Prima pagină » Sanatate » Plante medicinale » Plantago ovata, leac pentru constipatie, hemoroizi si fisuri anale
Plantago ovata, leac pentru constipatie, hemoroizi si fisuri anale

Plantago ovata, leac pentru constipatie, hemoroizi si fisuri anale

02 feb. 2015, 00:01,
în Sanatate
a:3:{s:7:"site_id";i:7;s:6:"old_id";i:54445;s:8:"site_url";s:15:"sanatate.bzi.ro";}

Plantago ovata este o planta din familia Plantaginaceae – aceeasi din care face parte si patlagina, aceasta specie fiind originara din India si Iran, unde este cultivata pe scara larga. Este o planta anuala care are efect laxativ, usor pubescenta, cu frunze liniare si flori grupate in inflorescente sub forma de spic. Semintele, ovale, avand o lungime de 1,5-3,5 mm, prezinta pe fata convexa o pata ovala de culoare brun-rosietica; pe fata concava, intr-o adancitura, este vizibil hilul. Culoarea semintelor variaza de la slab roz la rosu-brun; gustul este mucilaginos. Daca semintele se introduc in apa, acestea se umfla si se acopera cu un strat de mucilagiu. Compozitie chimica: mucilagiu, ulei gras, proteine si aucubozida. Actiune terapeutica: laxativa.
Plante medicinale pentru tratarea constipatiei si a diareei

Indicatii si contraindicatii 
Semintele plantei Psyllium au o putere foarte mare de umflare, ele se pot mari de 15-20 ori in contact cu apa. Avand in vedere acest lucru nu mai trebuie decat sa se consume seminte sau tarate cu jumatate de ora inainte de masa, ele fiind un mijloc adecvat de umplere a stomacului si astfel ingerarea de alimente va scadea mult. Este recomandat sa se aleaga tarate de Psyllium (care expandeaza in stomac mai repede decat tabletele de Psyllium ce se gasesc in comert) si ajuta la reducerea senzatiei de foame, la scaderea poftei de mancarea si pierderea in greutate. Semintele de plantago ovata sunt recomandate in tratamentul constipatiei si in toate situatiile in care se impune o defecare cu scaun moale (fisuri anale, hemoroizi, interventii chirurgicale). De asemenea, prin consumul de tarate se reduce absorbtia de colesterol, se scade riscul de a dezvolta boli cardiovasculare, se incetineste absorbtia de carbohidrati si se combate diabetul. Sunt contraindicate in obstructii intestinale.
Psyllium, seminte cu 5 proprietati terapeutice

Mod de utilizare
Se administreaza semintele ca atare, de obicei dimineata si seara, astfel: 10 g seminte se introduc in 100 ml apa, se lasa sa se umfle; dupa administrarea semintelor se recomanda ingerarea unei cantitati mari de lichid (cel putin 200 ml apa). – semintele in intregime sau tegumentul seminal intra in compozitia multor preparate industriale cu actiune laxativa. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
11 ianuarie 2025
11 ianuarie 2025