Prima pagină » National » Planta care îi împiedică pe proprietari să își vândă terenul. Iată care este motivul
Planta care îi împiedică pe proprietari să își vândă terenul. Iată care este motivul

Planta care îi împiedică pe proprietari să își vândă terenul. Iată care este motivul

05 aug. 2024, 12:20,
B, , h, , în National

Există o plantă care îi împiedică pe proprietari să își vândă terenul. Cei care dețin o suprafață de teren, o curte sau o grădină, trebuie să distrugă o plantă dăunătoare, interzisă prin lege. Este vorba despre o plantă invazivă, troscotul japonez. Recent, s-a dat o lege conform căreia planta trebuie distrusă imediat. Iată care este motivul.

Planta care îi împiedică pe proprietari să își vândă terenul

Planta invazivă care a acaparat tot mai multe terenuri din România este troscotul japonez mare. Acesta se înmulțește rapid, afecteazăplantele din jur, iar rădăcinile distrug drumurile. Mai mult, un proprietar poate avea probleme cu vânzarea terenului dacă nu elimină această plantă dăunătoare. Au fost cazuri în care prețul terenului a scăzut din cauza plantei invazive. Planta care a ridicat cele mai mari îngrijorări este troscotul japonez mare.

„Aceste specii străine invazive au devenit o problemă tot mai mare la nivel mondial și sunt legate de intensificarea și globalizarea activităților economice, turismului și răspândirea lor este favorizată și de schimbările climatice. Este vorba despre specii de plante care apar într-o zonă în care nu sunt native și care au fost introduse în acea zonă prin activitatea omului, fie intenționat, ca plante ornamentale, fie accidental, ca urmare a transportului semințelor împreună cu cerealele sau cu alte produse. (…)

Troscotul japonez mare este cea mai periculoasă specie străină invazivă. Troscotul mare japonez ajunge până la 3 metri înălțime, rădăcinile pot ajunge până la 30 de metri. Au fost făcute și studii la nivel internațional care arată cum scade gradul de atractivitate a unui peisaj invadat de anumite specii, scade gradul de atractivitate turistică și, prin urmare, și veniturile  pe care le generează pentru comunitatea respectivă.”, a explicat dr. biolog Oliviu Grigore Pop de la Fundația Conservation Carpathia.

Ce măsuri au luat autoritățile

Începând cu anul 2020 și până în prezent, echipele fundației Carpathia au desfășurat acțiuni de eliminare a speciilor străine invazive pe văile râurilor, pe o lungime de 157 de kilometri, cum ar fi cosirea, dezrădăcinarea și tăierea plantelor invazive, fără utilizarea substanțelor chimice. Acțiunile vor continua până când extinderea acestor specii va fi redusă cu cel puțin 50%.

La nivel european a fost adoptat de Parlamentul European un regulament privind gestionarea și distrugerea plantelor dăunătoare. Conform regulamentului european, fiecare stat membru are obligația de a inventaria aceste specii de pe teritoriul său și a lua toate măsurile posibile pentru prevenirea extinderii lor în natură, eventual interzicerea cultivării celor care au potențial invaziv și nu au nicio valoare economică.

Există și plante protejate de lege, pe care puțini le cunosc. Există o plantă pe care nu ai voie să o rupi. În caz contrar, se poate face și închisoare. Ghințura galbenă este planta medicinală pe care românii nu au voie să o rupă din mediul natural. Cei care o rup din mediul natural riscă o amendă de 5.000 de lei sau chiar închisoarea de la una la trei luni, conform legii. Pe lângă ghințura galbenă sau alte flori ocrotite de lege, românii au interzis să taie nucul, chiar și din curtea proprie, fără a avea autorizație. Nucul depășește statutul de simplu arbore, având un rol crucial în protejarea solului și în îmbunătățirea calității aerului prin captarea dioxidului de carbon. Legislația stabilește clar că nucul este protejat în mod special, indiferent de tipul de plantare sau de locație. Obținerea unei autorizații este obligatorie pentru tăierea unui nuc, fie că acesta se află în curtea proprie sau într-o proprietate publică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
05 august 2024
05 august 2024