Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » Pleoape cazute? Iata ce boli se pot ascunde sub acest semn
Pleoape cazute? Iata ce boli se pot ascunde sub acest semn

Pleoape cazute? Iata ce boli se pot ascunde sub acest semn

26 iul. 2019, 08:09,
în Sanatate
a:3:{s:7:"site_id";i:25;s:6:"old_id";i:87319;s:8:"site_url";s:14:"medical.bzi.ro";}

Blefaroptoza sau in termeni populari pleoapele cazute este o conditie medicala in care marginea pleoapei superioare cade intr-o pozitie inferioara celei normale. In cazurile severe, pleoapa cazuta poate acoperi toata sau o parte a pupilei si interfereaza cu vederea. Ptoza poate afecta unul sau ambii ochi. Poate fi prezenta de la nastere (ptoza congenitala) sau se poate dezvolta treptat, timp de decenii. Uneori ptoza este o problema izolata care schimba aspectul persoanei fara a afecta viziunea sau sanatatea. In alte cazuri, cu toate acestea, poate fi un semn de avertizare ca o conditie mai grava afecteaza muschii, nervii, creierul sau priza ochiului. Ptoza care se dezvolta pe o perioada de zile sau ore este mai probabil sa insemne o problema medicala grava.

Cauzele pleoapelor cazute. 1. Ptoza congenitala – in aceasta stare, un copil se naste cu ptoza din cauza unei probleme de dezvoltare care implica muschiul care ridica pleoapa superioara (muschiul levator). In aproximativ 70% din cazuri, afectiunea afecteaza doar un singur ochi. Daca pleoapele inclinate ascund o parte din campul vizual, este necesara o interventie chirurgicala pentru a corecta problema la inceputul vietii pentru a preveni pierderea permanenta a vederii. 2. Ptoza aponeurotica (ptoza senila) – imbatranirea este cea mai frecventa cauza a ptozei care nu este prezenta la nastere. In ptoza senila, efectele pe termen lung ale gravitatiei si imbatranirii determina intinderea unui tesut larg, asemanator tendoanelor, care ajuta muschiul levator sa ridice pleoapa. Desi ambii ochi sunt de obicei afectati, unul dintre ei poate fi mai afectat.

3. Miastenia gravis – Ptoza poate fi unul dintre primele simptome ale miasteniei gravis, o tulburare rara care afecteaza modul in care muschii raspund la nervi. Boala poate provoca slabiciune musculara progresiva, nu numai in pleoape, ci si in muschi, brate, picioare si alte parti ale corpului. 4. Bolile musculare – Ptoza poate fi un simptom al unei afectiuni musculare mostenite, numita distrofie musculara oculofaringiana, care afecteaza miscarea ochiului si poate cauza dificultati la inghitire. La adultii mai tineri, ptoza poate fi cauzata de un grup de boli musculare numite oftalmoplegii progresive externe, care provoaca ptoza la ambii ochi, probleme cu miscarea ochilor si, uneori, alte simptome musculare care implica gatul sau muschiul inimii.

5. Probleme ale nervilor – Deoarece muschii ochiului sunt controlati de nervi care provin din creier, conditiile care lezeaza creierul sau nervii cranieni pot cauza uneori ptoza. Aceste afectiuni includ accident vascular cerebral, tumoare pe creier, anevrism cerebral (o umflatura grapelica pe un vas de sange din interiorul creierului) si leziuni ale nervilor legate de diabetul pe termen lung. O alta cauza a ptozei este sindromul Horner, care poate provoca, de asemenea, o pupila anormal de mica si pierderea capacitatii de transpiratie – pe jumatate din fata. O cauza deosebit de periculoasa a sindromului Horner este o tumoare canceroasa localizata la partea superioara a plamanilor. 6. Probleme oculare locale – in unele cazuri, pleoapele "cad" din cauza unei infectii sau a unei tumori a pleoapelor, a unei tumori din interiorul ochiului sau a unei lovituri la ochi.

Doctorii evalueaza severitatea declinului pleoapelor prin masuratori precise ale pleoapelor si deschiderii ochilor. Puteti examina singuri problema, privindu-va direct intr-o oglinda. Pe masura ce va uitati la ochi, o parte importanta a irisului (cercul colorat al ochiului) trebuie sa fie vizibil deasupra pupilei si nicio parte a pupilei in sine nu ar trebui sa fie acoperita vreodata de pleoapa. Daca aveti ptoza, pleoapa cazuta ingusteaza deschiderea ochiului, ceea ce face ca ochiul tau afectat sa para mai mic decat in ​​mod obisnuit. Daca ptoza acopera pupila si va limiteaza vederea, puteti incerca sa compensati in mod inconstient prin ridicarea sprancenelor. Acest lucru poate provoca dureri de cap si confera ochilor un aspect ciudat, de fata surprinsa. Puteti, de asemenea, sa va ridicati barbia in sus ca o modalitate de a vedea de sub marginea inferioara a pleoapelor.

Daca aveti ptoza simpla, necomplicata, nu veti avea alte simptome. Daca ptoza dvs. este cauzata de o problema medicala mai grava, totusi, puteti avea simptome suplimentare care sunt legate de boala de baza. De exemplu, miastenia gravis poate provoca, de asemenea, vedere dubla, slabiciune a bratelor sau picioarelor si dificultati de vorbire, inghitire sau respiratie. Printre sugarii cu ptoza congenitala, aproximativ 30% au, de asemenea, strabism sau alta tulburare care afecteaza pozitia sau miscarea ochiului. In ptoza cauzata de sindromul Horner, pupila ochiului afectat este neobisnuit de mica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *