Prima pagină » Titlurile zilei » Ploile violente cu gheață, din ultima vreme, din județ, cauzate de poluarea extremă. Aparatul unic în România care măsoară poluanții din atmosferă se află în Iași

Ploile violente cu gheață, din ultima vreme, din județ, cauzate de poluarea extremă. Aparatul unic în România care măsoară poluanții din atmosferă se află în Iași

27 iul. 2024, 02:00, 2 ,
Gabriela Rusu în Titlurile zilei

Ploile violente cu gheață, din ultima vreme, din județ, sunt cauzate de poluarea extremă. La Iași, există un aparat unic în România, care măsoară fenomenele ce se întâmplă în atmosferă și le analizează amănunțit ulterior. Dispozitivul a fost construit de către specialiștii din cadrul Laboratorului de Fizică de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iași.

Ploile violente cu gheață, cauzate de poluarea extremă

Iașul se poate mândri că deține un aparat unic în România, care poate determina poluanții nocivi din atmosferă, dar și urmările prezenței lor în aer. A fost construit de către experții Facultății de Fizică de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași în urmă cu câțiva anii, fiind estimat la o valoare de sute de mii de euro. Potrivit profesorului universitar Silviu Gurlui, aparatul este diferit de cele care sunt pe piață în momentul de față pentru că are particularități deosebite.

„Acest aparat folosește fascicule de lumină foarte puternice, cu particule laser. Ele sunt trimise în atmosferă și apoi prin împrăștierea acestor radiații prin diferitele componente din atmosferă au loc o serie de transformări și aceste radiații sunt captate aici, unde o decelăm și o analizăm. Aceste analize pot dura săptămâni sau chiar luni de zile. Aceste tipuri de sisteme sunt comercializate peste tot în lume, însă diferența între cel de aici, de la Iași, și ceilalți din lume este că al nostru decelează compușii chimici, nu numai o masă de praf sau o masă de aerosoli din atmosferă, care este prezentă într-o anumită cantitate, dar fără a analiza chimic, la fel cum se întâmplă în cazul celorlalte aparate de pe piață”, a declarat Silviu Gurlui, profesor la Facultatea de Fizică a Universității „Alexandru Ioan Cuza” Iași.

Cu ajutorul acestui aparat, cercetătorii din cadrul Laboratorul de Optică Atmosferică, Spectroscopie și Laseri de la UAIC pot determina și cauzele care duc la fenomenele meteo violente ce lovesc județul Iași.

„Acest aparat are două fascicule laser cu ajutorul cărora am măsurat în aer compuși chimici poluanți din atmosferă la înălțimi foarte mari. De asemenea, acești compuși erau în anumite condiții meteorologice, fie că vorbim de o atmosferă mai umedă sau o atmosferă mai uscată. Sperăm cu ajutorul acestei tehnologi, acestui aparat să înțelegem tot mai multe fenomene care se întâmplă în atmosferă și care cauzează aceste fenomene meteorologice extreme ce se petrec tot mai des în zona noastră. Aceste ploi violente cu gheață se petrec, de regulă, din cauza poluării din atmosferă, a cantității mari de apă din atmosferă sau din cauza unor turbulențe foarte mari, rezultate din cauza acumulării de energie foarte, foarte mare. Și de aceea vedem tot mai multe căderi de grindină de mari dimensiuni. Acolo unde este o poluare foarte mare, acolo se produc fenomene meteo violente, mai ales căderi de grindină”, a mai subliniat profesorul Silviu Gurlui.

Aparatul a fost construit în Laboratorul de Optică Atmosferică, Spectroscopie și Laseri din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, fondurile fiind obținute din mai multe proiecte. În perioada următoare, cercetătorii din cadrul laboratorului au transmis că vor monitoriza cu atenție fenomenele din atmosferă pentru a afla și a înțelege mai bine cauzele care schimbă clima.

Comentarii
  • Cand un profesor de fizica iti zice ca foloseste „particule laser”, dupa ce inchizi gura, ca na ti-a picat falca la asa gogomanie, te pui pe ras. mai profesoru lu peste prajit iti reamintim ca LASER este acronimul de la “light amplification by the stimulated emission of radiation”, adica … „amplificarea luminii prin emisia stimulată de radiații”.
    apoi stimabile daca te-ar duce doar un picut capul ala gol pe care il ai si te-ai uita pe staticile meteo ai putea observa cu mare usurinta ca grindina se produce predominant intr-o anumita perioada a anului in regiunea moldovei de circa … de cand se fac inregistrarile fenomenelor meteo. nu au legatura cu nici un fel de poluare idiotule. dar in cazul acestui prostan se aplica un vechi proverb „cand tot ce ai este un ciocan, tot ce vezi in jur sunt cuie!” aparatul lui nu face doi bani, exista dispozitice de analizat atmosfera care iti pot zice cu precizie compozitia atmoferei pana la inaltimi de 5 – 6 mii de metri, inclusiv compozitia chimica a norilor si densitatile lor.

  • Exista si ploi prietenoase cu gheata?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`