Prima pagină » Actualitate » Plângere prealabilă depusă de Gabriela Firea la Prefectura Capitalei: A cerut revocarea deciziei privind finanțarea spitalelor din Sectorul 1

Plângere prealabilă depusă de Gabriela Firea la Prefectura Capitalei: A cerut revocarea deciziei privind finanțarea spitalelor din Sectorul 1

10 feb. 2021, 14:31,
Cristian Zavastin, în Actualitate

Senatoarea PSD Gabriela Firea a declarat miercuri, 10 februarie, că a depus la Prefectura municipiului București o plângere prealabilă prin care a cerut revocarea hotărârii prin care Primăria sectorului 1 se descarcă de sarcina financiară în privința celor patru mari spitale.

„Am depus, în numele tuturor celor prezenți și în numele câtorva consilieri locali și generali, o plângere prealabilă prin care solicităm revocarea hotărârii de consiliu de la Primăria sectorului 1 prin care aceasta se descarcă de sarcina financiară, și am citat din expunerea de motive, în privința celor patru mari spitale de pe raza sectorului 1. Considerăm hotărârea aprobată săptămâna trecută la inițiativa doamnei primar a sectorului 1 și nelegală, dar și imorală, deoarece sănătatea ar trebui să fie o prioritate”, a declarat Gabriela Firea după plângerea depusă la cabinetul prefectului Capitalei, Traian Berbeceanu.

Gabriela Firea: „Nu este o manieră corectă să lase în aer patru spitale!“

Prim-vicepreședintele PSD a precizat că decizia luată de consilierii locali PNL și USR este imorală, având în vedere că suntem în pandemie.

„Și chiar dacă ar fi fost o perioadă obișnuită aceasta nu era o manieră corectă să lase în aer patru spitale, toate de urgență, fără ca măcar să se asigure că administrarea, respectiv finanțarea este preluată de către Ministerul Sănătății sau de către Primăria Capitalei”, a menționat Gabriela Firea, care a adăugat că a aflat de la Prefectura Capitalei că Primăria Sectorului 1 nu a trimis încă la Prefectură hotărârea, iar termenul legal este joi, 11 februarie.

„Domnul prefect ne-a promis că va analiza din punct de vedere al legalității cu celeritate atât hotorârea în sine, cât și plângerea prealabilă pe care am depus-o”, a mai spus Gabriela Firea.

Ilegalități acuzate de social democrați

Gabriela Firea a susținut că renunțarea la finanțarea spitalelor nu poate fi decisă prin hotărâre de Consiliu Local.

„Elementul de ilegalitate este că acele patru spitale au trecut în administrarea Consiliului Local al Sectorului 1 prin hotărâre de Guvern, iar schimbarea acestei decizii trebuia să se ia tot printr-o hotărâre de guvern, prin care să se preia administrarea unui număr de spitale printr-un act normativ echivalent. Această hotărâre de Consiliu Local nu are practic nicio valoare juridică, dar face un rău imens în acest moment, pentru că lasă în aer cele patru spitale. Dacă doamna Armand (primarul Sectorului 1 – n.r.), s-ar fi dus la Guvern şi ar fi solicitat o HG prin care să i se ia aceste patru spitale pentru că nu doreşte să le mai finanţeze, nu doreşte să le mai administreze, măcar Guvernul avea posibilitatea să le preia la Ministerul Sănătăţii şi acum, în acest moment, când noi discutăm, administrarea era una certă”, a menționat acum câteva zile Gabriela Firea.

Cele patru spitale pentru care a decis Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, tăierea bugetării sunt Spitalul Spitalul Clinic de Urgență București, Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Grigore Alexandrescu, Spitalul Clinic de Urgență Chirurgie Plastică, Reparatorie și Arsuri și Spitalul Clinic de Urgențe Oftalmologice,

Decizia Primăriei Sectorului 1 a fost criticată dur de PSD, în special de Gabriela Firea, dar şi de unii membri ai USR, care nu au înţeles cum administraţia de la acest sector alege să se spele pe mâine de gestionarea situaţiei celor patru spitale.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *