Prima pagină » Stiri si curiozitati » Planta care atrage dragostea și banii. Crinul păcii, îngrijire și sfaturi
Planta care atrage dragostea și banii. Crinul păcii, îngrijire și sfaturi

Planta care atrage dragostea și banii. Crinul păcii, îngrijire și sfaturi

07 nov. 2023, 11:00,
în Stiri si curiozitati

Crinul păcii, o floare tropicală frumosă, este cunoscut pentru frunzele sale mari, lucioase, care pot atinge dimensiuni de până la 50 de centimetri în lungime și 25 de centimetri în lățime. Ceea ce atrage cu adevărat atenția sunt florile deosebit de mari, de culoare albă sau crem, care cresc pe o tulpină înaltă deasupra frunzișului crinului păcii, care necesită îngrijire.

Denumită și “Fericirea femeii”, această plantă are origini în junglele din Venezuela și Columbia, unde crește în umbra copacilor, având nevoie de un climat cald și umiditate ridicată. Crinul păcii a fost adus în Europa în 1870 și de atunci a fost selectat și adaptat pentru a se potrivi vieții în apartamente sau birouri.

Crinul păcii. Îngrijire și alte sfaturi

Crinul Păcii oferă beneficii susntantiale pentru casă, cum ar fi purificarea aerului de toxine și îmbunătățirea nivelului de umiditate prin eliberarea apei din frunzele sale. În Feng Shui, crinul păcii este considerat o plantă norocoasă care aduce energie pozitivă în casă și promovează dragostea și prosperitatea. Aceasta are și capacitatea de a îndepărta energiile negative. Crinul păcii simbolizează speranța și vindecarea. Atunci când vă mutați într-o casă nouă, aceasta poate contribui la crearea unui mediu plin de vibrații pozitive și bunăstare generală. Se spune că crinul păcii ajută la reducerea stresului și la promovarea unei stări de bine. Cu toate acestea, este important de menționat că crinul păcii este toxic dacă este consumat, deci trebuie ținut departe de copii mici și animale de companie.

Crinul păcii este una dintre acele plante care preferă solul mai curând uscat. Frecvența udării depinde de nivelul de lumină și temperatură, dar, în general, este bine să așteptați că primii 5 centimetri de sol să se usuce înainte de a reumple ghiveciul cu apă. Un ghiveci din teracotă fără glazură ajută la evaporarea apei în exces și la aerarea mai bună a rădăcinelor. Iarna, udarea trebuie redusă, deoarece zilele sunt mai scurte, ceea ce înseamnă că planta primește mai puțină lumină pentru fotosinteză.

Există semne de avertizare care indică prea multă apă, precum frunzele galbene sau apariția mucegaiului pe suprafața solului. Dacă udarea este insuficientă, frunzele se usucă la margini, cad sau planta crește foarte încet.

Plantare, temperatură și luminozitate

Crinul păcii preferă un sol bogat în nutrienți, cu un bun drenaj. În natură, această plantă crește în pădurile tropicale, unde solul este bogat în substanțe nutritive. De obicei, se folosesc soluri grele care rețîn apă, iar pentru îmbunătățirea drenajului, se poate adăuga nisip grunjos sau perlit.

Este bine să știți că planta preferă să fie inghesuită în ghiveci, dar dacă observați rădăcini care ies din sol sau prin orificiile de drenaj, este momentul să replantați planta. Datorită preferinței sale pentru soluri bogate în nutrienți, crinul păcii beneficiază de fertilizare în lunile de primăvară și vară. Puteți folosi îngrășăminte lichide sau cu eliberare treptată pe parcursul unui sezon întreg. În general, evitați fertilizarea în lunile de toamnă târzie și iarnă, lucru valabil la majoritatea plantelor de apartament. Deși adesea este considerată o plantă pentru zone cu lumină redusă, crinul păcii poate supraviețui în astfel de condiții, dar nu va prospera. Această plantă are nevoie de lumină intensă, dar filtrată, astfel că o fereastră orientată spre est este locul ideal pentru dezvoltarea și înflorirea sa.

Crinul păcii este o plantă tropicală, deci se simte bine într-o temperatură constantă între 18 și 27 de grade Celsius. Evitați temperaturile scăzute, deoarece acestea pot afecta planta. De asemenea, evitați curentul de aer, precum cel generat de aerul condiționat sau de uși și ferestre deschise.
Cât despre umiditate, cu cât este mai mare, cu atât mai bine. Crinul păcii preferă o umiditate ridicată, așa că puteți folosi umidificatoare, tavă cu apă și pietre sau să pulverizați apă pe frunze.

În general, crinul păcii are nevoie de o îngrijire minimă, căci este rezistent la majoritatea dăunătorilor care afectează plantele de apartament. Cu toate acestea, uneori, poate fi afectat de afide sau păduchi lânoși, care pot fi tratați cu pulverizări de apă, ulei de neem sau insecticide. De obicei, crinul păcii se propagă prin divizarea puieților. Noi plante apar adesea în apropierea plantei principale și pot fi separate de aceasta în momentul replantării.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *