Plata cu un card de vacanță la restaurant este o modalitate excelentă de a economisi bani, de a te bucura de comoditate, de a avea acces la o varietate de locații și de a beneficia de avantaje fiscale. Dar nu este o opțiune disponibilă pentru oricine, oricând și oriunde. Există anumite reguli și restricții pe care trebuie să le respecți, pentru a nu avea probleme sau surprize neplăcute.
Cardurile de vacanță sunt o modalitate inovatoare de a sprijini turismul intern și de a oferi angajaților șansa de a-și petrece timpul liber în destinații atractive din țară. Aceste carduri sunt adesea parte a unui pachet de beneficii oferit de angajatori, care poate include alte stimulente precum asigurări de sănătate sau bonuri de masă. Acestea sunt încărcate cu o sumă fixă de bani și pot fi folosite pentru a acoperi costurile de cazare, transport sau alte cheltuieli legate de vacanță, inclusiv la restaurante.
Plata cu un card de vacanță la restaurant
Un card de vacanță este un instrument de plată modern și avantajos, care îți permite să achiziționezi servicii turistice în România, inclusiv mese la restaurant. Acesta este emis de companii specializate, care au parteneriate cu unități de cazare, transport, alimentație, tratament și agrement din țară.
Prin intermediul cardului de vacanță, poți beneficia de reduceri, oferte speciale și facilități fiscale, atât tu, cât și angajatorul tău. Există o singură modalitate principală de a obține un astfel de card și anume prin angajator.
Angajatorul tău poate să-ți acorde un card de vacanță ca beneficiu extrasalarial. Acesta este un drept legal, reglementat prin Ordonanța de Urgență nr. 8/2009 și normele metodologice aferente.
Conform acestora, angajatorul poate să îți ofere anual un card de vacanță cu o valoare maximă de 13.800 de lei, echivalentul a șase salarii minime brute garantate pe țară. Această sumă este deductibilă și scutită de taxe, atât pentru angajator, cât și pentru angajat, cu excepția impozitului pe venit de 10% și a contribuției de asigurări sociale de sănătate de 10%, introdusă începând cu 1 ianuarie 2024. Află ce boli se tratează la Băile Tușnad.
Cumpărarea cardului de vacanță nu este posibilă pentru angajații care doresc să aibă și ei acces la un astfel de card, suma putând fi obținută doar prin intermediul angajatorului care oferă astfel de beneficii.
Ca și valabilitate, aceasta este de un an de zile de la data emiterii. În acest interval, poți folosi cardul de vacanță pentru a plăti serviciile turistice dorite, în limita sumei disponibile.
Unde se pot folosi
Cardul de vacanță poate fi folosit doar în unitățile de cazare unde ai petrecut măcar o noapte. Practic, vorbim de restaurantele din hoteluri, pensiuni, cabane etc. Dacă ești genul care preferă să exploreze orașul și să mănânci în restaurante la modă, din păcate, cardul de vacanță nu e de ajutor.
Dacă te afli într-o locație superbă, un hotel cu vedere la mare sau o pensiune pitorească la munte, atunci da, cardul tău de vacanță poate fi folosit și la aceste restaurante. Iată ce poți să faci și cu vouchere de vacanță nefolosite.
Ceea ce trebuie să mai iei în considerare e tipul de serviciu pe care îl soliciți. Nu poți utiliza cardul pentru orice poftă culinară. Cardul de vacanță e precum un bilet pentru un meniu prestabilit, parte dintr-un pachet turistic ce include cazare și mese. Chestiile extra gen room service, minibar, băuturi alcoolice sau deserturi speciale nu intră în discuție.
O altă condiție este legată de modalitatea de plată. Nu poți plăti cu cardul de vacanță direct la restaurant, ci doar la recepția unitării de cazare. Trebuie să ceri o factură separată pentru serviciile de masă și să o prezinți la recepție, unde vei efectua plata cu cardul de vacanța pentru mesele consumate la restaurant.