În timp ce Fondul Monetar Internațional consemnează faptul că, sub guverarea PNL, am ajuns pe locul 124 din 199 de țări în ceea ce privește ajutorul de stat acordat cetățenilor și firmelor în pandemie, principalul partid aflat la guvernare este preocupat în continuare exclusiv de împărțirea ciolanului. I-a venit astfel rândul și Avocatului Poporului. Abuzul este inimaginabil, dar totuși s-a produs. Iar prostia este la fel de mare.
Avocatul Poporului este o instituție în care mandatul încredințat este de cinci ani. Spre deosebire de televiziunea publică sau de radioul public, unde șefii, împreună cu consiliile de administrație, pot fi demiși prin respingerea rapoartelor de activitate, în cazul Avocatului Poporului, tocmai datorită uriașei importanțe a acestei poziții, cel numit – în cazul nostru doamna Renate Weber – nu poate fi demis decât dacă, în mod cumulativ, Parlamentul constată, desigur cu argumente, că a încălcat Constituția și legile statului. Renate Weber tocmai a fost demisă pe repede înainte, fără a fi întrunită această condiție sine qua non, și, prin urmare, odată sesizată, Curtea Constituțională a Românei nu va putea să facă altceva decât să demonteze în unanimitate această decizie ințiată de PNL, pe motiv că încalcă prevederile Legii Fundamentale.
Tot pe repede înainte, dacă cititorii își amintesc, au fost lichidate sub presiunea majorității parlamentare, conducerile televiziunii publice și radioului public. Eveniment pe care l-am anunțat cu mult timp înainte, întrucât aflasem ce se pune la cale și cum urmează să-și împartă funcțiile partidele aflate la guvernare. Demiterea celor două consilii de administrație și a directorilor generali s-a dovedit de-a lungul timpului o operație relativ simplă. Le ceri rapoartele de activitate, invoci diferite pretexte, arătând că nu și-au îndeplinit sarcinile asumate și apoi, după o dezbatere și un vot rapid în comisiile de cultură ale Senatului și Camerei Deputaților, votezi în plen dizolvarea acestora. Oricum ar sta lucrurile, procedura în sine, la care și eu însumi am asistat când eram senator, este o măgărie. Cum adică? Lucrurile au mers bine în aceste instituții, cât timp s-au aflat unii la putere. Și de îndată ce nu s-au mai aflat la putere și au venit alții, în aceleași instituții lucrurile au arătat rău. Cei care până ieri au fost buni, astăzi erau demiși invocându-se diverse pretexte. Dar, cum spuneam, deși o măgărie în sine, formal procedurile erau respectate. Există la fel și proceduri prevăzute în lege în ceea ce privește numirile noilor șefi. O etapă obligatorie este de pildă o hotărâre comună în această privință a birourilor reunite ale celor două Camere. După care numele avansate de partidele aflate la putere sunt validate în comisiile de specialitate, unde acestea au majoritatea, și apoi în plenul Parlamentului. Pentru prima dată însă, acționând în mare viteză, PNL și USR au încălcat regulile jocului, cele stabilite de lege, într-un mod prostesc. Astfel încât, în acest moment – și asta se întâmplă pentru prima dată în istorie – conducerile celor două instituții, televiziune și radio, sunt în aer. Curtea Constituțională, în unanimitate, atenție, a decis că partidele de la putere au încălcat legea. Acum, după ce s-au făcut de râs, trebuie să o ia de la capăt.
Primind informații din interior, a, avertizat cu mult timp înainte că se pregătește debarcarea Renatei Weber. M-am întrebat, pe bună dreptate, cum va fi posibil acest lucru. Ce articole din Constituție și ce legi a încălcat aceasta? Eram extrem de curios să văd cum va demonstra PNL aceste abateri extrem de grave de la lege, de care s-ar face vinovată Renate Weber și, dacă ar fi așa, cum va răspunde aceasta nu numai cu funcția, ci și penal? Și, din nou, de astă dată și mai brutal, și mai flagrant, PNL, secondat de USR, a încălcat grav procedurile. Cele două partide au demis Avocatul Poporului fără argumente, fără probe, menționând doar că aceasta ar fi încălcat cumulativ Constituția și legile. Și astfel, din nou, se va ajunge în mod obligatoriu la Curtea Costituțională.
Abuzurile sunt săvârșite în serie, cele mai multe din inițiativa lui Ludovic Orban, și ele au loc zi de zi, de jos în sus și de sus în jos. Tot eu am semnalat, cu mai multă vreme în urmă, o serie întreagă de anomalii, generate de un personaj extrem de dubios care, susținut direct de către Ludovic Orban, a păstorit tăind și spânzurând Apele Române. Acest Cristian Chirteș, la care m-am referit în mod insistent, i-a schimbat pe repede înainte pe mulți specialiști din sistem, plasând în locul lor protejați ai Partidului Național Liberal. Uluitor este că, ales în Parlament în Camera Deputaților pe listele PNL, s-a autosuspendat din poziție de staroste al Apelor pe perioada mandatului, deși fusese la rândul său numit acolo abuziv, fără să fi trecut vreun concurs. Încă și mai uluitor este că Ludovic Orban a reușit să-l convingă pe Eduard Hellvig că acest Chirteș este omul potrivit să conducă Comisia parlamentară de control a activității SRI. Și a fost instalat la vârful ei. Ei bine, în acest moment, la Direcția Națională Anticorupție există nu mai puțin de nouă dosare penale aflate în cercetare, Chirteș fiind suspect pentru 27 de infracțiuni. Este însă în continuare un om de bază al partidului. Recurg la acest exemplu pentru a veni la zi. După cum se știe, un scandal uriaș a fost generat în aceste zile de un alt parlamentar de frunte PNL, Ervin Molnar, care a fost prins furând ca în codru curent electric. Ancheta penală în acest caz este publică. Ei bine, acest Ervin Molnar „bara-bara” cu Chirteș, a fost și el șef la Apele Române. Și, atenție, ca demn succesor al lui Chirteș, este președintele PNL Mureș. Ca să vezi! Hoții fac lanț uman și sunt direct susținuți de către Ludovic Orban, în calitatea sa de președinte PNL. Același Ludovic Orban care, iată, de astă dată din poziția de șef al Camerei Deputaților și de lider al majorității parlamentare, comite la rândul său grave abuzuri, care, de fapt, sunt ilegalități în toată regula și care vizează instituții extrem de importante ale statului. Iar măgăria cu Avocatul Poporului le întrece pe toate. Și să nu uităm: măgăria e dublată de prostie. Pfui!