Prima pagină » Actualitate » PNL a decis. Liberalii vor negocia cu PSD pentru formarea unei majorități guvernamentale
PNL a decis. Liberalii vor negocia cu PSD pentru formarea unei majorități guvernamentale

PNL a decis. Liberalii vor negocia cu PSD pentru formarea unei majorități guvernamentale

09 nov. 2021, 09:31,
în Actualitate

Astăzi, 9 noiembrie 2021, Partidul Național Liberal va negocia cu social democrații în vederea formării unei majorități parlamentare, după ce aseară, Biroul Politic Naţional al PNL a votat o alianță cu PSD pentru formarea noului Guvern.

La procesul formare a alianței PNL-PSD va fi prezent și UDMR care va face parte din aceasta.

PNL și PSD vor începe negocierile pentru formarea majorității guvernamentale

În urma ședinței din cadrul PNL avută luni seara, 8 noiembrie 2021, liberalii și-au exprimat prin vot dorința de a începe negocierilor cu social democrații în vedere formării unei majorități alături de UDMR. Acești a au declara că este esențial ca PNL să-i asigure o majoritate pentru a rămâne la guvernare.

„A rămâne la guvernare nu e un scop în sine pentru PNL, ci este o necesitate pentru ducerea la îndeplinire a tuturor obiectivelor asumate în programul de guvernare. Negocierile vor avea loc începând de mâine, cu o fişă de parcurs clară, legată de obiectivele din programul de guvernare al PNL”, au precizat liberalii.

Liberalii au declarat că au principii la care nu vor renunța în negocierile cu PSD

Înainte de purtarea discuțiilor cu PSD, liberalii au subliniat faptul că sunt câteva principii la care nu vor fi dispui să renunțe, acestea nefiind negociabile, precum formarea majorității în jurul PNL, proiectul național PNRR,  deciziile legate de deficitului bugetar, mărirea taxelor, implicarea statului în mediul de afaceri ca partener onest.

De asemenea se va pune accentul pe reformele privind salarizarea și a pensiilor,  dar și cea administrativă, reformele din cadrul justiţiei cu închiderea MCV și nu în ultimul rând, aceștia au mai declarat importanța păstrării bunei relații dintre majoritate și președintele României Klaus Iohannis.

Sorin Grindeanu, despre negocierile cu PNL

Sorin Grindeanu a făcut și el declarații privind negocierile pe care le va purta PSD cu PNL, explicând felul în care acestea vor avea loc și propunerile cu care vor veni înaintea liberalilor.

„Vor fi patru echipe de negociere, o echipă la nivel politic din care va face parte preşedintele partidului, cei doi prim-vicepreşedinţi, preşedintele Consiliului Naţional, secretarul general al partidului şi vicepreşedintele Mihai Tudose, o echipă care va lucra pe un acord politic, coordonată de secretarul general al PSD, Paul Stănescu, o echipă care va lucra pe programul de guvernare, coordonată de mine şi o echipă pentru revizuirea Constituţiei, coordonată de senatorul PSD Robert Cazanciuc.

O să vă spun câteva dintre măsurile pe care PSD le vede pe termen scurt. Pentru gestionarea pandemiei – testare extinsă şi vaccinare, restabilirea încrederii în autorităţi prin aducerea de urgenţă în prima linie a specialiştilor în sănătate, măsuri legislative pentru combaterea pandemiei, susţinerea campaniei de vaccinare printr-o abordare onestă faţă de populaţie. Calupul legat de măsurile pentru preţurile la utilităţi – plafonarea preţurilor, compensarea facturilor la energie electrică şi gaz pentru consumatorii casnici, dar şi pentru IMM-uri (…), asigurarea subvenţiei la gigacalorie la un nivel echilibrat, astfel încât să se asigure aceeaşi pondere în factura finală cu cea avută în decembrie 2020”, a arătat acesta.

Sorin Grindeanu, declarații privind pensiile și alocațiile

Mai mult de atât, tot Sorin Grindeanu a mai abordat și alte subiecte pe care social democrații le au în vedere pentru a fi propuse în cadrul negocierilor și pe care doresc să le implementeze pe perioada guvernării. Acestea au legătură cu situația privind pensiile și alocațiile, problema desfășurării orelor de curs în regim fizic, și altele.

„Despre pensii şi alocaţii – aplicarea imediată a Legii 127/2019 cu indexarea de la 1 decembrie a pensiilor cu 11% şi creşterea indemnizaţiei sociale minime cu 200 de lei, la 1.000 de lei pe lună, creşterea alocaţiilor pentru copii de la 1 decembrie la nivelul stabilit prin Legea 14/2020. Salariul minim – de la 1 ianuarie creşterea lui pentru studii generale de la 2.550 de lei la 2.600 de lei. (…) Am cerut execuţia bugetară, astfel încât tot ce am spus se susţine bugetar”, a declarat social-democratul.

Implicarea UDMR în negocierile cu PNL și PSD

De asemenea, în ceea ce privește implicarea UDMR în cadrul negocierilor, luni 8 noiembrie 2021,  Consiliul Reprezentanţilor Unionali al UDMR a stabilit ca partidul politic să înceapă discuțiile negocierii în vederea formării unei alianțe cu PNL și PSD. Kelemen Hunor consideră că această alianță are sens atâta timp cât se vor fce reforme privind revizuirea Constituției.

„Luni ne-am consultat cu preşedinţii organizaţiilor judeţene, iar în cadrul şedinţei online a Consiliului Reprezentanţilor Unionali (CRU) am decis să continuăm guvernarea, iar UDMR să înceapă negocierile pentru formarea unei mari coaliţii între PNL-PSD-UDMR, susţinută de grupul parlamentar al minorităţilor naţionale

Totodată, Uniunea militează ca reforma constituţională să asigure condiţiile reale pentru înfăptuirea unei justiţii independente”, a declarat Kelemen Hunor, ntr-o postare pe Facebook.

În ceea ce privește părerea social democraților, Vasile Dîncu a declarat faptul că aceștia își doresc o coaliție cu PNL pe termen lung. De asemenea, referitor la subiectul Constiuției pe care PSD a ridicat-o și pe care UDMR o amintește, Prof. univ. dr. Tudorel Toader a declarat că această decizie, ca România să treacă din republică semi-prezidențială în una parlamentară ca fiind oportună.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`