În perioada de vară, țânțarii sunt unele dintre cele mai mari probleme. Există diverse metode e scăpa de ei, de la soluții naturale, la substanțe din comerț și plase de țânțari.
Sunt plasele de țânțari cea mai bună metodă?
Țânțarii nu numai că sunt enervanți, dar aceștia pot fi și cu adevărat periculoși. Aceste insecte sunt purtătoare de viruși ce pot fi transmiși la om. Cel mai comun virus transmis de aceștia, la noi în țară este virusul West Nile, care provoacă boli grave și poate duce chiar la deces.
În ceea ce privesc soluțiile din comerț, plasa de țânțari este cea mai folosită. Este eficientă atât pentru aceste insecte, dar ține la o parte și alți vizitatori nepoftiți. O altă variantă eficientă din comerț este spray-ul pentru țânțari, dezavantajul este însă că acesta miroase destul de neplăcut și este toxic.
Probabil cea mai eficientă metodă este de a instala plasele la geam, dar și de a utiliza pastile pentru țânțari. Acestea se pun într-un dispozitiv care se bagă în priză și îți asigură un somn liniștit, fără perturbări.
O altă metodă este instalarea de lămpi cu ultraviolete. Aceasta metodă este eficientă atât în casă, cât și în exterior. Astfel puteți să vă protejați și când stați pe terasă sau balcon. Acestea alungă chiar și muștele. Tot la fel poate funcționa și dispozitivul cu ultrasunete.
Pentru a vă proteja în aer liber de țânțari, fie că mergeți la o plimbare în pădure, fie că sunteți un pescar înrăit, puteți utiliza loțiunea anti țânțari.
Metode naturale de a scăpa de aceste insecte deranjante
Dacă nu vreți dă apelați la soluțiile din comerț, există și o serie de metode naturale la care puteți apela. Una dintre acestea este soluția cu frunze de nuc. Tot ce trebuie să faceți este să le puneți într-un bol de sticlă sau inox și să le dați foc. Vă plimbați cu bolul prin toată casa iar fumul respectiv ar trebui să alunge țânțarii, datorită concentrației mare de iod. Funcționează și să lăsați doar frunzele prin casă, fără a le da foc.
O altă soluție sunt plantele aromatice. Țânțarii se feresc de mirosul de cimbru, busuoic, mărar, levanțică sau mentă. De altfel, aceștia se feresc și de mirosul de usturoi. Puteți pisa câțiva căței de usturoi într-un bol pe care îl lăsați în camera în care dormiți.
Experții spun că iarba mâței sau menta pisicii ar putea fi chiar mai puternică decât spray-urile din comerț, având un puternic miros pe care îl degajă și care nu este suportat de aceste insecte.
Uleiurile esențiale de mentă, lavandă, cedru sau eucalipt țin la distanță țânțarii, la fel, prin mirosul puternic. Adaugă câteva picături de ulei în apă și expune soluția la căldură, pentru a se degaja mirosul. La fel funcționează și lumânările parfumate.
Zațul de cafea este o soluție la fel de eficientă. Asigură-te cu usuci zațul foarte bine, după care îl pui pe o farfurie și îi dai foc, folosind un băț de chibrit. Fumul rezultat va alunga toți țânțarii.
Toate aceste soluții sunt foarte eficiente pentru a scăpa de aceste insecte enervante, însă cel mai bine este ca, pe lângă acestea, să aveți instalată și o plasă de țânțari, pentru a fi siguri că nu aveți nici cea mai mică problemă cu acești musafiri nepoftiți.