Centrul Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (CRFIR) Nord-Est a efectuat plăți către fermierii din Moldova, în valoare de 30 de milioane de euro. În această perioadă se contractează noi proiecte depuse anul trecut de fermieri
Centrul Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (CRFIR) Nord-Est a plătit în perioada 2021-2022 beneficiarilor din cele 6 județe (Iași, Botoșani, Suceava, Neamț, Vaslui și Bacău) peste 30 de de milioane de euro, fonduri europene nerambursabile. Astfel, fermieri, procesatori, autorități publice locale și antreprenori au accesat banii necesari pentru agricultură și dezvoltare rurală. Procesul de contractare este în continuă desfășurare, iar specialiștii din cadrul CRFIR Nord-Est verifică ultimele dosare depuse de ieșeni și ceilalți beneficiari din Moldova. Printre proiectele aprobate la finanțare se numără cel depus pentru înființarea unei asociații în comuna Neculce, respectiv Cooperativa Agricolă de Gradul II Ion Neculce. Proiectul a fost finanțat cu 48.600 de euro, fonduri europene nerambursabile.
Fermierii din Iași au luat bani și pentru construirea de silozuri necesare depozitării cerealelor. Astfel, Răzvan Gheorghiță Diaconu, din comuna Țibănești, va investi 84.000 de euro în afacerea din domeniul agricol. Pentru achiziții de utilaje și echipamente a depus proiect și SC Agri Dinel, din Butea, și va investi 83.000 de euro în achiziția de utilaje agricol performante. Marian Florin Podaru din comuna Prisăcani Iași va cheltui 77.000 de euro tot pentru achiziția unui utilaj agricol iar Dragoș Ștefan Tănase, din Gorban, va primi fonduri europene în valoare de 74.000 de euro.
Noi plăți vor fi făcute către fermierii din Iași
Pentru procesarea produselor agricole și pomicole CRFIR a plătit 22 de cereri în valoare de 3 milioane de euro. Sectorul nonagricol a atras 36 de antreprenori din Iași care au depus la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) solicitări de finanțare de peste 5 milioane de euro. Având în vedere fondurile disponibile până în prezent au fost selectate 12 cereri de finanțare în valoare de 2 milioane de euro. Până în prezent au fost semnate contracte în valoare de 300.000 de euro. În vederea finanțării infrastructurii de acces agricolă autoritățile publice din Iași au solicitat fonduri europene în valoare de 10 milioane de euro însă, până în prezent, jumătate dintre proiectele depuse de aceștia au fost selectate spre finanțare. Plățile efectuate pentru infrastructura agricolă, până la acest moment, sunt de 1 milion de euro, în Iași.
Primăriile din Iași vor să modernizeze drumurile agricole
În ultima sesiune de depunere a proiectelor deschisă de AFIR la începutul acestui an, în submăsura 4.3 – Investiții pentru modernizarea infrastructurii agricole – au fost depuse de către primăriile din Iași 0 proiecte în valoare de 9,9 milioane de euro. Alocarea financiară pentru această sesiune este de 104 milioane de euro. Autoritățile locale din regiunea Moldovei, din cele 6 județe, au depus 21 de proiecte în valoare de 20 de milioane de euro. Sprijinul nerambursabil va fi de 100 la sută din totalul cheltuielilor eligibile și nu va depăși un milion de euro pentru un proiect. Beneficiarii submăsurii derulate de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) sunt unitățile administrativ-teritoriale (spre exemplu primăriile) și/sau asociații ale acestora, constituite conform legislației naționale.
Vor fi finanțate investiții în construcția, extinderea și/sau modernizarea drumurilor de acces agricole către ferme (căi de acces din afara exploatațiilor agricole). O condiție pentru a putea primi finanțarea este ca investiția să fie racordată la un drum existent. De asemenea, solicitanții trebuie să facă dovada proprietății sau a dreptului de administrare a terenului pe care se realizează investiția. De asemenea, noi plăți vor fi făcute către fermierii din Iași în luna iunie 2022.