Prima pagină » National » Plasticul negru folosit în ustensile de bucătărie și în jucării este contaminat cu substanțe toxice
Plasticul negru folosit în ustensile de bucătărie și în jucării este contaminat cu substanțe toxice

Plasticul negru folosit în ustensile de bucătărie și în jucării este contaminat cu substanțe toxice

02 oct. 2024, 23:20,
Redacția BZI în National

Un nou studiu a constatat că plasticul negru utilizat în jucăriile pentru copii, în recipientele pentru mâncare la pachet, în ustensilele de gătit și în tăvile pentru carne și alimente poate conține niveluri alarmante de substanțe ignifuge toxice, scurse din electronice în timpul reciclării, potrivit CNN Spania.

„Un produs cu unul dintre cele mai ridicate niveluri de substanțe ignifuge a fost mărgelele negre din plastic cu monede de pirat pe care le folosesc copiii – acestea arată ca mărgelele de Mardi Gras, dar mai degrabă pentru costume”, a declarat autorul principal al studiului, Megan Liu, manager pentru știință și politică la Toxic-Free Future, un grup de apărare a mediului.

„Acest produs special avea până la 22.800 de părți pe milion de substanțe ignifuge totale, adică aproape 3% din greutate”, a spus Liu. „Copiii se joacă adesea cu jucăriile mai multe zile la rând până când se plictisesc de ele”.

Plasticul negru folosit în ustensile de bucătărie și în jucării este contaminat cu substanțe toxice

Cele mai periculoase substanțe ignifuge pe care studiul le-a găsit în produsele de consum sunt aceleași utilizate în carcasele electronice ale televizoarelor și ale altor dispozitive electronice, a spus Liu.

„Se pare că materialele plastice utilizate pentru fabricarea produselor de larg consum au fost contaminate cu substanțe ignifuge din cauza unor erori în reciclarea deșeurilor electronice”, a spus acesta.

Un produs de larg consum, o tavă de sushi din plastic negru, conține 11.900 de părți/milion de decabromodifenil eter ignifug, sau decaBDE pe scurt. Substanța chimică face parte din clasa polibromuraților difenil eterici, sau PBDE, de substanțe ignifuge.

Conform unui studiu realizat în aprilie 2024, persoanele cu cele mai ridicate niveluri de PBDE în sânge aveau cu 300% mai multe șanse de a muri de cancer decât persoanele cu cele mai scăzute niveluri.

În 2021, Agenția pentru Protecția Mediului din SUA a interzis complet decaBDE după ce l-a asociat cu cancerul, problemele endocrine și tiroidiene, dezvoltarea fetală și infantilă, funcția neurocomportamentală și toxicitatea sistemului reproducător și imunitar.

În ciuda acestor restricții, decaBDE a fost găsit în 70% din probele analizate, la niveluri cuprinse între cinci și 1.200 de ori mai mari decât limita UE de 10 părți/milion, a declarat Liu.Pe baza expunerii la ustensilele de bucătărie din plastic negru contaminate, cum ar fi spatulele și lingurile cu fantă, cercetătorii studiului au calculat că o persoană ar putea fi expusă la o medie de 34,7 părți pe milion de decaBDE în fiecare zi.

„A fost deosebit de îngrijorător faptul că au găsit retardanți care nu ar trebui să mai fie utilizați”, a declarat toxicologul Linda Birnbaum, fost director al Institutului Național de Științe ale Sănătății Mediului și al Programului Național de Toxicologie.

„Aș recomanda să nu se folosească plasticul negru ca material de contact alimentar sau să nu se cumpere jucării cu bucăți din plastic negru”, a spus Birnbaum.

Ce pot face consumatorii pentru a-și proteja sănătatea

Experții spun că există modalități prin care consumatorii pot reduce riscul reprezentat de substanțele ignifuge.

„Înlocuiți vasele de gătit din plastic cu opțiuni din oțel inoxidabil sau alegeți articole fără plastic pentru a vă reduce expunerea generală la aditivi nocivi și plastic”, a declarat Liu.

„Unii producători au, de asemenea, politici stricte privind eliminarea substanțelor toxice din produsele lor, așa că puteți fi, de asemenea, un cumpărător atent.”

Ștergerea regulată a prafului, curățarea cu mopul și aspirarea vor îndepărta praful care este probabil să fie contaminat cu materiale plastice și alte substanțe chimice îngrijorătoare, în plus față de substanțele ignifuge, a spus Liu.
Spălarea frecventă a mâinilor și ventilația adecvată pot ajuta, de asemenea.

„Mulți oameni spală și refolosesc recipientele negre din plastic în care vin alimentele lor”, a spus Birnbaum. „Eu le spun oamenilor să scoată imediat mâncarea din plasticul negru și să o pună într-o farfurie din sticlă, oțel inoxidabil sau ceramică.”

Nu folosiți cuptorul cu microunde și nu încălziți în alt mod recipientele din plastic negru care conțin alimente, deoarece căldura încurajează substanțele chimice să se infiltreze în alimentele cu care vin în contact, a adăugat Birnbaum.

Deși aceste măsuri vor reduce expunerea, există o limită a ceea ce pot face consumatorii, a spus Liu.

„Ceea ce arată studiul nostru este că, atunci când se permite utilizarea intenționată a substanțelor chimice nocive, cum ar fi substanțele ignifuge, în produse precum televizoarele și alte produse electronice, acestea pot fi reciclate și pot contamina neintenționat alte produse”, a declarat Liu.

„Avem nevoie de politici guvernamentale și corporative care să restricționeze utilizarea acestor substanțe chimice nocive, cum ar fi substanțele ignifuge și materialele plastice periculoase, astfel încât să putem recicla în siguranță articolele fără să ne facem griji cu privire la contaminarea chimică și sănătatea noastră.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`