Prima pagină » Stiri si curiozitati » Plantare pomi fructiferi primăvară. Cum să alegeți răsadurile?

Plantare pomi fructiferi primăvară. Cum să alegeți răsadurile?

14 apr. 2023, 12:45,
în Stiri si curiozitati

Înainte de plantarea unor pomi fructiferi primăvara este important să cunoașteți câteva reguli despre ce răsaduri să alegeți și când și cum să plantați pere, cireșe și mere. Pentru ca pomii să crească rapid, să nu aibă boli și să dea fructe din abundență în viitor, răsadurile trebuie cumpărate de la comercianți cu amănuntul sau pepiniere specializate.

Răsadurile care au fost cultivate în zona în care urmează să fie plantate vor prinde rădăcini mult mai repede decât omologii lor din regiunile de coastă. Astfel, este foarte important să știi la ce trebuie să fiți atenți atunci când selectați răsaduri de pomi fructiferi pentru plantare.

Plantare pomi fructiferi primăvară. Reguli de respectat pentru copaci puternici

Pentru copaci puternici, cu rădăcini lungi, apa din subsol nu trebuie să fie la mai mult de 3 m adâncime. Pomii semi-pitici se plantează într-o zonă cu apă subterană nu mai înaltă de 2,5 metri. Puieții de arbori pitici cu rădăcini puțin adânci au nevoie de o zonă cu apă subterană care să depășească 1,5 metri.

Alegerea la întâmplare a unui loc de plantare este o greșeală. Răsadurile se vor dezvolta prost și vor avea nevoie de o lungă perioadă de timp până vor ajunge la vârsta de fructificare. Vorbind despre predilecțiile plantelor fructifere pentru condițiile de sol, pomii de măr se dezvoltă bine în solurile sod-podzolic, gri de pădure și cernoziom cu o compoziție ușoară și reacție neutră. Perele adoră solurile umede ușor podzolite, argilo-nisipoase și argiloase. Cireșelor le plac solurile argiloase medii și ușoare.

O lumină bună este vitală pentru pomii fructiferi. Cu cât plantele primesc mai multă lumină solară, cu atât fructele vor fi mai mari și mai dulci. Pe această bază, răsadurile trebuie plantate în partea de sud, mai rar sud-vest a parcelei, într-un loc protejat de vânt.

Dimensiunea suprafeței de care trebuie să ții cont atunci când vrei să plantezi pomi în grădină

Suprafața care urmează să fie plantată pentru meri, peri și cireși trebuie aleasă după ce se calculează suma înălțimilor tuturor pomilor. Aceasta înseamnă că, dacă în grădină sunt plantați diferiți copaci de 5, 4 și 3 metri înălțime, aceștia trebuie să fie la o distanță de 6-9 metri unul de celălalt.

Cea mai bună alegere pentru plantare este un copac care are sub 2 ani. Absența ramurilor de pe trunchi va ajuta la identificarea unui astfel de puiet. Grădinarii nu recomandă achiziționarea de plante cu ramificații, rădăcini uscate și creșteri pe tulpină și frunze.

Întrebați vânzătorul dacă răsadul este altoit. Altoirea perelor și merelor este obligatorie. Prunii și cireșii sunt mai puțin obișnuiți. Cum vă puteți da seama dacă un răsad a fost altoit sau nu? Dacă altoirea a fost făcută de un mugure, tulpina răsadului va fi ușor strâmbă.

Cum contribuie gunoiul de grajd la creșterea merilor, cireșilor și perilor

Perioada de plantare a pomilor fructiferi este determinată de caracteristicile biologice ale soiului și de condițiile climatice. Merele și perele se plantează în două perioade, la începutul toamnei și la începutul primăverii.

Plantarea pomilor fructiferi primăvară începe când se topește ultima zăpadă și se termină cu zece zile înainte ca mugurii să se deschidă. Gunoiul de grajd proaspăt este folosit ca îngrășământ pentru meri, cireși și peri. Acesta se toarnă pe fundul gropii. Când răsadurile sunt ceva mai bine așezate, după aproximativ o săptămână, se adaugă în sol activatori de creștere.

Bugetul.ro
Adio, 0,50 lei din garanția SGR! Românii care colectează sticle și PET-uri vor avea parte de schimbări importante în viitorul nu foarte îndepărtat
redactia.ro
Doliu în politica românească. A murit un membru important USR. S-a și filmat înainte să se arunce de la etaj
Bugetul.ro
Orașul în care nu a mai plouat de 600 de ani. Una dintre cele mai exotice capitale de pe planetă se bucură și de un fenomen meteorologic neobișnuit
a1.ro
Artista din România care și-a asumat relația cu o fată. Cum s-a filmat alături de noua ei iubită | VIDEO
Playtech.ro
Rugăciunea puternică pe care este bine să o rostești de Izvorul Tămăduirii pentru sănătate și binecuvântare în familie
observatornews.ro
Care este oferta CEC pentru "Noua Casă". Calcul: Rata lunară la un credit de 250.000 de lei pe 30 de ani
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Trei regiuni din România vor fi lovite de ciclonul ce a generat cod roșu în Europa
SportpeSurse
Frații Pavăl de la Dedeman au dat marea lovitură! Au plătit o avere pentru comoara din București
Playtech.ro
Capitala unei ţări europene pune la cale un plan de evacuare în două zile. Autorităţile se tem de o invazie rusească
Dailybusiness.ro
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
RomaniaTV
Bomba zilei! Salarii majorate cu 25% pentru bugetari, diferenţa se plăteşte retroactiv, adaptată la inflaţie, din 2018
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Românii nu vor mai plăti cash sau cu cardul. Noua metodă de plată care va deveni obligatorie
redactia.ro
Care au fost, de fapt, ultimele cuvinte ale Papei înainte de a muri. Gestul emoționant pe care l-a făcut cu puțin timp înainte să intre în comă
ego.ro
Anca Alexandrescu, de nerecunoscut! În aceste imagini, îți e greu să-ți dai seama că ea este FOTO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`