Prima pagină » Actualitate » Planul secret prin care un afacerist iesean vrea sa falimenteze Moldova Mall
Planul secret prin care un afacerist iesean vrea sa falimenteze Moldova Mall

Planul secret prin care un afacerist iesean vrea sa falimenteze Moldova Mall

16 aug. 2012, 22:09,
Madalina Olaeru în Actualitate
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:308192;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

@ O afacere de 30 de milioane de euro a fost pusa pe chituci @ Unul dintre cei mai de succes afaceristi ai prezentului vrea sa falimenteze in intregime un mall din buricul Iasului @ Actionar majoritar la Moldova Mall, George Teleman vrea sa puna stapanire pe intreg complexul @ Planul marsav i-a pus deja pe fuga pe majoritatea chiriasilor @ Cel mai recent exemplu este cel al Verve Caffe care si-a inchis panorama definitiv dupa ce a investit 120.000 de euro in amenajarea terasei

Iata cat de departe poate merge lacomia unui afacerist de succes! S-a pus la cale falimentarea controlata a unuia dintre principalele mall-uri iesene pentru a fi cumparat la un pret de nimic. Dupa ce a reusit sa preia jumatate din centrul comercial iesean, George Teleman vrea sa aduca in stare de faliment complexul pentru a-l acapara in intregime. Este vorba despre Moldova Mall, pe care afaceristul vrea sa-l adauge in palmaresul de afaceri cucerite. Problema este ca metoda prin care acesta vrea sa puna mana pe intreaga firma este una cel putin ticaloasa. Pentru a nu face cheltuieli prea mari, Teleman vrea sa reduca in mod serios valoarea mall-ului pentru a-l prelua la un pret de nimic. Falimentul premeditat al lui Teleman da roade, din moment de actiunile mall-ului la bursa sunt in scadere. Acest plan murdar implica si fugarirea putinilor chiriasi care au mai ramas sa-si duca afacerile in spatiul complexului. Dupa spusele unor chiriasi, Teleman vreau sa „inhate” cladirea din buricul targului iesean ca sa-si amenajeze tot felul de birouri.

Moldova Mall este detinuta de firma Rivium Galeria Mall SRL, companie controlata de Balkan Properties Cooperatief, firma la care Teleman detine în prezent 51% din actiuni. Moldova Mall, care dispune de o suprafata de 9.024 mp închiriabili, are un grad de ocupare de 60-70 la suta si provoaca pierderi de jumatate de milion de euro anual.

Teroarea din mall

Cu ocazia depistarii planului murdar, au inceput sa curga acuzatii dure din partea chiriasilor care ocupa spatiul din Moldova. Acestia se plang de teroarea care este impusa de conducerea complexului, de presiunile care se fac asupra lor si amenintarile care culmineaza cu alungarea in strada. Toate acestea se petrec in cazul in care indraznesti sa ceri socoteala conducerii pentru managementul prost gandit. „In momentul de fata, mall-ul nici macar nu exista ca optiune pe lista unui potential consumator. S-a instituit un sistem de presiune de catre management asupra chiriasilor, astfel incat este foarte dificil sa ai curajul sa vorbesti despre lucrurile astea. Toti cei care au avut curajul, au fost hartuiti, amenintati si, in final, dati afara”, a declarat Liviu Dinu, managerul Verve Caffe.

Bate vantul prin mall

Nu mai este un secret pentru nimeni ca situatia Moldova Mall este una deplorabila. Cu toate ca este situata la kilometrul zero al orasului, clientii ocolesc in mod evident complexul care oricum nu este deloc ofertant. Unul cate unul, afaceristii au tras obloanele si s-au reorientat catre spatii poate mai ieftine, dar cu potential mai mare de clienti. De ceva vreme, comerciantii au inceput sa fuga pe capete. Chiriile mari impuse de patronii englezi, cat si inaugurarea Palas-ului, i-a adus in prag de faliment pe cei care detin afaceri in mall-ul din centrul orasului. Marketingul deficitar ii fugareste atat pe clientii care pot fi numarati pe degete, cat si pe chiriasii care isi inchid buticurile.

Verve Caffe si-a inchis terasa

Una dintre cele mai populare cafenele din Iasi a decis deja sa-si retraga afacerea din Moldova Mall. Verve Caffe, situata la ultimul etaj al mall-ului, este inchisa de o saptamana. Clientii fideli, dar si cei care au incercat sa urce la cafeneaua cu panorama a Moldova Mall au putut observa ca nu mai exista cale de acces catre aceasta. Liftul este cel care refuza sa mai primeasca orice comanda catre ultimul etaj. Pe fondul unor neintelegeri iscate intre conducerea complexului si reprezentantii cafenelei, s-a decis ca Verve sa-si stranga terasa si sa puna lacatul pe usa. „Am inchis pentru ca Moldova Mall duce o politica de management securist, indreptata impotriva chiriasilor pe care ii are, in sensul contrangerii acestora la chirii si alte cheltuieli foarte mari, neconforme cu realitatea pietei, fara a oferi niciun fel de sprijin din punct de vedere al promovarii business-ului acestora si al Mall-ului, in ansamblu”, anunta managerul Verve Caffe.
Cu toate ca Verve a incercat din rasputeri sa reziste socului produs de deschiderea complexului Palas, cafeneaua nu a mai putut supravietui. Ofertele si promotiile au fost la ordinea zilei in ultima perioada, insa fara un marketing bine pus la punct din partea conducerii complexului Moldova, clientii l-au evitat tot mai mult. „Managementul Moldova Mall nu a prevazut, de ani de zile, nicio campanie agresiva de promovare a mall-ului care sa atraga publicul. Tot marketing-ul s-a rezumat la campanii in interiorul mall-ului, de scurta durata si fara impact serios. Lucrul acesta este evident pentru orice consumator care a locuit in Iasi in ultimii trei ani. Orice persoana care ar realiza un studiu de piata pentru a evalua Moldova Mall din punct de vedere al imaginii, vizibilitatii, atractiei va obtine rezultate mediocre”, a mai spus Liviu Dinu. Mai sunt si alti chiriasi care s-au revoltat impotriva managementului de la Moldova Mall, dar care deocamdata au preferat sa-si pastreze anonimatul. De cealalata parte a baricadei, conducerea Moldova Mall sustine ca acest caz legat de Verve Caffe este unul special, despre care nu se pot face comentarii. Astfel, reprezentantii mall-ului au preferat sa pastreze tacerea in legatura cu inchiderea cafenelei de la ultimul etaj. „Este un caz special. Avem un litigiu cu Verve Caffe si prefer sa nu fac niciun comentariu legat de acest subiect”, a declarat Laurentiu Manea, directorul general al Moldova Mall. Vom reveni in editiile urmatoare cu alte declaratii si cu mai multe amanunte despre aceasta afacere din jurul Moldova Mall.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *