care impozitează pensiile speciale.

„Vă solicităm să procedați la sesizarea Comisiilor Juridice ale Camerei Deputaților și Senatului, pentru ca în ședință comună să audieze Avocatul Poporului, dna Renate Weber, în vederea revocării din funcție în care a fost numită. (…) Avocatul Poporului a acționat cu depășirea competențelor legale stabilite de Legea nr.35/1997, având drept consecință nerespectarea dispozițiilor art.13 din Legea de organizare și funcționare a Instituției Avocatul Poporului și pe cale de consecință a art.1 alin.(5) din Constituția României”, se arată în cererea liberalilor.

PNL cere revocarea Avocatului Poporului: Deranjați că a contestat impozitarea pensiilor speciale

Principalele motive pentru care liderii PNL cer revocarea din funcție sunt declanșarea mecanismului pentru prevenirea torturii în spitalele și contestarea impozitării pensiilor speciale.

„Declanșarea mecanismului național privind prevenirea torturii (MPN) cu privire la unitățile sanitare care tratează pacienți COVID 19, sub aspectul monitorizării acestora fără un temei concret, constând în existența unor sesizări care să creeze suspiciuni rezonabile privind existența unor acte sau fapte ce pot fi asimilate torturii. În fapt, mecanismul de monitorizare a fost instituit fără a se comunica unităților sanitare actul administrativ care a stat la baza declanșării procedurii de monitorizare. (…) Prin urmare, prin propria-i comunicare Avocatul Poporului induce o stare de confuzie cu privire la acțiunea sa, acest fapt fiind de natură să afecteze grav buna funcționare a sistemului sanitar în ansamblul său, infrastructură critică a statului, în perioada stării de urgență, ulterior în perioada stării de alertă, instituite urmare a pandemiei declarate astfel de Organizația Mondială a Sănătății.

Existența unui grav conflict de interese generat de acțiunea Avocatului Poporului în sprijinul blocării intrării în vigoare a Legii pentru modificarea Codului Fiscal, adoptată de Parlamentul României, la data de 17 iunie 2020, prin care pensiile „speciale” sunt impozitate drastic, eliminând astfel discrepanțele care au generat revolta poporului român în privința inechității sistemului public de pensii”, susțin cei doi lideri de grup ai PNL.

Renate Weber susține că această lege reprezintă o „discriminare”

Avocatul Poporului a sesizat CCR cu privire la legea care impozitează pensiile speciale adoptată de Camera Deputaţilor. Renate Weber a spus că această lege reprezintă o „discriminare” a celor care primesc pensii speciale.

„Mă refer doar la două aspecte. În opinia noastră este încălcat articolul 16 și 56 din Constituție. Considerăm că e vorba de o discriminare, dar și de nerespectarea principiului aplicării juste a sarcinii fiscale.

Orice stat are dreptul să facă orice politică de impozitare, dar această impozitare trebuie să fie făcută în mod egal tuturor celor care obțin venituri.

Ori, în cazul acestei legi, în opinia noastră, s-a ales doar o categorie – cea a pensionarilor cu pensii de serviciu. Prin felul în care este făcută această impozitare s-a ajuns inclusiv și la o discriminare, dar și la o dublă impunere“, a spus Renate Weber.

Premierul Ludovic Orban le-a cerut liderilor PNL să depună această solicitare, după ce aceasta a sesizat la CCR legea de impozitare a pensiilor speciale. Premierul a afirmat că Renate Weber este „apărătorul celor care beneficiază de pensii anormal de mari”.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`