Prima pagină » Stiri si curiozitati » Plantare pomi fructiferi primăvară. Cum să alegeți răsadurile?

Plantare pomi fructiferi primăvară. Cum să alegeți răsadurile?

14 apr. 2023, 12:45,
în Stiri si curiozitati

Înainte de plantarea unor pomi fructiferi primăvara este important să cunoașteți câteva reguli despre ce răsaduri să alegeți și când și cum să plantați pere, cireșe și mere. Pentru ca pomii să crească rapid, să nu aibă boli și să dea fructe din abundență în viitor, răsadurile trebuie cumpărate de la comercianți cu amănuntul sau pepiniere specializate.

Răsadurile care au fost cultivate în zona în care urmează să fie plantate vor prinde rădăcini mult mai repede decât omologii lor din regiunile de coastă. Astfel, este foarte important să știi la ce trebuie să fiți atenți atunci când selectați răsaduri de pomi fructiferi pentru plantare.

Plantare pomi fructiferi primăvară. Reguli de respectat pentru copaci puternici

Pentru copaci puternici, cu rădăcini lungi, apa din subsol nu trebuie să fie la mai mult de 3 m adâncime. Pomii semi-pitici se plantează într-o zonă cu apă subterană nu mai înaltă de 2,5 metri. Puieții de arbori pitici cu rădăcini puțin adânci au nevoie de o zonă cu apă subterană care să depășească 1,5 metri.

Alegerea la întâmplare a unui loc de plantare este o greșeală. Răsadurile se vor dezvolta prost și vor avea nevoie de o lungă perioadă de timp până vor ajunge la vârsta de fructificare. Vorbind despre predilecțiile plantelor fructifere pentru condițiile de sol, pomii de măr se dezvoltă bine în solurile sod-podzolic, gri de pădure și cernoziom cu o compoziție ușoară și reacție neutră. Perele adoră solurile umede ușor podzolite, argilo-nisipoase și argiloase. Cireșelor le plac solurile argiloase medii și ușoare.

O lumină bună este vitală pentru pomii fructiferi. Cu cât plantele primesc mai multă lumină solară, cu atât fructele vor fi mai mari și mai dulci. Pe această bază, răsadurile trebuie plantate în partea de sud, mai rar sud-vest a parcelei, într-un loc protejat de vânt.

Dimensiunea suprafeței de care trebuie să ții cont atunci când vrei să plantezi pomi în grădină

Suprafața care urmează să fie plantată pentru meri, peri și cireși trebuie aleasă după ce se calculează suma înălțimilor tuturor pomilor. Aceasta înseamnă că, dacă în grădină sunt plantați diferiți copaci de 5, 4 și 3 metri înălțime, aceștia trebuie să fie la o distanță de 6-9 metri unul de celălalt.

Cea mai bună alegere pentru plantare este un copac care are sub 2 ani. Absența ramurilor de pe trunchi va ajuta la identificarea unui astfel de puiet. Grădinarii nu recomandă achiziționarea de plante cu ramificații, rădăcini uscate și creșteri pe tulpină și frunze.

Întrebați vânzătorul dacă răsadul este altoit. Altoirea perelor și merelor este obligatorie. Prunii și cireșii sunt mai puțin obișnuiți. Cum vă puteți da seama dacă un răsad a fost altoit sau nu? Dacă altoirea a fost făcută de un mugure, tulpina răsadului va fi ușor strâmbă.

Cum contribuie gunoiul de grajd la creșterea merilor, cireșilor și perilor

Perioada de plantare a pomilor fructiferi este determinată de caracteristicile biologice ale soiului și de condițiile climatice. Merele și perele se plantează în două perioade, la începutul toamnei și la începutul primăverii.

Plantarea pomilor fructiferi primăvară începe când se topește ultima zăpadă și se termină cu zece zile înainte ca mugurii să se deschidă. Gunoiul de grajd proaspăt este folosit ca îngrășământ pentru meri, cireși și peri. Acesta se toarnă pe fundul gropii. Când răsadurile sunt ceva mai bine așezate, după aproximativ o săptămână, se adaugă în sol activatori de creștere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`