Prima pagină » Economic Local » Plăți AFIR 2024! Noi fonduri nerambursabile au ajuns în conturile ieșenilor cu ferme zootehnice
Plăți AFIR 2024! Noi fonduri nerambursabile au ajuns în conturile ieșenilor cu ferme zootehnice

Plăți AFIR 2024! Noi fonduri nerambursabile au ajuns în conturile ieșenilor cu ferme zootehnice

06 aug. 2024, 02:00,
Raluca COSTIN în Economic Local

AFIR a făcut noi plăți către fermierii din Iași în luna iulie 2024. Fondurile nerambursabile au ajuns în conturile celor cu ferme zootehnice, fiind vorba de două milioane de euro

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) continuă plățile către fermierii din Iași. Noi fonduri europene au fost achitate beneficiarilor Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), fiind vorba de peste două milioane de euro. Aproape 50 de milioane de euro au fost achitați către fermierii din toată țara care au depus proiecte eligibile în diverse măsuri de finanțare. Aceste fonduri sunt destinate investițiilor în agricultură și dezvoltare rurală, dar și a fermelor zootehnice. Din totalul plăților efectuate în luna iulie 2024, două milioane de euro au fost alocați proiectelor de investiții finanțate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020. Fondurile europene sunt acordate după ce fermierii care au depus cererile de finanțare au fost verificați de specialiștii AFIR. Acestea sunt distribuite în conformitate cu contractele de finanțare încheiate și angajamentele asumate.

AFIR a efectuat noi plăți către beneficiarii din Iași

Ieșenii primesc banii europeni pentru a investi în plantații pomicole. Primele liste cu beneficiarii din Iași au fost publicate de AFIR, iar în această perioadă sunt analizate proiectele depuse de fermierii din toată țara, astfel că noi liste vor fi publicate pe site-ul AFIR. Din Iași, s-au înaintat planuri de afaceri în valoare de două milioane de euro, pentru înființarea unor livezi cu meri și cireși, mixte sau cu nuci. Proiectele sunt analizate de specialiști. Unul dintre beneficiarii fondurilor europene este Petru Vlăduț Ignat, din comuna Moșna, care va moderniza o plantație pomicolă cu 215.000 de euro. Proiectul a fost depus în 2023, în măsura DR 15- componenta înființare și modernizare exploatații pomicole. Ieșeanca Alina Popa va investi fonduri europene într-o plantație pomicolă, în comuna Bârnova. Valoarea totală a proiectului este de 300.000 de euro și presupune înființarea unei livezi mixte.

Ieșenii au dezvoltat afaceri de succes cu ajutorul grupurilor de acțiune locală

Fermierii din Iași au atras fonduri europene de peste un milion de euro prin intermediul GAL-urilor. Beneficiarii au investit banii în afaceri de succes în mediul rural. Noi sesiuni de depunere a proiectelor vor fi deschise în această perioadă, iar finanțările nerambursabile vor fi cuprinse între 50.000 și 200.000 de euro. Gheorghiță Barău, specialist în fonduri europene, discută într-un nou episod de #PodcastBZI despre dezvoltarea comunităților cu ajutorul fondurilor europene, ce afaceri sunt sustenabile, dar și ce planuri trebuie să facă beneficiarii pentru a nu fi respinse de la finanțare. Gheorghiță Barău este reprezentant al GAL-ului Siret-Moldova și experiența din domeniul social, fiind asistent social la bază, l-a ajutat ca la rândul lui să susțină alte persoane care vor să se dezvolte. De asemenea, AFIR continuă plățile către beneficiarii din Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *