Plantele de grădină rezistente iarna sunt alegerea perfectă dacă vrei să te bucuri de grădina ta chiar și în sezonul rece. Aceste plante pot face față temperaturilor scăzute și continuă să aducă un strop de culoare și viață în curtea ta pe parcursul sezonului rece.
Să ai o curte frumoasă și plină de viață chiar și în timpul sezonului rece nu e imposibil! Plantele de grădină rezistente iarna sunt ideale pentru a te bucura de natură pe tot parcursul anului. Fie că vorbim despre arbuști, conifere sau ierburi perene, acestea sunt perfecte pentru a-ți păstra curtea atractivă și în anotimpul friguros, fără prea mult efort.
Plante de grădină rezistente iarna afară
Vremea se răcește, iar culorile florilor din grădina ta se estompează ușor, însă sezonul rece nu trebuie să semnifice adormirea totală a naturii. Iată care sunt plantele de grădină rezistente iarna afară și care te vor ajuta să menții grădina frumoasă pe tot parcursul anului.
Toții iubitorii de plante se întristează la venirea iernii, însă nu îți face griji, nuanțele de verde intens ale acestor arbori vor rezista în grădina ta pe tot parcursul anului.
Molidul albastru, ca toți pinii, acesta este una dintre cele mai rezistente și întâlnite plante de iarnă, atât în grădinile oamenilor, cât și în păduri sau parcuri.
Acesta își are originea în America de Nord și impresionează prin nuanța aparte și prin forma conurilor, care în tinerețe sunt verzi pal.
Skimmia Japonica sau liliacul japonez este plante ce va rezista la iarnă la temperaturi de până la -15°C. Această plantă cucerește prin micile flori, dar și prin frunzele parfumate ce conțin uleiuri esențiale. De asemenea, arborele veșnic verde crește între 1 și 1.5 m înălțime, iar fructele roșii specifice rezistă pe tot parcursul iernii, colorând grădina ta.
Helleborus, spânzul sau trandafirul Crăciunului sunt denumirile plante ce nu doar că rezistă iarna, ci chiar înflorește la sfârșitul lunii decembrie până în martie, acesta este o specie la care nu adună păduchii verzi, astfel că ați scăpat și de această problemă. Helleborus este foarte iubit fiindcă se îngrijește ușor chiar la tine acasă, rezistă la temperaturi scăzute, și suprinde prin florile apărute în cele mai întunecate perioade ale anului, când totul este înghețat.
Îngrijirea florilor în sezonul rece
Iarna vine cu frig și nopți lungi iar adesea îți dorești să rămâi la căldură, sub o pătură și cu o cană de ceai fierbinte, ei bine, la fel se simt și plantele tale. De altfel, o mulțime de plante în special cele perene de grădină, intră într- perioadă de repaus în timpul iernii.
Această perioadă reprezintă o stare temporară de inactivitate metabolică în care plantele fac minimul necesar, folosindu-și nutrienții stocați pentru a rămâne în viață și fără a se gândi la lucruri stresante, cum ar fi creșterea. De aceea, este important să știi că în acest sezon plantele se întrețin puțin diferit.
În ceea ce privește plantele perene pe care le lași afară, cel mai bine este să le tai înainte de iarnă, după cum se face și tăierea la trandafiri. Poți tăia pomii fructiferi, arbuștii și vița de vie. Plantele cu flori de vară pot fi, de asemenea, tăiate la sfârșitul toamnei, precum sunt crinii, bujorii și irișii.
Unele plante precum azaleele, forsiția și liliacul își formează mugurii de primăvară în toamnă, deci nu este recomandat să le tai decât primăvara pentru a le corecta forma, sau după înflorire.
Pentru plantele sensibile la îngheț, este recomandat să aplici un strat de mulci din frunze sau fân pentru a menține rădăcinile protejate de îngheț.
Plantele în ghiveci pot rămâne în aer liber în timpul iernii, dar prezintă un risc mai mare de înghețare a rădăcinilor, mai ales dacă sunt tinere. Pentru a le proteja, poți înfășura ghivecele într-un material izolant. Așează-le aproape de fundația casei. De asemenea, poți pune un strat de mulci peste ele pentru o protecție suplimentară.
Cu toate acestea, dacă îți dorești să nu ai atâtea bătăi de cap, plantele de grădină rezistente iarna sunt soluția perfectă pentru a înfrumuseța curtea și în sezonul rece.