Prima pagină » Stiri si curiozitati » Plantare fasole. Cum să cultivi corect această cultură

Plantare fasole. Cum să cultivi corect această cultură

15 feb. 2023, 11:15,
în Stiri si curiozitati

Mulți gospodari se întreabă care sunt regulile pentru plantare de fasole. Fasolea poate fi cultivată cu succes și cu ușurință atât în exterior, cât și în interior. Producțiile în aer liber sunt la fel de bune ca și cele din seră, cu excepția faptului că sunt puțin mai târzii. Cultura este puțin pretențioasă și poate fi plantată de-a lungul gardului. Aceasta ajută chiar și alte legume să crească și să se dezvolte și saturează solul cu azot util de la bacteriile nodulilor.

Este bine să faceți o distincție între fasolea sparanghel și cea simplă. În general, fasolea este ușor de îngrijit, dar are unele cerințe speciale. Deoarece sunt extrem de iubitoare de căldură, majoritatea soiurilor de fasole sunt foarte sensibile la înghețurile târzii. Este nevoie doar de un îngheț și toate eforturile din primăvară vor fi irosite. Cu toate acestea, fasolea poate supraviețui unui îngheț scurt de până la -1°C.

Plantare fasole. Condițiile pentru creșterea acesteia

Condițiile optime pentru creșterea și dezvoltarea acestei culturi sunt considerate a fi de 20-25 °C. Păstăile încep să se formeze încă de la 15°C. Vremea prea rece, vântul și ploaia provoacă căderea florilor și boli fungice. O creștere considerabilă a temperaturii, precum și un val de frig, este, de asemenea, nedorită pentru fasole.

Fasolea se dezvoltă bine pe soluri calcaroase și ușoare. Solurile acide, grele și saturate nu i se potrivesc. Aciditatea solului este recomandată la un pH de 6,5-7,0. Sunt potrivite argilele nisipoase și argilele ușoare cu ape subterane adânci.

Solul trebuie să fie cultivat și încălzit, fertil, dar fără exces de azot. Deoarece bacteriile nodulare ale fasolei absorb ele însele azotul din aer și saturează solul cu acesta. Prin urmare, atunci când se îmbogățește solul, merită să se ia în considerare compoziția și rata de aplicare a îngrășămintelor și să se ia în considerare în primul rând aplicarea fosforului și a potasiului.

La plantarea fasolei pentru o germinare de calitate a semințelor este necesar să se ia în considerare temperatura solului și a aerului înconjurător, să se calculeze timpul și să se aleagă locul de plantare. De asemenea, este necesar să se pregătească și să se înmoaie corect semințele, respectând schema și tehnologia de însămânțare.

Calendarul de plantare a fasolei. După ce să vă ghidați

Pentru a planta corect fasolea, este necesar să se ia în considerare ultimul îngheț preconizat și să se planteze fasolea cu cel puțin o săptămână înainte de un posibil îngheț. Prin urmare, momentul plantării fasolei într-o anumită regiune climatică este calculat individual. Cu toate acestea, în zonele calde din sud, unde verile sunt lungi, calde și însorite, fasolea poate fi recoltată de mai multe ori pe sezon.

Fasolea de pământ deschis se plantează din aprilie, iar în regiunile mai reci, nu mai devreme de 15-20 mai. Atunci când se stabilește momentul plantării, cel mai bine este să ne ghidăm după temperatura solului.

Plantarea de fasole se face la o temperatură a solului de cel puțin +10 °C. Dacă plantați fasole în sol rece, neîncălzit, germinarea lor scade dramatic. Acestea pot putrezi în timp ce se află încă în faza de umflare, de germinare. În schimb, nu există un astfel de pericol în solul încălzit, așa că plantați fasolea atunci când solul ajunge la o adâncime de 5 cm și solul se încălzește la 12-14°C. Fasolea va germina la doar 7-8 zile de la semănat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *