Prima pagină » Economic Local » Ploile din ultima perioadă nu au schimbat situația din Delta Moldovei din Iași. „A plouat cam 10 litri pe metru pătrat. Asta înseamnă că a crescut nivelul apei cu un centimetru”

Ploile din ultima perioadă nu au schimbat situația din Delta Moldovei din Iași. „A plouat cam 10 litri pe metru pătrat. Asta înseamnă că a crescut nivelul apei cu un centimetru”

03 aug. 2022, 02:00,
Raluca Costin, în Economic Local

Ploile din ultima perioadă au crescut nivelul apei din Delta Moldovei cu numai un centimetru. Dacă revine canicula, situația va fi și mai gravă

Chiar dacă în ultimele zile a plouat în județul Iași, în unele zone fiind 30 de litri pe metrul pătrat, situația nu s-a schimbat în ceea ce privește Delta Moldovei. Paradisul de lângă Iași a fost grav afectat de seceta din acest an, iar cormoranii au făcut ravagii în fermele piscicole. Ploile au crescut nivelul apei din Delta Moldovei cu numai un centimetru.

„Aici a plouat cam 10 litri pe metru pătrat. Asta înseamnă că a crescut nivelul apei cu un centimetru. Dacă vin căldurile alea mari, o să scadă rapid nivelul apei. Să sperăm că nu o să fie caniculă cum a fost până acum. Pe partea turistică suntem bine, dar se poate și mai bine. O să vedem în septembrie cum regândim activitatea, pentru că vrem să continuăm ceea ce facem, avem angajați, investiții. Trebuie să continuăm! Dacă vorbim de compensații, acestea au fost create cu scopul de a fi o armonie între mediul de afaceri și fauna protejată prin lege”, susține Radu Huian, piscicultor din Iași, administrator „Complex Delta Moldovei”.

Reporterii BZI au arătat, în edițiile anterioare, faptul că dispare paradisul de la marginea Iașului, Delta Moldovei, un loc spectaculos ce se află la numai 25 de kilometri de Iași.

Ploile din ultima perioadă nu au ajutat prea mult piscicultorii din Iași

Aria protejată riscă să dispară, dacă nu se iau măsuri cât mai rapid. Din cauza secetei, nivelul apei, în urmă cu o săptămână, scăzuse cu un metru, cormoranii și pelicanii făceau ravagii în fermele piscicole, în timp ce autoritățile asistă pasive la solicitările păgubiților. Potrivit lui Cătălin Platon, președintele ROMFISH, situația este critică, momentan, pentru piscicultori.

„Cumulat, au fost circa 30 l/mp, asta înseamnă că staționăm în situația critică încă două săptămâni. Nu s-a înrăutățit situația, însă suntem tot în stare de stres”, susține Cătălin Platon, președintele ROMFISH.

Despre înmulțirea cormoranilor și vidrelor, situație care afectează și fermele piscicole din județul Iași, au discutat miniștrii Agriculturii din Uniunea Europeană, reuniți la Bruxelles, pe 18 iulie 2022. Cele două specii sunt protejate prin lege, iar pagubele produse sunt atât de mari încât afacerile nu mai sunt viabile, din punct de vedere economic, și este necesară compensarea pierderilor, după cum solicită ROMFISH.

Cormoranii consumă jumătate din cantitatea de pește din România

Estimările bazate pe datele din amenajările piscicole din România arată că anual 140.000 de cormorani vizitează, timp de 210 zile pe an, fermele. La un consum zilnic de 1 kg de pește pentru fiecare exemplar rezultă că, în România, doar cormoranii consumă peste 20.000 tone de pește, adică peste jumătate din cantitatea de pește produsă anual, în România. Partea cea mai importantă a pierderilor pe care le înregistrează fermierii piscicoli este alcătuită din materialul de populare, în vârstă de un an și de doi ani. Pepinierele piscicole înregistrează pierderi constante de 60-80 la sută din materialul de populare, ceea ce constituie o pierdere importantă pentru producția de pește de consum. Distrugerea pepinierelor nu are efecte doar asupra peștelui de consum obișnuit, dar și asupra unor specii de pești care fac obiectul măsurilor de protecție specială.

Specialiștii mai spun că ploile din ultima perioadă din Iași sunt o încurajare pentru piscicultori, însă niște ajutoare financiare sunt obligatorii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *