Ploşniţele de pat. Detectarea ploșnițelor poate fi dificilă deoarece sunt de dimensiuni reduse și se ascund în fisuri și crăpături.
Ploşniţele sunt călătoare în întreaga lume. Sunt faimoase pentru că se urca şi rămân pe articolele de voiaj îndreptându-se spre o nouă destinaţie.
De unde vin ploşniţele de pat
Ploşniţele sunt foarte mici şi de multe ori intra la tine în casa după ce călătoreşti. Ploşniţele de multe ori ajung să infesteze blocuri întregi sau hoteluri. Problema este că poate fi foarte costisitor să scapi de ele.
Ploşniţa este de obicei o insectă de culoare maronie, fără aripi, având intre 4-8 mm lungime. Aceasta arată foarte mult ca o căpuşă. Ploşniţele pot supravieţui o perioadă de până la un an fără să se alimenteze de la o sursă de sânge. Așadar este o adevărată provocare să le omorâm. Aceşti paraziti sunt în măsură să se ascundă în mici fisuri şi crăpături. Sunt greu de găsit şi chiar mai greu de exterminat. Femelele pot depune până la 300 de ouă, care ies în termen de zece zile, creând astfel o populaţie în continuă creştere.
Muşcăturile de ploşniţă
De multe ori, muşcătura de ploşniţă este cel mai simplu mod de a spune că ai ploşniţe. Sursa principală de nutriţie a ploşniţei este sângele, iar ele musca folosind gura care seamănă cu un cioc, prin înţeparea pielii. Diferite persoane reacţionează la muşcăturile de ploşniţă în moduri diferite. Unii nu ştiu niciodată că au fost muscaţi, în timp ce alţii pot prezenta inflamaţii severe şi posibile infecţii. Cele mai multe dintre muşcături sunt atât de mici încât nu pot fi simţite. Cu toate acestea, un semn tipic de o muşcătură de ploşniţă este o înţepătură mică, umflată, de culoare albă care se formează în locul muşcăturii. Mulţi oameni care au fost muşcaţi de ploşniţe simt o mâncărime pronunţată în zona muşcăturii. Deşi cele mai multe muşcături de ploşniţă sunt doar enervante, unii oameni prezintă astm, urticarii, chiar şi alergii.
Găsirea ploşniţelor
Ploşniţele se ascund bine. De fapt, chiar trebuie să cercetezi şi să ştii ceea ce cauţi înainte de a găsi o ploşniţă. În multe cazuri, urmele unei ploşniţe sunt descoperite mai repede decât ploşniţa în sine. Pete ruginii pe lenjerii și saltele, cauzate de o ploşniţă zdrobită sau materii fecale a lor (care arata că mici pete negre sau puncte foarte mici de sânge) poate fi primul indiciu că a avut loc o infestare cu ploşniţe. Cele mai multe ploşniţe pot fi găsite în fisurile şi crăpaturile de la saltele, scaune, și canapele. Ele mai sunt adesea găsite intre tăblia patului şi perete. Deoarece ploşniţele prefera lemnul şi ţesăturile în loc de plastic şi metal, acestea au tendinţa de a locui în zonele mai active dintr-o casa sau o clădire, cum ar fi un dormitor sau o cameră de hotel.
Cum scapi de ploşniţele de pat
Odată ce o infestare are loc, răbdare şi perseverenţa sunt cheia pentru deratizarea zonei cu ploşniţe. Dacă vreți să scăpaţi de ploşniţe singur, fără a angaja deratizarea, nu este suficient să curăţaţi saltelele şi să spălaţi lenjeria de pat. Mobilierul ar trebui să fie ridicat şi curăţat. De asemenea covoarele, mocheta, parchetul, ramele de uşi, ramele foto, chiar şi dulapurile ar trebui să fie verificate.
Ploşniţele se pot ascunde în spatele tapetului, în crăpăturile dintre covoare şi pereţi. De asemenea în spatele prizelor, şi în interiorul corpurilor de iluminat, detectoarelor de fum şi chiar ceasuri. Elemente detaşabile, lavabile pot fi spălate în apa foarte fierbinte. Pentru acele zone sau elemente care nu pot fi spălate, pot fi înfăşurate în plastic şi puse într-un loc cald.
Exterminarea ploșnițelor
Trebuie expuse la o temperatură la cel puţin 49°C timp de mai multe ore pentru a ucide ouăle şi ploşniţele. De asemenea aspirarea şi curăţarea cu aburi poate fi făcută. Orice pungi sau recipiente trebuie să fie aruncate sau golite în afara zonei pentru a preveni o alta infestare. Din păcate, este foarte greu de găsit toate ploşniţele şi toate ouăle de ploşniţă. De aceea, cea mai bună metodă de a deratiza este prin servicii profesioniste.
De obicei, deratizarea utilizează o combinaţie de pesticide şi căldură prin aburi. Ploşniţele mor numai de la căldură, în cazul în care temperatura este de cel puţin 49°C.
Nu încercaţi aceste metode
În cele din urmă, exista mai multe metode care sunt total inutile şi nu ar trebui să fie luate în considerare. Temperaturile extreme cald şi rece pot afecta infestarea. Sub temperatura de îngheţ va funcţiona numai dacă această temperatură rămâne la fel timp de peste două săptămâni.