Prima pagină » Sanatate » Plante medicinale » Plante medicinale de primavara care te ajuta sa te insanatosesti
Plante medicinale de primavara care te ajuta sa te insanatosesti

Plante medicinale de primavara care te ajuta sa te insanatosesti

31 mart. 2012, 21:26,
BZI.ro, în Sanatate
a:3:{s:7:"site_id";i:7;s:6:"old_id";i:11168;s:8:"site_url";s:15:"sanatate.bzi.ro";}

1. Splinuta
Ce trateaza: infectii ale vezicii urinare, pietre la rinichi, afectiuni gastrointestinale, alergii, dureri in gat, tuse, hemoroizi, diabet, prostata, ficat marit, infectii ale gurii, nervozitate. Regenereaza tesuturile pielii, grabind vindecarea.

Mod de preparare: o lingurita (cu varf) de planta se opareste in 250 ml de apa. Dupa 5 minute se strecoara si se beau 2-3 cani pe zi.
Contraindicatii: nu se cunosc.

2. Podbal
Ce trateaza: afectiunile pielii si pe cele ale aparatului respirator (saponinele, substante continute de aceasta planta, dilueaza secretiile cailor respiratorii si ajuta la eliminarea lor). Ceaiul din podbal pune pe fuga gripa si guturaiul, amelioreaza afectiunile renale si genitale, rahitismul la copii, edemele membrelor inferioare si vindeca ranile superficiale. In faza incipienta, trateaza chiar si tuberculoza.

Mod de preparare: doua lingurite de planta uscata, maruntita, se lasa la infuzat 3 minute, intr-o cana cu apa (200 ml) clocotita, apoi se strecoara. Se beau 2-3 cani pe zi. Iata si o alta varianta: rasuceste-ti o tigara din frunze uscate de podbal, aprinde-o si inhaleaza fumul. 4-5 inhalatii pe zi elibereaza aparatul respirator de secretii.
Contraindicatii: luate in doze prea mari (sau in doze mici, folosite mult timp), remediile cu podbal afecteaza ficatul si plamanii.

3. Arnica
Ce trateaza: laringita, faringita, raguseala, contuziile, diareea si dizenteria, taieturile si ranile superficiale, tulburarile nervoase, astmul bronsic; stimuleaza circulatia sangvina la nivelul inimii si al creierului.

Mod de preparare: o lingurita de planta se infuzeaza 10 minute in 100 ml de apa clocotita, se filtreaza si se beau 2-3 cani pe zi. Frunzele proaspete de arnica se zdrobesc si se aplica pe pielea afectata.
Contraindicatii: ceaiul de arnica le dauneaza celor cu afectiuni cardiace.

4. Galbenele
Ce trateaza: problemele pielii (de la arsuri, degeraturi si acnee, pana la cancer), ulcerul gastric si duodenal, osteoporoza, afectiunile hepatice; calmeaza durerile menstruale, regleaza metabolismul.

Mod de preparare: doua lingurite de floare uscata se infuzeaza 20 de minute in 250 ml de apa clocotita (tinand vasul acoperit); se beau 2-3 cani pe zi sau se fac comprese imbibate in aceasta infuzie. Cat priveste alifia de galbenele, pentru uz extern, cel mai bine este sa o cumperi de la magazinele naturiste.
Contraindicatii: inainte de a folosi un remediu din galbenele, asigura-te ca nu esti alergic la polen. Evita-le si daca iei sedative sau hipotensoare!

5. Sunatoare
Ce trateaza: probleme dermatologice (alergii, eczeme, iritatii, arsuri de gravitate mica sau medie), dureri de cap, gingivite, dischinezie biliara (fiere lenesa), probleme emotionale (depresie, anxietate, accese de manie sau de panica).

Mod de preparare: o lingurita de planta maruntita se infuzeaza 15-20 de minute, in 200 ml de apa clocotita, se strecoara si se beau 2-3 cani pe zi.
Contraindicatii: remediile cu sunatoarea anuleaza efectul contraceptivelor orale; iar daca sunt folosite in exces, pot produce oboseala, ameteli, disconfort gastric, dureri de cap, anxietate. Atentie, nu sta la soare in timpul tratamentului cu sunatoare (pielea se irita si se coloreaza portocaliu- maroniu)!

6. Papadie
Ce trateaza: constipatia (papadia are un efect diuretic, laxativ, care o recomanda si in curele de slabire), afectiunile ficatului (inclusiv in formele grave, cum sunt hepatita si ciroza), probleme cu pancreasul, splina, rinichii. De asemenea, calmeaza durerile reumatice si artrita, reduce glicemia si tine sub control colesterolul.

Mod de preparare: frunzele de papadie se infuzeaza trei minute (o lingurita de planta in 200 ml de apa clocotita) si se beau trei cani pe zi. Ele pot fi consumate insa si crude, in salate.
Contraindicatii: pentru ca stimuleaza secretia de acid gastric, papadia este interzisa celor care sufera de ulcer, gastrita sau esofagita de reflux eroziva.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *