Prima pagină » Actualitate » Ploi torențiale de 165 l/mp la granița județelor Vaslui și Galați: Cod roșu de inundații emis pentru râurile Siret și Prut
Ploi torențiale de 165 l/mp la granița județelor Vaslui și Galați: Cod roșu de inundații emis pentru râurile Siret și Prut

Ploi torențiale de 165 l/mp la granița județelor Vaslui și Galați: Cod roșu de inundații emis pentru râurile Siret și Prut

14 sept. 2024, 12:40,
în Actualitate

Personalul de la Sistemele de Gospodărire a Apelor din Galați și Vaslui monitorizează atent și intervine în zonele afectate de creșterile de nivel și debit ale râurilor, provocate de ploile abundente din ultimele ore. Conform Administrației Naționale „Apele Române”, pe cursurile râurilor Suhu și Geru din județul Galați s-au înregistrat depășiri ale cotei de pericol.

În regiunile inundate din Galați s-a suplimentat personalul, care, alături de autoritățile locale, folosește utilaje pentru a asigura scurgerea apei în zonele podurilor, podețelor și în punctele critice.

De asemenea, motopompele de mare capacitate sunt pregătite pentru evacuarea apei din incinte, imediat ce situația hidrologică va permite acest lucru. Intervențiile sunt dificile în județul Galați din cauza drumurilor inundate și a lipsei condițiilor adecvate de scurgere în albie, cauzate de torenții de pe versanți și acumulările de apă din precipitații.

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis un cod roșu hidrologic, valabil până astăzi la ora 14:00, pentru râurile din bazinele hidrografice Siret și Prut, în zonele afectate din județele Galați și Vaslui.

Se pot produce scurgeri importante pe versanți, viituri rapide și creșteri semnificative ale debitelor, cu posibile depășiri ale cotelor de pericol. În ultimele 24 de ore, s-au înregistrat precipitații maxime la stația hidrometrică Cârja din Vaslui (165,8 l/mp) și la stația Gănești din Galați (148,1 l/mp). Autoritățile recomandă populației să evite deplasarea în zonele afectate și să respecte cu strictețe indicațiile primite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *