Prima pagină » National » Plombele dentare vor fi interzise de la 1 ianuarie 2025! Iată care este motivul
Plombele dentare vor fi interzise de la 1 ianuarie 2025! Iată care este motivul

Plombele dentare vor fi interzise de la 1 ianuarie 2025! Iată care este motivul

02 aug. 2024, 09:20, 6 ,
în National

A fost anunțat faptul că plombele dentare vor fi interzise de la 1 ianuarie 2025! Uniunea Europeană va impune interdicția utilizării unui tip specific de plombă dentară, cunoscută sub numele de amalgam dentar, în toate țările membre. Iată care este motivul.

Plombele dentare vor fi interzise de la 1 ianuarie 2025!

Începând cu 1 ianuarie 2025, Uniunea Europeană va impune interdicția utilizării unui tip specific de plombă dentară, cunoscută cu numele de amalgam dentar. Acest material, preferat de mulți români pentru durabilitatea sa, conține mercur în proporție de 50%, substanță extrem de periculoasă pentru organism.

Amalgamul dentar a fost utilizat pe scară largă în stomatologie datorită rezistenței sale. Cu toate acestea, prezența mercurului în compoziție a stârnit îngrijorări legate de impactul negativ asupra sănătății. Din acest motiv, directiva europeană va interzice utilizarea acestui material începând de anul viitor.

De asemenea, Uniunea Europeană a decis să interzică și comercializarea echipamentelor electronice care conțin mercur, având în vedere riscurile semnificative pentru sănătate și mediu. Aceasta face parte dintr-o măsură mai amplă de protecție a sănătății publice și a mediului.

O nouă schimbare pentru pacienții din România

Legea privind terapia durerii a intrat în vigoare. Noua lege prevede că asiguraţii au dreptul la servicii medicale pentru vindecarea bolii, pentru prevenirea complicaţiilor ei, pentru recuperarea după boală şi pentru terapia durerii. Sunt vizați toți pacienții din România.

Noua lege instituie dreptul asiguraților la servicii medicale pentru terapia durerii, respectiv ansamblul de servicii medicale de diagnosticare, tratament şi monitorizare a pacienţilor de toate vârstele, copii sau adulţi, cu dureri acute sau cronice, pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii acestora prin controlul sau înlăturarea durerii. Bolnavii cu dureri acute sau cronice vor beneficia de servicii medicale mai ieftine sau chiar gratuite. Terapia durerii decontată de stat vizează specializări precum neurologie, ortopedie, neurochirurgie, dar și radiologie sau recuperare medicală.

Tratamentele pacienților cu aceste boli nu erau decontate până acum de CNAS, iar bolnavii trebuiau să suporte costurile pentru terapia durerii sau reducerea suferinței. Noua lege prevede că pacienții asigurați vor avea dreptul la consultații, proceduri și medicamente care să înlăture durerea cauzată de o boală. Asiguraţii au dreptul la servicii medicale pentru vindecarea bolii, pentru prevenirea complicaţiilor ei, pentru recuperarea după boală şi pentru terapia durerii.

Tratarea durerii necesită, de multe ori, implicarea mai multor specialiști. Ministerul Sănătății, celelalte ministere și instituțiile cu rețea sanitară proprie și Ministerul Educației vor elabora strategia privind formarea profesională în managementul durerii a profesioniștilor, precum și strategia privind educarea pacienților pentru prevenirea și terapia durerii.

Potrivit noii legi, „în cazul asiguraţilor care beneficiază de serviciile medicale pentru terapia durerii, managementul durerii se realizează în cadrul medicinei bazate pe dovezi, în mod integrat şi interdisciplinar, pe baza ghidurilor de practică medicală, protocoalelor naţionale de practică medicală, protocoalelor operaţionale de practică medicală sau a protocoalelor terapeutice.”

Există, de asemenea, și anumite servicii de SPA decontate de CAS, însă puțini români știu asta. Tratamentul balnear este un tratament medical de reabilitare, care este utilizat în principal pentru reumatologie cronică, ortopedie, neurologie și boli vasculare. Datorită importanței tratamentului balnear în îngrijirea de reabilitare, costul unor tratamente este subvenționat de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Aceste tratamente sunt recomandate pe baza unei rețete de la un medic autorizat și necesită o fișă de tratament.

Comentarii
  • Mercurul aliat cu argint sau aur nu este deloc periculos pt organism. Sărurile de mercur și oxidul de mercur sunt toxice.
    La aceste tipuri de plombe s-a renunțat demult în România, de prin 93-94 când a intrat fotopolimerizabilul pe piață. Au auzit unii că mercurul ar fi toxic și gata, au scremut o lege, ce înseamnă să te duci la școală doar ca să ai de unde veni ….

  • Cata grija si preocupare are dictatura fascista de la bruxelles de toate tarile Ue. Prea multa ocrotire si grija pentru binele, bunastarea, sanatatea cetatenilor Ue, tu-va-n mama voastra de parasute infractoare ursula , metzola etc

  • noile materiale medicale

    contin nanotehnologie
    U.E.,se asigura ca vor fi executati ,cit mai multi oameni .
    sub pretextul binelui ……

  • O decizie înțeleaptă, luată de un grup de specialiști care vor binele planetei.
    Deci dinții nu se vor mai plomba cu mercur. E bine.
    Probabil că dinții vor fi plombați cu hârtie reciclabila sau, la cerere și cu taxa aferenta de carbon,cu un aliaj mai sănătos pentru centura de ozon.
    Acest aliaj se va prepara din capace metalice de bere. Vor fi montate aparate speciale la supermarket unde vei baga capacele și vei primi în schimb bucăți de plombe pe care le vei putea monta singur in intimitatea casei tale.
    Pentru 10 capace, primești o plomba. Pentru 20, primesti un dinte cu șurub, din ăla argintiu,că sa lucească la lumina lunii și să fii romantic.
    Daca dai 50 de capace, primești o măsea de minte. Pe aia o poți purta la gât pe lănțișor dar nu la vedere. Să nu îi ofensezi pe aia care nu au. Minte. Sau masele. Sănătate!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală - pdf
07 septembrie 2024
07 septembrie 2024