Prima pagină » National » Planta din care nu ai știut că se poate face ceai vreodată! Mulți români o au în grădină
Planta din care nu ai știut că se poate face ceai vreodată! Mulți români o au în grădină

Planta din care nu ai știut că se poate face ceai vreodată! Mulți români o au în grădină

26 aug. 2024, 09:25,
Mirela Gabriela Todosi în National

Planta din care nu ai știut că se poate face ceai vreodată este bujorul. Majoritatea apreciază floarea pentru parfumul îmbietor, însă bujorul are efecte terapeuticce nebănuite. Planta poate fi folosită la prepararea unui ceai aromat, cu numeroase beneficii pentru sănătate. Mulți români o au în grădină, dar nu știu ce boli poate trata.

Planta din care nu ai știut că se poate face ceai vreodată!

Floarea pe care o au multe persoane în curte și este ideală pentru un somn odihnitor este bujorul. Mulți apreciază bujorii pentru frumusețe și parfumul îmbietor, însă floarea are și proprietăți medicinale.

Ceaiul din petale de bujori se face foarte ușor. Această băutură se poate prepara amestecând o lingură de petale mărunțite cu 250 ml de apă clocotită. Se lasă să se infuzeze și apoi se consumă amestecul de două ori pe zi, timp de zece zile. Ceaiul din petale de bujor are efecte terapeutice și ajută la normalizarea metabolismului, la combaterea insomniilor și la eliminarea stărilor de anxietate. Petalele de bujori în ceai sunt ideale și pentru combaterea unor probleme de sănătate precum gastrita și ulcerul gastric. Planta este bună și pentru cei care suferă de bronșită sau se confruntă cu tuse seacă sau iritativă.

O altă plantă cu multiple proprietăți este lavanda. Este știut faptul că lavanda are numeroase proprietăți medicinale, terapeutice, dar și de protecție. Lavanda ține insectele la distanță pe timp de vară, mai ales țânțarii. Planta are efect de calmare pentru că are în compoziția sa linalol, un compus chimic care alungă țânțarii. Se poate aplica pe piele ulei de lavandă atunci când ieșim în parc, în aer liber, pentru a nu fi mușcați de insecte. Printre plantele care păstrează la distanță țânțarii, în afară de lavandă, se mai numără gălbenelele, frunzele de lămâiță, rozmarinul, eucaliptul și menta.

Planta pe care nu ai voie să o rupi

Ghințura galbenă este planta medicinală pe care românii nu au voie să o rupă din mediul natural. Aceasta poate atinge înălţimea de un metru, are flori mari, galbene care stau în buchete dese, în partea de sus a tulpinii. Floarea este considerată un monument al naturii în Munţii Carpaţi şi poate fi găsită în zonele cu piatră, pe pajiştile ierboase și însorite.

Ghințura înfloreşte în lunile iulie şi august și este una dintre cele mai apreciate plante medicinale, fapt care o face şi mai valoroasă. Rădăcina este folosită în scop farmaceutic datorită proprietăţilor sale în boli gastro-intestinale. De asemenea, este antimalarică și antipiretică. Cei care o rup din mediul natural riscă o amendă de 5.000 de lei sau chiar închisoarea de la una la trei luni, conform legii.

Pe lângă ghințura galbenă sau alte flori ocrotite de lege, românii au interzis să taie nucul, chiar și din curtea proprie, fără a avea autorizație. Nucul depășește statutul de simplu arbore, având un rol crucial în protejarea solului și în îmbunătățirea calității aerului prin captarea dioxidului de carbon. Legislația stabilește clar că nucul este protejat în mod special, indiferent de tipul de plantare sau de locație. Obținerea unei autorizații este obligatorie pentru tăierea unui nuc, fie că acesta se află în curtea proprie sau într-o proprietate publică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *