Plantele cățărătoare sunt o modalitate foarte practică și accesibilă prin care poți schimba aspectul pe care îl are curtea casei. Câtă vreme cât sunt îngrijite corect, plantele din această categorie pot îmbrăca gardul, oferă un plus de protecție și înfrumusețează fără efort.
Rol practic
Gardul casei este esențial, face parte din decor, delimitează curtea și grădina, este element de protecție și oferă intimitate. Poate să fie din lemn, beton sau metal, iar rolul său practic este dublat de cel decorativ.
Un gard metalic bine ales (în funcție de nevoi, aspect, felul în care este construit) poate fi și un suport perfect pentru plante cățărătoare, care vor oferi și un plus de intimitate. Acestea vor fi o barieră pentru praf, zgomot și potențiali intruși (de la rozătoare, până la animalele din curțile vecine, de exemplu). Trebuie luat în calcul și factorul estetic. Un gard îmbrăcat în plante va fi mult mai frumos și va da grădinii un aspect elegant.
Dezvoltare controlată
Plantele cățărătoare sunt rezistente și au tendința de a cuceri tot locul pe care îl au la dispoziție, dacă sunt lăsate să se dezvolte în voie. De aceea, trebuie tăiate periodic. Asta nu le aduce niciun prejudiciu. Unele dintre ele produc flori toată vara, altele își schimbă nuanța odată cu schimbarea anotimpului și oferă un spectacol de culoare excepțional, iar altele sunt foarte parfumate.
Este foarte important să le lași să se dezvolte controlat, oferindu-le posibilitatea de a se extinde exact acolo unde vrei și limitându-le posibilitatea de a se cățăra în locurile pe care vrei să le protejezi, prin tăieri repetate ale lăstarilor. În felul acesta, se vor îndesi doar acolo unde vrei și unde prezența lor este utilă și dorită.
Pot îmbrăca complet gardul casei, pot să-l facă mai înalt, iar direcționați, lăstarii fac foarte ușor o boltă deasupra porții. Modul în care aceste plante se cațără depinde de soi. Unele au tendința de a fi invazive, în timp ce altele formează doar tufe mari și înalte, folosind gardul pentru a se susține.
Cele mai bune alegeri
În general, alegerea soiurilor se face în funcție de climă și calitatea solului, deși, pentru multe dintre aceste plante cățărătoare, acestea sunt secundare pentru că sunt, prin excelență, foarte rezistente. Iată care pot fi cele mai bune alegeri și câteva detalii despre fiecare:
Iedera – este perfectă pentru a îmbrăca gardul casei. Dacă acesta este unul de metal sau din plastic, va prinde viață dacă va fi cucerit de iederă, fără să-i aducă niciun fel de prejudiciu. Este perfectă pentru gardurile cu uluci mai rare, pentru că va oferi intimitate în curte și va filtra cu mare putere praful. Nu are nevoie de îngrijire specială, trebuie doar tunsă din când în când și direcționată să se cațere. Are tendința de a fi invazivă, dar poate fi distrusă ușor cu erbicide.
Mușcatele curgătoare – în timpul verii, pot sta foarte bine pe terase sau în jardiniere, fixate pe partea interioară a gardului. Formează o cascadă de flori dând un aspect extraordinar oricărei structuri. Sunt uşor de îngrijit, ajung rapid și la peste un metru lungime și se înmulțesc destul de ușor.
Glicina – este una dintre cele mai spectaculoase plante cățărătoare. Este perenă, cu un coronament foarte bogat, fiind capabilă să îmbrace complet o fațadă ori un gard sau să formeze bolte, dintr-o singură rădăcina. Planta trăiește peste 20 de ani și poate ajunge în 10 ani la o înălțime de 10-15 metri, dacă este lăsată să crească liberă, tulpina arbustului ajungând la peste 30 de centimetri diametru. Are flori mov, în ciorchine, foarte spectaculoase, iar după înflorire, frunzele sunt decorative. Are nevoie de spațiu pentru a se dezvolta, iar orientarea către cățărare trebuie făcută spre zonele însorite.
Iasomia – dacă nu este tuns, arbustul de iasomie depășește înălțimea de 2,5 metri, are tendința să se cațere, iar dacă este susținut și ajutat să se întindă, poate ajunge și până la 7-8 metri, dintr-o singură rădăcină. Iasomia este cel mai bine adaptată la condițiile noastre de mediu. Florile sunt foarte parfumate, înfloresc vara, iar frunzișul este des, cu tonuri de verde intens. Crește repede și poate fi foarte ușor modelată prin tăieri.
Mandevilla – este o plantă mereu verde, prin excelență căţărătoare, originară din America Centrală. I se mai spune și iasomie braziliană. Are tulpina şi ramurile cărnoase şi crește surprinzător de repede, tipic pentru plantele cu origini tropicale. Are nevoie de susținere pentru a crește, dar, plantată lângă garduri, în locuri însorite, știe singură ce are de făcut. Are flori mari, spectaculoase, de culoare roșie.
Clematis – o excelentă cățărătoare, e perfectă pentru a da viață unui gard și crește rapid. Frunzele de Clematis rămân mereu verzi, ceea ce este un avantaj în plus pentru a-l planta în zona gardului. Florile sunt viguroase și durează mai multe zile. Înfloresc la sfârșitul primăverii și, uneori, și toamna, dacă vremea este blândă. Au mai multe culori și dimensiuni variabile, dar, în general, sunt purpurii, albe sau roz.
Toate aceste plante sunt soluții extrem de simple care pot da viață zonelor mai puțin interesante ale curții și casei. Un gard împodobit cu oricare dintre aceste cățărătoare va prinde viață și va fi o veritabilă atracție și pentru cei din casă și pentru cei din exterior.