Ibuprofenul a început să fie utilizat ca alternativă la analgezicele opioide, datorită profilului său de siguranță mai bun. Trebuie să știm că, deși nu provoacă dependență precum opioidele și are mai puține efecte secundare, există alternative naturale cu și mai puține riscuri pentru sănătate.
Ibuprofenul are efecte analgezice, antipiretice (scade febra), iar în doze mari, acționează și ca antiinflamator. Face parte din categoria antiinflamatoarelor nesteroidiene (AINS), alături de Aspirină și Naproxen. Are efecte similare medicamentelor steroide, dar spre deosebire de acestea, nu prezintă riscuri la fel de mari în urma utilizării sale pe termen lung.
AINS sunt folosite în general pentru calmarea durerilor, reducerea inflamațiilor și controlul stărilor febrile. Ibuprofenul blochează producția de prostaglandine – substanțe eliberate de corp în momentul apariției unei leziuni sau a unei boli, care provoacă un răspuns inflamator și durere.
Efectele secundare ale Ibuprofenului
Unele persoane pot experimenta o serie de efecte adverse în urma consumului de Ibuprofen, precum greață, vărsături și diaree, dispepsie sau dureri gastro-intestinale.
În cazuri mai rare pot să apară amețeală, edeme (sau retenție de lichid în corp), balonare, inflamație stomacală, ulcere gastrice, agravarea simptomelor de astm. FDA a atras atenția că unele persoane dezvolta reacții alergice la ingredientele din Ibuprofen, precum urticarie, mâncărimi, erupții, înroșirea pielii, bășici, umflarea feței, astm sau respirație șuierătoare.
Green Med Info notează că Ibuprofenul este vândut în miliarde de doze și este asociat cu mii de decese cardiovasculare în fiecare an. În perioada 1999-2003 medicamentul Vioxx (retras de pe piață) a provocat moartea a 27.000 de persoane prin atac de cord. Iar Ibuprofenul este considerat la fel de periculos.
Cine nu trebuie să ia Ibuprofen?
Există câteva categorii de persoane care nu ar trebui să ia Ibuprofen, decât la sfatul medicului și în dozele prescrise de acesta:
- persoanele cu probleme cardiace
- persoanele cu ulcere peptice
- persoanele cu risc de accident vascular cerebral
- persoanele sensibile la aspirină sau alte AINS
- femeile în ultimele 3 luni de sarcină
- persoanele cu insuficiență cardiacă severă
6 plante pe care le poți folosi în loc de Ibuprofen
Efectele acestor plante au fost verificate și demonstrate în studii clinice. ARNICĂ Aplicată extern, arnica este la fel de eficientă ca Ibuprofenul în reducerea simptomelor de osteoartrită la încheietura mâinii. Are însă mai puține efecte secundare.
GHIMBIR
Dacă te numeri printre femeile care suferă de dismenoree (cicluri problematice), încearcă să iei ghimbir în loc de Ibuprofen. Este la fel de eficient în reducerea simptomelor dureroase și nu are efecte secundare grave.
TURMERIC
Persoanele cu osteoartrită la genunchi pot înlocui Ibuprofenul cu extract de turmeric.
CIMBRU
Extractul de cimbru s-a dovedit la fel de bun în reducerea durerilor și a spasmelor la pacientele cu dismenoree.
OMEGA-3
Deși nu fac parte din categoria plantelor, acizii grași esențiali Omega-3 reduc necesitatea de medicamente la pacienții care au suferit o intervenție neuro-chirurgicală. Omega-3 are efecte paliative la fel de bune ca Ibuprofenul.
SCORȚIȘOARĂ
La fel ca ghimbirul și cimbrul, scorțișoara este utilă în controlul ciclul menstruale dificile.