Prima pagină » National » Planta pe care nu ai voie să o rupi. Cei care încalcă această lege pot face închisoare
Planta pe care nu ai voie să o rupi. Cei care încalcă această lege pot face închisoare

Planta pe care nu ai voie să o rupi. Cei care încalcă această lege pot face închisoare

05 iul. 2024, 07:30,
BZI.ro, în National

Multe persoane vor să afle care este planta pe care nu ai voie să o rupi. Puţini români ştiu că această floare este protejată şi că cei care o distrug pot primi o amendă de 5.000 de lei. Mai mult, în unele cazuri, cei care încalcă această lege pot face închisoare.

Planta pe care nu ai voie să o rupi

Ghințura galbenă este planta medicinală pe care românii nu au voie să o rupă din mediul natural. Aceasta poate atinge înălţimea de un metru, are flori mari, galbene care stau în buchete dese, în partea de sus a tulpinii. Floarea este considerată un monument al naturii în Munţii Carpaţi şi poate fi găsită în zonele cu piatră, pe pajiştile ierboase și însorite.

Ghințura înfloreşte în lunile iulie şi august și este una dintre cele mai apreciate plante medicinale, fapt care o face şi mai valoroasă. Rădăcina este folosită în scop farmaceutic datorită proprietăţilor sale în boli gastro-intestinale. De asemenea, este antimalarică și antipiretică. Cei care o rup din mediul natural riscă o amendă de 5.000 de lei sau chiar închisoarea de la una la trei luni, conform legii.

Legea care îți interzice să tai unul dintre cei mai cunoscuți copaci

Pe lângă ghințura galbenă sau alte flori ocrotite de lege, românii au interzis să taie nucul, chiar și din curtea proprie, fără a avea autorizație. Nucul depășește statutul de simplu arbore, având un rol crucial în protejarea solului și în îmbunătățirea calității aerului prin captarea dioxidului de carbon. Legislația stabilește clar că nucul este protejat în mod special, indiferent de tipul de plantare sau de locație.

Obținerea unei autorizații este obligatorie pentru tăierea unui nuc, fie că acesta se află în curtea proprie sau într-o proprietate publică. Scopul acestei cerințe este prevenirea defrișărilor abuzive și conservarea speciei. Pentru a obține autorizația de tăiere a unui nuc, trebuie îndeplinite anumite condiții specifice. De obicei, este necesar ca persoana să demonstreze că arborele prezintă un pericol sau că este afectat de boli. Autorizația evaluarea specialistă a arborelui și completarea documentației oficiale. În cazul în care decizi să tai un nuc fără autorizație, poți fi sancționat cu amenzi considerabile.

Copacii plantați lângă garduri pot deveni sursă de conflicte între vecinii care stau la curte. Aceasta se poate întâmpla atunci când nu sunt îngrijiți corespunzător sau când ramurile lor se extind peste garduri, creând disconfort. De asemenea, pot deveni o problemă dacă ei cauzează daune sau alte neplăceri. Cei care stau la curte sunt obligați să aibă grijă de grădină și de plantele sau arborii care ar putea deranja vecinii.

Atunci când apare o astfel de situație, unde crengile copacului vecinului se întind pe proprietatea ta, legislația intervine cu claritate. Conform Codului Civil și Legii Servituții, care reglementează astfel de situații, există următoarele prevederi:

„Art. 608. – Vecinul poate cere că arborii şi gardurile vii puşi la o distanţă mai mică să se scoată. Acela pe a cărui proprietate se întind crăcile arborilor vecinului poate să-l îndatoreze a le tăia. Dacă rădăcinile se întind pe pământul sau are drept a le tăia singur. Arborii ce se află în gardul comun sunt comuni ca şi gardul şi fiecare din ambii proprietari e în drept a cere să-i taie.”, se specifică în lege.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *