Prima pagină » Stiri si curiozitati » Plante uscate. Cum pot să le revigorez

Plante uscate. Cum pot să le revigorez

04 feb. 2022, 10:24,
BZI.ro, în Stiri si curiozitati

Tuturor ni s-a întâmplat să uităm de udat florile din ghiveci, iar apoi le-am găsit ca pe niște plante uscate. Poate nu întotdeauna, dar există posibilitatea refacerii lor.

S-a întâmplat oricărei persoane, cel puțin o dată, să uite de existența unui ghiveci cu flori. Plantele daca stau prea mult timp fără apă se vor vesteji și pierde culoarea. Aparența este una bolnăvicioasă fapt ce ne face să ne întrebăm dacă se mai poate face ceva pentru a salva planta.

Problema poate apărea de la un nivel scăzut al apei în plantă, dar poate fi și din cauza unui timp prea mare petrecut la soare. Problema trebuie înțeleasă, iar cauza găsită, căci totul se poate revizui dacă planta nu este chiar uscată de tot, până în rădăcină. Se întâmplă frecvent ca încălzitoarele folosite iarna pentru plante să fie prea puternice și astfel să le coacă.

un ghivechi de flori cu frunze verzi

După câteva zile ar trebui să apară lăstari noi

Cum să învii o plantă moartă

Înainte de a începe orice proces prin care să puteți aduce planta într-o stare mai bună, trebuie să fiți siguri că merită efortul. Se prea poate ca munca să fie făcută în van, iar planta să fie prea lezată pentru a mai fi capabili de a face ceva.

Identificarea motivului uscării

Nu se pot învia niște plante uscate dacă nu cunoaștem cauza pentru care acestea s-au uscat, uneori chiar le-am putea face mai rău. Astfel, dacă planta a fost pusă deoparte, putem să ne gândim că lipsa apei este problema. Daca este afara, într-o zonă însorită, problema poate fi de la soare, ce poate face de asemenea rău plantei, cât și rădăcinilor ei. Chiar și un udat excesiv poate face ca planta să se usuce, datorită faptului că rădăcinile sunt subțiri și pot putrezi.

Plante uscate. Daunele trebuie evaluate

În această esență a salvării plantelor, trebuie de înțeles faptul că uneori daunele primite sunt prea mari pentru a putea repara ceva. Se recomandă o bună evaluare în funcție de tipul de plantă despre care este vorba. Așadar, există plante ce pot să își piardă toate frunzele, iar apoi să își revină în totalitate fără niciun efort prea mare.

Ceea ce trebuie de știut este tipul de plantă și cât de mult timp este necesar pentru a crește frunzele. Uneori se poate întâmpla că dintr-un ciot de rădăcină bună să crească din nou, în întregime planta. Motiv pentru care trebuie verificate în întregime aceste plante uscate, dacă frunzele sunt moarte, iar tulpina e pe duse, o privire la aspectul rădăcinii este ceea ce ne va spune dacă se mai poate sau nu face ceva.

Se poate da la o parte pământul și se observă rădăcina. Daca este uscată toată, iar în mână se sfărâmă ușor, este foarte posibil ca acum să fie prea târziu. Se poate încerca și cu acele plante uscate de mult, doar că trebuie să fim conștienți de faptul că șansa de a o salva este relativ mică.

ghiveci cu plante uscate ce sta pe masa

Este important să putem evalua bine stare plantei

Umezirea ghiveciului

Dacă planta a ajuns în această stare datorită unei cantități prea mici de apă sau a soarelui, se recomandă a se începe cu o umezire completă a ghiveciului. Acesta poate fi umplut cu apă, după care se așteaptă ca pământul să se hidrateze până la saturație. Unii oameni pentru plantele din casa preferă să facă acest procedeu în cadă, datorită faptului că se face mai puțină mizerie și pot încăpea chiar și plante mai mari. Acesta este un procedeu folosit mereu pentru mutări, dar este mai ales folosit pentru aceste plante uscate.

Acest pas este foarte important căci prin această mișcare rădăcina plantei se va putea „răcori” puțin și va avea în apropiata vecinătate cât de multă apă dorește. Întreg procesul ar trebui să dureze undeva în jurul a 10 minute, după care planta trebuie așezată într-un loc cu umbră, chiar puțin răcoros pentru a observa cum aceasta se reface. Nu se recomandă un exces de apă întrucât rădăcina are nevoie și să respire. Acum este suficientă apă în pământ singurul lucru ce se poate face acum, este așteptatul.

Curățarea plantei

Un pas bun spre a ajuta planta să se regenereze este tăierea frunzelor sau a părților ce sunt deja uscate. Astfel planta este încurajată să crească și să formeze noi frunze sănătoase în schimbul celor vechi, deja trecute și lezate. Se recomandă folosirea unui foarfec ascuțit bine, iar resturile pot fi lăsate acolo drept îngrășământ.

Ar fi bine de evitat tăierile de la nivelul rădăcinilor, dar dacă o parte mare este uscată, este o necesitate. Pământul se vrea puțin aerisit pentru a face loc noilor rădăcini să crească.

plante uscate intr-un ghiveci

Părțile moarte ale plantei trebuie tăiate pentru a spori refacerea celor noi

Împământarea

Dacă a fost necesară o curățare la rădăcină și planta a fost scoasă din pământ, se recomandă punerea ei în alt ghiveci cu îngrășământ. Iar în cazul în care planta are leziuni din pricina unui udat excesiv, se recomanda a fi lăsată pe un șervețel și să rămână într-un loc umbros pentru câteva ore (ca să mai respire), după care se poate pune în noul pământ.

Adesea pentru o plantă puțin uscată, hidratarea poate fi tot ce este necesar, dar trebuie de știut în toate cazurile. Rădăcina nu trebuie să fie expusă la soare, plantele stau cu frunzele la suprafață și rădăcina în pământ cu un motiv anume, aerul este suficient pentru a oferi tot ce e nevoie.

Refacerea pentru plante uscate

Acum că planta se află într-o stare de recuperare, putem să o lăsăm într-un ghiveci la umbră. Chiar dacă se știe faptul că plantele au nevoie de soare, acestea se vor vindeca mai bine dacă sunt ținute la umbră. Plantele iubitoare de lumină nu sunt excluse, chiar și ele au nevoie să stea la umbră.

Este chiar regulă în acest caz ca plantele uscate după împământare să fie puse la umbră pentru o perioadă. Acest lucru le oferă timp și condiții pentru a își crește puțin rădăcinile în noul sol. După câteva ore bune sau o zi, se poate plasa înapoi planta într-un loc luminos, nu excesiv, deci grijă mare vara.

planta verde ce este replantata

Plantele trebuie mereu să aibă solul foarte umed atunci când sunt mutate, nu se rup rădăcinile

Hidratare

Acum că planta a avansat atât de mult în recuperarea sa, trebuie de știut că pentru plantele nou împământate este nevoie de o hidratare periodică. Nu trebuie să fie inundat pământul ca și atunci în cadă și nici ca în modul în care se mențin semințele de in în apă. Rădăcinile sunt fragile și nu se dorește suprasolicitarea lor. Puțin și zilnic este cel mai bine pentru a își reveni.

Îngrijire pentru plante uscate

Cel mai probabil, dacă totul merge bine, după câteva zile veți observa că apar noi lăstari. Poate fi diferit de la o plantă la alta, unele cresc mai repede, altele mai lent. Trebuie de înțeles faptul că planta a fost salvată de la moarte, nu are resurse și nici energie de a face minuni, exact ca un om la reanimare. Trebuie păstrată delicatețea. Unii oameni pun o foaie de hârtie deasupra plantei pentru a opri din razele puternice ale luminii și simultan să ofere un minim necesar pentru recuperare, arsurile nu sunt ceva de dorit.

plante uscate atinse o persoana

Nu se pot salva întotdeauna plantele, iar acest fapt trebuie acceptat

Hrănire adecvată

Această hrănire este văzută de unii ca fiind nepotrivită pentru plantă căci prin udare, mineralele necesare plantei se vor duce în solul de mai jos. Însă, cei cu experiență spun ca fix această trece a mineralelor va ajuta creșterea plantei. Astfel, o compostare mică extra periodică va spori vindecarea plantei.

Vindecare plante uscate: Momentul decisiv

După urmarea tuturor pașilor dacă planta nu dă semne de refacere, înseamnă că ați găsit-o prea târziu. Poate că ne-am dori să fim Dumnezeu și să putem oferi viață oricui, însă acest lucru nu este posibil. Plantele au nevoie de atenție și grijă, creșterea lor vă aduce o mulțime de beneficii, de la un aer mai curat până la disciplină.

 

Leacuri pentru durerea de măsea și ureche

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *